ABD, Azerbaycan ve Ermenistan müzakerelerinde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karsiladiTugçenur Akgün

ABD, Azerbaycan ve Ermenistan müzakerelerinde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karsiladiTugçenur Akgün

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Azerbaycan ve Ermenistan müzakerelerinde kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karsiladiklarini bildirdi.

Sullivan, Twitter'dan yaptigi paylasimda, Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Disisleri Bakani Ararat Mirzoyan'i, Beyaz Saray'da agirlamaktan duyduklari memnuniyeti dile getirdi.

"Ermenistan ve Azerbaycan'in müzakerelerde kaydettigi ilerlemeyi memnuniyetle karsiliyoruz ve devam eden diyalogu tesvik ediyoruz" ifadesini kullanan Sullivan, sürdürülebilir ve adil bir anlasmanin, her iki ülke ve bölge için firsatlar açacak bir anahtar olacagini kaydetti.

ABD, pazar günü baslayan Azerbaycan ve Ermenistan arasindaki müzakerelere ev sahipligi yapiyor. Bu kapsamda, Disisleri Bakani Antony Blinken, pazartesi günü Azerbaycan ve Ermenistan Disisleri bakanlari ile bir araya gelmisti.

Blinken, pazar günü, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan ile telefonda ayri ayri görüserek, liderlere iki ülke arasindaki baris görüsmelerinin önemini vurgulamis ve ABD'nin destek sözünü yinelemisti.

ABD Disisleri Bakanligi yetkilileri, Blinken'in Aliyev ile görüsmesine iliskin, "Blinken, barisin mümkün olduguna inandigini paylasti. Ayrica, Laçin koridorunda bir kontrol noktasi kurulmasinin, baris sürecine güven insa çabalarini zayiflattigindan derin kaygi duyduklarini ve Laçin koridorunun ticari ve özel araçlara en kisa zamanda yeniden açilmasinin önemini vurguladi." açiklamasini yapmisti.

Pasinyan ile görüsmeye iliskin ise "Blinken, Güney Kafkasya'da kalici bir barisin saglanmasi için dogrudan diyalogun ve diplomasinin tek yol oldugunu yineledi. Ayrica Basbakanin baris sürecine olan bagliligindan dolayi takdirini ifade etti." denilmisti.