Altun'dan Tokyo'daki "Kriz Enformasyonu Yönetimi ve Dogal Afetlerde Halkla Iliskiler" paneline video mesaj:Yildiz Nevin Gündogmus- "Insani diplomasi alaninda dünyada öncü rol üstlenen ve muhtelif kriz bölgelerinde dost elini ihtiyaç sahiplerinden esirgemeyen Türkiye, asrin felaketinde örnek bir küresel dayanismaya sahne oldu"- "Afet ve kriz süreçlerini Türkiye'ye karsi saldiri firsati olarak gören uluslararasi odaklarin dezenformasyon, manipülasyon ve algi operasyonlarina karsi önemli bir mücad

Altun'dan Tokyo'daki "Kriz Enformasyonu Yönetimi ve Dogal Afetlerde Halkla Iliskiler" paneline video mesaj:Yildiz Nevin Gündogmus- "Insani diplomasi alaninda dünyada öncü rol üstlenen ve muhtelif kriz bölgelerinde dost elini ihtiyaç sahiplerinden esirgemeyen Türkiye, asrin felaketinde örnek bir küresel dayanismaya sahne oldu"- "Afet ve kriz süreçlerini Türkiye'ye karsi saldiri firsati olarak gören uluslararasi odaklarin dezenformasyon, manipülasyon ve algi operasyonlarina karsi önemli bir mücad

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan kriz iletisimi ve afetlerde halkla iliskiler konusunda önemli çalismalar yapildigini vurgulayarak, "Türkiye, asrin felaketinde örnek bir küresel dayanismaya sahne oldu." dedi.

Altun, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi tarafindan Tokyo'da düzenlenen "Kriz Enformasyonu Yönetimi ve Dogal Afetlerde Halkla Iliskiler" paneline video mesaj gönderdi.

Mesajina Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in selamlarini ileterek baslayan Altun, Türkiye'nin 6 Subat'ta meydana gelen deprem felaketinin yaralarini sarmaya devam ettigini belirtti.

Türkiye'nin Kahramanmaras merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklügünde iki büyük depremle sarsildigini anlatan Altun, siddeti, etki alani ve sebep oldugu yikimin boyutlari itibariyla "asrin felaketi" olarak nitelendirilen bu felaketten 14 milyonun üzerinde vatandasin etkiledigini, 50 binden fazla insanin hayatini kaybettigini animsatti.

Altun, "Tarihte esine az rastlanan bu büyük felaket karsisinda dünyaya emsal nitelikte bir devlet-millet dayanismasi sergiledik. Türk milletini özel ve yenilmez kilan bu dayanisma bilinci sayesinde bu zor günlerin üstesinden geliyoruz." diye konustu.

Ilk andan itibaren Cumhurbaskani Erdogan liderliginde tüm kamu kurum ve kuruluslari, STK'ler ve gönüllülerin asrin dayanismasini ortaya koyarak tek yürek seklinde hareket ettigine ve yaralarin sarilmasi için seferber olduguna dikkati çeken Altun, afetin ilk anlarindan itibaren AFAD tarafindan Türkiye Afet Müdahale Plani'nin (TAMP) devreye sokuldugunu söyledi.

Disisleri Bakanligi araciligiyla Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi (ERCC) üzerinden arama ve kurtarma alaninda uluslararasi yardim çagrisinda bulunulduguna isaret eden Altun, söyle devam etti:

"Insani diplomasi alaninda dünyada öncü rol üstlenen ve muhtelif kriz bölgelerinde dost elini ihtiyaç sahiplerinden esirgemeyen Türkiye, asrin felaketinde örnek bir küresel dayanismaya sahne oldu. Söz konusu yardim çagrisina istinaden dünyanin dört bir yaninda bulunan 100'den fazla ülke yardim teklifinde bulundu. Aralarinda Japonya'nin da bulundugu 90'a yakin ülkeden gelen 10 bini askin personel, deprem bölgesinde yürütülen arama-kurtarma faaliyetlerine destek verdi. Bu uluslararasi koalisyon, sahada çalisan 200 bini askin acil durum personeliyle birlikte tüm zamanlarin en büyük kurtarma operasyonuna imza atti."

- "Dogru bilgi akisinin saglanmasi ve kamuoyunun dogru bilgilendirilmesi için büyük bir mücadele sergiledik"

Fahrettin Altun, asrin felaketinde arama kurtarma çalismalarinin yani sira "kriz iletisimi ve dezenformasyonla mücadele" gibi kavramlarin da ön plana çiktigini belirterek, afet halinde acil müdahale ve etkin yardim organizasyonu kadar, kamuoyunu hizli, dogru ve seffaf bir sekilde bilgilendirmenin de hayati derecede önemli oldugunu bu süreçte gördüklerini dile getirdi.

Teyit edilmeden yapilan sosyal medya paylasimlarinin ve dezenformasyon odakli kampanyalarin, arama kurtarma faaliyetlerini sekteye ugrattigini ve insan hayatina mal oldugunu vurgulayan Altun, "Bu nedenle bir yandan arama-kurtarma faaliyetlerini icra ederken diger yandan dogru bilgi akisinin saglanmasi ve kamuoyunun dogru bilgilendirilmesi için büyük bir mücadele sergiledik. Iletisim Baskanligi olarak hem yerli hem de yabanci basin mensuplarinin bölgeden etkili ve dogru habercilik yapabilmeleri için çalismalar gerçeklestirdik. Sahada mesleki faaliyetlerini gerçeklestiren ulusal ve uluslararasi basin mensuplarina her türlü teknik imkani sagladik, akreditasyon süreçlerini koordine ettik." ifadelerini kullandi.

Deprem Acil Uygulamasi ile "hasar tespiti", "kayiplarin bulunmasi", "tahliye" gibi konularda halktan direkt olarak 1 milyon 700 bine yakin talep aldiklarini ve bunlarin takibini hassasiyetle gerçeklestirip sonuca ulastirdiklarini anlatan Altun, söyle konustu:

"Dezenformasyon Bildirim Servisi ile afet sonrasinda yayilabilecek dezenformatif içeriklere karsi önlem alarak saglikli haber akisini sagladik. Baskanligimiz bünyesinde faaliyet gösteren Dezenformasyonla Mücadele Merkezi özellikle sosyal medyada olusan bilgi kirliliginin önlenmesi ve kamuoyunun aydinlatilmasi için bültenler yayinladi ve dezenformasyona dogrudan müdahale etti. Bu kapsamda, afet ve kriz süreçlerini Türkiye'ye karsi saldiri firsati olarak gören uluslararasi odaklarin dezenformasyon, manipülasyon ve algi operasyonlarina karsi da önemli bir mücadele ortaya koyduk.

Kisacasi, yasanan bu süreçte bilhassa kriz iletisimi ve afetlerde halkla iliskiler konusunda çok önemli çalismalar gerçeklestirdik ve bundan sonra yasanmasi muhtemel felaketlere karsi da önemli dersler aldik. Sayin Cumhurbaskanimizin ifadesiyle sadece ortak akilla degil, ortak vicdan, ortak ahlak ve ortak vizyon birligiyle Türkiye'yi afetlere karsi dünyanin en hazirlikli ve afetler sonrasinda en hizli ve etkili tepki verebilen ülkesi haline getirmekte kararliyiz."

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Altun, Japonya'nin geçmiste yasadigi krizler ve dogal afetlerle ilgili büyük tecrübeye sahip oldugunu vurgulayarak, dost ve kardes ülke Japonya'nin, tam bir dogal afetler ülkesi olmasina ragmen riske karsi önlem alma noktasinda çok ileri bir düzeyde bulundugunu aktardi.

Japonya'nin "bilgi ve iletisim güvenligi, dogru haber akisinin saglanmasi ve dezenformasyonla mücadele" gibi konularda sahip oldugu kurumsal tecrübenin büyük önem teskil ettigini dile getiren Altun, "Bu itibarla 'Kriz Enformasyonu Yönetimi ve Dogal Afetlerde Halkla Iliskiler' panelimizin Tokyo'da düzenlenmesinin çok yerinde oldugunu, çok isabetli oldugunu düsünüyoruz. Bu etkinligin iki ülke arasinda bilgi ve tecrübe paylasimina vesile olacagina ve kriz iletisimi ve halkla iliskiler baglaminda gelecekte ortak çalismalar için temel teskil edecegine inaniyorum." degerlendirmesinde bulundu.

Altun, Türkiye ile Japonya arasinda 1,5 asra yaklasan dostane iliskilerin her geçen gün daha da güçlendigine dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Ertugrul Firkateyni faciasinin ardindan kurulan bu sarsilmaz bagin her alanda tezahürünü görmekten biz büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Insani yardim faaliyetleriyle mazlum cografyalarin umut isigi haline gelen 'uzak' denizlerin 'yakin' ülkeleri arasindaki bu bag saglam temellere dayanmaktadir. Özellikle kriz anlarinda iki ülkenin 'dost kara günde belli olur' anlayisi ile birbirlerine uzattiklari yardim eli bu açidan çok kiymetlidir. Bu vesileyle depremin ilk gününden beri yanimizda olan Japonya’ya, gerek arama-kurtarma ekipleri gerek sagladiklari ayni ve nakdi yardimlarla bizimle beraber olan Japonya halkina destekleri için sükranlarimi sunmak istiyorum."