Ispanya Ukrayna'ya savas uçagi göndermeyecegini açikladiSenhan Bolelli

Ispanya Ukrayna'ya savas uçagi göndermeyecegini açikladiSenhan Bolelli

MADRID (AA) - Ispanya Savunma Bakani Margarita Robles, Ukrayna'ya herhangi bir savas uçagi göndermeyeceklerini bildirdi.

Polonya'nin ve Slovakya'nin, Ukrayna'ya savas uçagi gönderecegini açiklamasinin ardindan "Avrupa Birligi'nden (AB) baska ülkeler de buna destek verir mi?" tartismalari basladi.

Savunma Bakani Robles, katildigi bir etkinligin ardindan Ispanyol gazetecilere yaptigi açiklamada, "Ispanya olarak ittifak ülkelerinin Ukrayna'ya yardim için aldiklari kararlara her zaman çok saygili yaklasiyoruz. Çünkü sonunda bu ülkeye yardim var. Ancak Ispanya'nin pozisyonu çok açik. Hiçbir savas uçagi göndermeyecek." dedi.

Basbakan Pedro Sanchez'in subat ayinda Kiev'e yaptigi ziyarette Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy ile görüsmesinde uçak yardimi konusunun gündeme geldigini ancak sonrasinda hiçbir zaman masaya getirilmedigini aktaran Robles, Ispanya dahil bazi ülkelerin sahip oldugu savas uçaklarinin eski Sovyet yörüngesindeki diger devletlerin savas uçaklarindan farkli egitim ve hazirlik gerektirdigini, Ukrayna'nin özel olarak talep ettigi cihazlara sahip olmadiklarini kaydetti.

Diger yandan Robles, Ispanya'nin daha önce açikladigi 6 Leopard 2A4 tipi tankin bu ay sonunda ya da nisan basinda Ukrayna'ya ulastirilmak üzere Polonya'ya gönderilecegini, sözü verilen diger 4 tankin da ileriki tarihlerde hazir olacagini açikladi.

Bu tanklari kullanmak için Ispanya'da halen 55 Ukraynali askerin egitim gördügü bilgisi de paylasildi.