AbdiBio Grup Baskani Özüer: "Biyoteknolojik ilaçta Türkiye'nin bir numarasi olmak istiyoruz"Gökhan Yildiz- "2018'de 100 milyon dolarlik yatirimla açilisini yaptigimiz AbdiBio'da kendi biyoteknolojik ilaçlarimizi gelistirip uluslararasi standartlarda üretmeyi hedefliyoruz"

AbdiBio Grup Baskani Özüer: "Biyoteknolojik ilaçta Türkiye'nin bir numarasi olmak istiyoruz"Gökhan Yildiz- "2018'de 100 milyon dolarlik yatirimla açilisini yaptigimiz AbdiBio'da kendi biyoteknolojik ilaçlarimizi gelistirip uluslararasi standartlarda üretmeyi hedefliyoruz"

ISTANBUL (AA) - AbdiBio Grup Baskani Dr. Ali Özüer, sirketin 2025 stratejisi çerçevesinde, Türkiye'nin bir numarali biyoteknolojik ilaç üreticisi olma hedefiyle çalistiklarini bildirdi.

Abdi Ibrahim'den yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Özüer, biyoteknolojinin Abdi Ibrahim ve Türk ilaç sektörünün gelecegi için büyük önem tasidigini belirtti.

???????Özüer, sunlari kaydetti:

"AbdiBio, Türk ilaç sektörünün 21 yildir kesintisiz lideri olan Abdi Ibrahim'in yenilikçi ve vizyoner bakis açisinin eseri. Biyoteknoloji, degisen dünya sartlarinda devletlerin milli öncelikler kapsamina aldigi bir alan. Biz de 2018'de 100 milyon dolarlik yatirimla açilisini yaptigimiz AbdiBio'da kendi biyoteknolojik ilaçlarimizi gelistirip uluslararasi standartlarda üretmeyi hedefliyoruz. ABD ve AB ülkeleri basta olmak üzere global pazarlara ihracat yaparak çifte katma deger yaratmak istiyoruz. Özetle, disariya döviz vermektense döviz kazanma vizyonumuzla projelerimizi sürdürüyoruz.

Esenyurt'ta son teknoloji ile üretim yapan AbdiBio'nun, Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olarak yalnizca sirkete degil, Türk ilaç sanayisine de rehberlik ettigini ve büyük katki sunuyor. AbdiBio, 13 bin 500 metrekarelik alana yayilan bir biyoteknolojik üretim tesisi. Tesisin mevcut yillik üretim kapasitesi ise 11 milyon flakon, 11 milyon siringa, 16 milyon kartus ve 1 milyon liyofilize ürün."

- "Bir kimyasal ilacin teknoloji transferi ve deneme üretimlerini de 2023 yilinin sonuna kadar gerçeklestirecegiz"

Dr. Ali Özüer, Türkiye'nin biyoteknoloji alaninda disa bagimliligini azaltmayi, yerel kaynakli tedavi alternatiflerini artirmayi ve en önemlisi de insanlarin ilaca erisimini kolaylastirmayi hedeflediklerini aktararak, pazarda bulunan biyoteknolojik ürünlerin tamamina yakininin ithal oldugunu, AbdiBio tesisini hayata geçirirken, ithal edilen bu ürünlerin Türkiye'de gelistirilmesi ve üretilmesini hedeflediklerini bildirdi.

Özüer, "Bu sayede hem hastalarin ilaçlara erisimini kolaylastirdigimiza hem de ülke ekonomisine deger kattigimiza inaniyoruz. Bunun sonuçlarini da kamuoyu ile paylastigimiz 2020 Sosyoekonomik Etki Raporumuzda çok net gördük. 2018 yilinda onkoloji alanindaki ilk biyobenzer ilacimiz sayesinde ülkenin saglik harcamalarinda 80 milyon dolar tasarruf saglandi." ifadelerini kullandi.

AbdiBio'nun gündemdeki konulari ile orta ve uzun vadeli hedeflerine de deginen Özüer, sunlari kaydetti:

"2021 yilinda hücre bankasindan baslayarak gelistirdigimiz biyoteknolojik ürünün temel çalismalarini yapacagimiz Proses Gelistirme Laboratuvari'ni açtik. Agustos 2023'te faaliyete geçecek olan mAb üretim alanimiz için reaktörler ile yardimci ünitelerin alimi ve kurulumunu yapiyoruz. Bununla birlikte halihazirda bitmis olan formülasyon ve paketleme alanimizda, demir eksikligi tedavisinde kullanilan ve bugüne kadar ithal edilen önemli bir ilacin aseptik sartlarda ticari üretimine Nisan 2023 itibariyla basladik. Bunun yani sira ilk etapta yurt disinda 12 ülkeye ihraç etmeyi planladigimiz bir biyoteknolojik ilaç ile Avrupa'ya ihraç edecegimiz bir kimyasal ilacin teknoloji transferi ve deneme üretimlerini de 2023 yilinin sonuna kadar gerçeklestirecegiz."

- "31 milyar dolarlik hacme pazarin önemli küresel aktörlerinden biri haline gelmeyi amaçliyoruz"

AbdiBio Grup Baskani Dr. Özüer, orijinal ürünün ilk biyobenzerlerinden birini piyasaya sürerek 2026 yilina kadar yaklasik 31 milyar dolarlik hacme sahip pazarin önemli küresel aktörlerinden biri haline gelmeyi amaçladiklarini belirterek, "Bilimin isiginda, inovasyonu odagimiza alarak yüksek teknoloji ile gelistirdigimiz tedavi yöntemlerini her insan için erisilebilir kilmak hedefiyle çalisiyoruz." ifadesini kullandi.

Biyoteknolojik ilaçta, hücre bankasindan nihai ürüne kadar tüm süreçlerle ilgili lisans almayi, teknoloji transferi yapmayi, ortaklik veya satin almalarla büyümeyi planladiklarini aktaran Özüer, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bilgiyi, beceriyi ve ürünleri, nitelikli uzmanlarla ve dogru ortaklarla bulusturmamiz gerekiyor. Abdi Ibrahim; güçlü finansal yapisi ve yatirimci kimligi ile böyle bir stratejiyi hayata geçirebilecek Türkiye'deki belki de tek ilaç sirketi. Biz bu süreçte bir ilke imza atarak Isviçreli OM Pharma'nin yüzde 28,5 hissesini satin aldik. ABD'de Colorado Üniversitesi ve Illinois Üniversitesi ile güçlü baglantilara sahip olan, biyolojik ve gen tedavisinde kullanilan ilaçlar gelistiren Amerikali biyoteknoloji start-up'i Ocugen firmasina yatirim yaptik. Bu yatirimlara yenileri de eklenecek. Biz, AbdiBio olarak gücümüzü liderligimiz, tutkumuz, cesaretimiz ve sorumlulugumuzdan aliyoruz. ‘Saglikli yasam herkesin hakki; bunu gerçeklestirmek ise bizim isimiz!’ mottosunu kendimize ilke edindik. Bu dogrultuda bilimin isiginda, inovasyonu odagimiza alarak yüksek teknoloji ile gelistirdigimiz tedavi yöntemlerini her insan için erisilebilir kilmak hedefiyle var gücümüzle çalismaya devam edecegiz."