Tüketiciler kurumlardan sadece "erdem sinyalleri" degil, gerçek adimlar bekliyorFatma Eda Topcu- Marjinal Porter Novelli Üst Yöneticisi Asuman Bayrak:- "Sürdürülebilirlik ve çesitlilik/kapsayicilik konularinda Twentify ile gerçeklestirdigimiz arastirmamiz, kitlelerin pek çok konuda liderlik etmeleri için sirketlere de güvendigini ve onlardan neler bekledigini ortaya koyuyor"

Tüketiciler kurumlardan sadece "erdem sinyalleri" degil, gerçek adimlar bekliyorFatma Eda Topcu- Marjinal Porter Novelli Üst Yöneticisi Asuman Bayrak:- "Sürdürülebilirlik ve çesitlilik/kapsayicilik konularinda Twentify ile gerçeklestirdigimiz arastirmamiz, kitlelerin pek çok konuda liderlik etmeleri için sirketlere de güvendigini ve onlardan neler bekledigini ortaya koyuyor"

ISTANBUL (AA) - Marjinal Porter Novelli arastirmasina göre, kitleler pek çok konuda liderlik etmeleri için sirketlere güvenirken, tüketiciler kurumlardan sadece "erdem sinyalleri" degil, gerçek adimlar bekliyor.

Sirketten yapilan açiklamayla, tüketicilerin markalardan beklentisine iliskin yapilan arastirma sonuçlari paylasildi.

Arastirmaya katilan Türkiye genelinde 727 kisiye sürdürülebilirlik ve çesitlilik/kapsayicilik konularinda sorular soruldu. Twentify ile birlikte yapilan arastirma, kitlelerin pek çok konuda liderlik etmeleri için sirketlere de güvendigini ve onlardan neler bekledigini ortaya koydu.

Arastirma çevresel, finansal ve toplumsal sorunlarin en azindan bir kismini çözme yükümlülügünün kurumlar tarafindan üstlenilmesine dair beklentiler oldugunu gösterdi.

Raporda öne çikan sonuçlardan bazilari su sekilde açiklandi:

"Sirketlerin/markalarin 'çevresel sürdürülebilirlik' konusunda bir bakis açisina sahip olmalari gerektigini düsünüyor musunuz?' sorusuna yüzde 99 evet diyen katilimcilar, 'Sirketlerin/markalarin alacagi önlemlerin çevreyi koruma konusuna etki edecegini düsünüyor musunuz?' sorusuna da yüzde 85 oraninda evet cevabini verdi. 'Siklikla satin aldiginiz veya kullandiginiz markalarin çevre-dostu olup olmadigi hakkinda bilginiz var mi?' sorusuna 'Genellikle bir fikrim olur' diyenler yüzde 48 iken, 'Bu konuda yeterince bilgilendirme yapilmadigini düsünüyorum' diyenlerin orani ise yüzde 35.

Arastirma, tüketicilerin kendi degerleri ile markalar arasinda kurdugu baga dair de ipuçlari veriyor.

'Bir ürün/hizmet satin alirken kendi degerleriniz ile örtüsen bir marka olmasi sizin için ne kadar önemlidir?' sorusuna yüzde 45 olumlu cevap veriyor. 'Markalar daha çevre dostu ürünler üretmelidir' diyen katilimcilarin orani ise yüzde 66."

"Sizce asagidakilerden hangileri bir markanin çevre ve topluma karsi duyarli oldugunu en fazla gösterir?" sorusuna verilen cevaplarda, yüzde 46 ile 'Ürün veya hizmetlerinin dogaya daha az zararli olmasi (daha az tasimacilik, geri dönüsebilir ambalaj vb.)' yaniti öne çikti.

- Katilimcilar satin alma kararlarinda çevresel sürdürülebilirlige önem veriyor

Verilen bilgiye göre, katilimcilarin satin alma kararlarinda çevresel sürdürülebilirlige de önem verildigi görülüyor.

"Fiyati daha yüksek bile olsa üretiminde daha az atik yaratan ürünü satin alirim" cevabini verenlerin orani yüzde 75 olarak dikkati çekerken, katilimcilar markalardan seffaflik da bekliyor.

"Birçok sirket/marka insanlara, gezegene veya topluma bazi vaatlerde bulunuyor. Bu konuda asagidaki ifadelerden hangisi sizin için daha uygundur?" sorusuna katilimcilarin yüzde 27'si "Bu vaatleri verseler de yerine getirdiklerine inanmiyorum", yüzde 73'ü ise "Bu vaatleri yerine nasil yerine getirdiklerini, neler yaptiklarini detaylica açiklamalilar" cevabini veriyor.

Kitleler pek çok konuda liderlik etmeleri için sirketlere güvenirken, tüketiciler kurumlardan sadece "erdem sinyalleri" degil, gerçek adimlar bekliyor.

Arastirma bulgulari, Porter Novelli'nin global arastirmasinin sonuçlarini da destekliyor.

- "Arastirmamiz, kitlelerin pek çok konuda liderlik etmeleri için sirketlere de güvendigini ve onlardan neler bekledigini ortaya koyuyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen Marjinal Porter Novelli Üst Yöneticisi (CEO) Asuman Bayrak su degerlendirmelerde bulundu:

"Markalarimizin, kültürün degisim hizinda iletisim kurmalarina yardimci olabilecek ve hedef kitlelerinin ekosistemleriyle uyum içinde olabilecek stratejik bir ortaga ihtiyaci oldugunu görüyoruz. Bu ihtiyaçlari karsilarken kurumsal performanslarini da en üst seviyede tutmak istiyorlar ki biz de buna paralel etkilesimler gerçeklestiriyoruz.

Sürdürülebilirlik ve çesitlilik/kapsayicilik konularinda Twentify ile gerçeklestirdigimiz arastirmamiz, kitlelerin pek çok konuda liderlik etmeleri için sirketlere de güvendigini ve onlardan neler bekledigini ortaya koyuyor. Verilerle harmanlanan bu analizin, is dünyasindaki faaliyetlerin nasil daha iyi yürütülebilecegini düsünmemize yardimci olacagini umuyoruz.

Karmasik zorluklarla yüz yüze oldugumuzun farkindayiz ve bunlara nasil yaklasacaginiz konusunda konusmak isteyen markalara kilavuzluk ediyoruz. Güçlü bir tüketici-marka iliskisi, markayi tüketicilerin hayatlarinin anlamli bir parçasi haline getiren inançlar, gelenekler, uygulamalar ve ritüeller, kalite, islev ve maliyet gibi geleneksel marka faydalarinin ötesine geçer.

Bu yakinlik, sirketlerin aradigi davranislari yönlendirir. Biz buna 'Amaç' diyoruz. Bu dogrultuda markalarin, tüketicilerle daha yüksek düzeyde bag kurabilmesi 'iyi' olani bulmaya yönelik olarak hareket etmeleri, esitlik, çesitlilik ve kapsayiciligi yalnizca marka degerlerinde degil, eylemlerinde de benimsemeleri için çalisiyoruz."