Almanya'da hizmet PMI yükselirken imalat sanayisi geriliyorBahattin Gönültas- Imalat sanayi PMI mayista artis beklentilerinin aksine 44,5’ten 42,9’a düserek 36 ayin en düsük seviyesine indi

Almanya'da hizmet PMI yükselirken imalat sanayisi geriliyorBahattin Gönültas- Imalat sanayi PMI mayista artis beklentilerinin aksine 44,5’ten 42,9’a düserek 36 ayin en düsük seviyesine indi

BERLIN (AA) - Almanya`da bilesik Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayista hizmet sektöründeki canlanmanin etkisiyle 0,1 puan artarak yükselisini dördüncü aya tasirken, imalat sanayi PMI ise artis beklentilerinin aksine geriledi.

S&P Global, Almanya'nin mayis ayi öncü PMI verilerini açikladi. Buna göre, ülkede nisanda 54,2 puan olan bilesik PMI mayista 54,3'e yükselerek beklentileri asti.

Art arda yükselisini dördüncü aya tasiyan bilesik PMI’ya iliskin piyasa beklentisi 53,5 puana gerilemesi yönündeydi.

Ülkede hizmet sektörü PMI, mayista 56’dan 57,8’e çikarak, Agustos 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulasti. Hizmet sektörü PMI verisinin mayista 55,3’e düsmesi bekleniyordu.

- Veriler imalat sanayisinde daralmanin sürdügüne isaret etti

Imalat sanayi PMI ise söz konusu ayda artis beklentilerinin aksine 44,5’ten 42,9’a gerileyerek, 36 ayin en düsük seviyesine geriledi.

Imalat sanayi PMI verisinin mayis ayinda 45'e yükselecegi tahmin ediliyordu. Imalat sanayi PMI verisinin 11 aydir daralmaya isaret eden 50 puanin altinda olmasi dikkati çekti.

Hamburg Ticaret Bankasi basekonomisti Cyrus de la Rubia, konuya iliskin degerlendirmesinde, hizmet sektöründeki faaliyetlerin iyi olmasinin hane halki satin alma gücünün enflasyon kaynakli kaybina ragmen tüketici harcamalarinin beklenenden daha iyi oldugunu gösterdigini belirtti.

La Rubia, "Öte yandan imalat sektörü, Çin imalat sektöründe düsüs nedeniyle muhtemelen gerileyecek." degerlendirmesinde bulundu.

PMI verisinde 50 puanin üstü büyümeye isaret ederken, 50 puanin alti daralmayi gösteriyor.

Alman hükümeti ise ekonomide bu yil yüzde 0,4 büyüme bekliyor.

Almanya Federal Istatistik Ofisi’nin (Destatis) öncü verilerine göre, Alman ekonomisi, bu yilin ilk çeyreginde, alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarinin tüketici harcamalarini baskilamasi nedeniyle büyüme kaydetmedi. Böylece ilk çeyrekteki sifir büyümenin ardindan Alman ekonomisi, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yasanmasi" olarak ifade edilen teknik resesyona "kil payi" girmemis oldu.

Ekonomi geçen yilin son çeyreginde yüzde 0,5 küçülmüstü.

Ülke ekonomisi, Kovid-19 salgini sürecinde ortaya çikan dar bogazlar hafiflese de faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalmasi ve alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ortaminda tüketicilerin satin alma gücünün düsmesi sonucu talepte yasanan durgunluktan olumsuz etkileniyor.

Alman hükümeti, ekonomide bu yil yüzde 0,4 büyüme bekliyor. Önde gelen Alman ekonomi enstitüleri ise ülke ekonomisinin bu yil yüzde 0,3 büyümesini öngörüyor.

Destatis, ilk çeyrege iliskin GSYH nihai verilerini 25 Mayis'ta açiklayacak.