ABD'de TikTok ve Meta'ya "aldatici yöntemler" kullandigi gerekçesiyle dava açildiDilara Karatas

ABD'de TikTok ve Meta'ya "aldatici yöntemler" kullandigi gerekçesiyle dava açildiDilara Karatas

ANKARA (AA) - ABD'nin Arkansas eyaleti yönetimi, Çinli video paylasim platformu TikTok ve Facebook'un sahibi Meta'yi, kullanicilara yönelik "aldatici yöntemler" kullandigi gerekçesiyle mahkemeye verdi.

Yerel basindaki haberlere göre, Arkansas Valisi Sarah Huckabee Sanders ve Bassavci Tim Griffin, basin toplantisinda, söz konusu sosyal medya platformlarina üç farkli dava açildigini duyurdu.

Sanders, "Büyük teknoloji sirketlerini, çocuklarimizda bagimlilik olusturan platformlari kullanmaya zorlamaktan ve onlari uygunsuz içerik dünyasina maruz birakmaktan sorumlu tutmaliyiz." dedi.

Sosyal medya sirketlerinin, çocuklari kar için sömürdügünü söyleyen Sanders, "Yönetimim bu basarisiz statükoya müsamaha göstermeyecek." diye konustu.

Griffin de bu davalarin içerikle ilgili degil sirketlerin kullanicilara yönelik "aldatici yöntemler" kullanmasiyla ilgili oldugunu söyledi.

Meta'nin kasitli olarak ergenlere bagimlilik yapan ve onlarin düsüncelerini sekillendiren algoritmalar kullandigini belirten Griffin, "Meta'nin, bu algoritmalar hakkinda halka bilgi vermek yerine, kar ve büyüme pesinde oldugu için algoritmalarin isleyis seklini halktan bilerek gizledigini" kaydetti.

Griffin, TikTok ve Meta'nin, eyaletin ticaret uygulamalari yasasini ihlal etmekle suçlandigini aktardi.

Davalardan birinin, TikTok kullanan resit olmayan çocuklari, cinsellik, uyusturucu veya alkol kullanimini tasvir eden içerikler dahil uygunsuz içeriklerden korumak için açildigi ileri sürüldü.

Meta aleyhindeki davada ise sirketin Facebook üzerinden, çocuklarin platformda geçirdigi süreyi en üst düzeye çikarmaya çalistigi iddia edildi.

- TikTok Üst Yöneticisi Shou Zi Chew, ABD Kongresinde ifade verdi

TikTok Üst Yöneticisi (CEO) Shou Zi Chew, Çin merkezli teknoloji sirketi ByteDance ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile iliskisi, Amerikalilarin verilerinin Çin'e aktarilmasi, platformun özellikle gençlerin zihinsel sagligini olumsuz etkilemesi, zararli içeriklerin engellenmesi ve siyasi içerikler gibi konularda ABD Kongresinde ifade vermisti.

Chew, TikTok'un ifade özgürlügünü gözeten bir platform oldugunu ve bu tarz içeriklerin kaldirilmadigini savunmustu.

- AB ve ABD'de yasaklar getirildi

TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari, kullanici bilgilerine erisilebilecegi ve Çin yanlisi görüslerin yayilmasinda kullanilabilecegi endisesiyle ciddi kisitlamalarla karsi karsiya.

Avrupa Birligi Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu, güvenlik endiseleri nedeniyle çalisanlarina TikTok yasagi getirirken ABD'de de Beyaz Saray, Savunma Bakanligi, Iç Güvenlik Bakanligi ve Disisleri Bakanligi dahil birçok devlet kurumu, Kongre'de Aralik 2022'de yapilan oylamayi beklemeden TikTok'u yasaklamisti.

ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralik 2022'de üyeleri ve çalisanlarinin kullandigi resmi cihazlara TikTok uygulamasinin indirilmesine ve kullanimina yasak getirmisti.

Ingiltere de 16 Mart'ta alinan kararla tüm kamu çalisanlarina ait cihazlarda TikTok'un yasaklanacagini duyurmustu.