festival408, 12. yilinda "Nakarat" temasiyla sanatseverlerle bulusuyorAbdulselam Durdak- 4 Mayis-3 Haziran'da santralistanbul kampüsünde gerçeklesecek festivalde, ögrenci performanslari, VR gösterimleri, söylesiler ve atölyeler yer alacak

festival408, 12. yilinda "Nakarat" temasiyla sanatseverlerle bulusuyorAbdulselam Durdak- 4 Mayis-3 Haziran'da santralistanbul kampüsünde gerçeklesecek festivalde, ögrenci performanslari, VR gösterimleri, söylesiler ve atölyeler yer alacak

ISTANBUL (AA) - Istanbul Bilgi Üniversitesi Iletisim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatlari Yönetimi Programi ve Sahne Sanatlari Alani ögrencileri tarafindan düzenlenen çagdas gösteri sanatlari festivali festival408, 12. yilinda "Nakarat" temasiyla seyirci ile bulusacak.

Istanbul Bilgi Üniversitesi açiklamasina göre, ögrenci performanslarinin yani sira söylesiler, VR gösterimleri ve atölyelerin yer aldigi festival, 4 Mayis-3 Haziran 2023'te santralistanbul kampüsünde düzenlenecek.

Gelecegin yapimcilari, sahne amirleri, ses, isik, dekor ve kostüm tasarimcilari, profesyonel oyunculari, dansçilari ve performansçilari tarafindan hazirlanan festivalin oyun yazimindan koreografisine, yönetmenliginden tasarimina, pazarlama faaliyetlerinden web tasarimina kadar tüm yaratici, idari ve teknik asamalarinin tamami Bilgi Üniversitesi ögrencileri tarafindan hazirlaniyor.

Verilen bilgiye göre, performans sanatlarinin insanlari birlestirici yönünden yola çikarak bu yilki temayi "Nakarat" olarak belirleyen festival408 ögrenci ekibi, "Nakarat kimi zaman eglenceli kimi zaman hareketli kimi zaman duragan, romantik, efkarlidir. Kimi zaman mirildanilir kimi zaman yakarilir kimi zaman bagirilir. Ama her durumda hep bir agizdandir." ifadeleriyle yilin temasinin çikis noktasini belirtti.

- "Sanatin iyilestirici gücüne sariliyoruz"

Açiklamada görüslerine yer verilen bazi ögrenciler, yasanan deprem felaketinden ötürü duyduklari üzüntüyü aktararak, "Dayanisma için bir adim atiyoruz ve sanatin iyilestirici gücüne sariliyoruz. Nakarat'in oyunbaz ve bütünlestirici ruhuyla bir arada olarak her biri baska bir nakarat ile gerçeklestirilecek çesitli etkinliklerle tüm kampüsü, birlikte iyi olabilecegimizi birbirimize hatirlattigimiz bir oyun alanina dönüstürüyoruz." ifadelerini kullandi.

festival408, "Bir umuttu yasatan insani" nakarati esliginde oyuncu Tilbe Saran ve klinik psikolog Dr. Ögr. Üyesi Alev Çavdar'in gerçeklestirdigi "Sanatta Iyilesme, Sanatla Iyilesme" baslikli söylesi ile baslayacak. "Türkiye’de Tiyatro Kurum Yapilarinin Anatomisi" söylesi serisi ise "Devlet Tiyatrolarinin Anatomisi", "Sehir Tiyatrolarinin Anatomisi" ve "Bagimsiz Tiyatrolarin Anatomisi" basliklari altinda oyuncu ve yönetmen Ayse Lebriz ve Kubilay Karslioglu, isik tasarimcisi Ayse Sedef Ayter, etkinlik direktörü Doç. Dr. Leman Figen Yilmaz, dramaturg Dilek Tekintas, ses mühendisi ve prodüksiyon yöneticisi Mehmet Ögünç, arastirmaci sanat yönetmeni Denizhan Çay ve sosyolog, tiyatro elestirmeni Dr. Zeynep Baykal gibi isimlerin katilimiyla online ve yüz yüze olarak gerçeklesecek.

Festival kapsaminda sanatseverler, "Güldürdüm gidiyorum, düsünün gelecegim" nakaratiyla oyuncu Burak Tamdogan’in "Meddah Atölyesi"ne, "Sen Baskasin" nakaratiyla Tolga Cug'un "OpenStyle Dans Atölyesi"ne, "Durma Dans Et, Durma Dans Et" nakaratiyla Süda Köse'nin "Dans Meditasyonu Atölyesi"ne katilma imkani bulacak.

"Hey, seni yerler, yerler. Seni ham yapar bu zilliler. Yaylanmadan yürü. Yoksa günah bizden gider" nakaratiyla sunulan Mehmet Gülle'nin "Bu Bir Defile Degildir" teatral defile performansi izleyici ile bulusacak. Performans Sanatlari Bölümü ögrencilerinden Cemal Gökdemir'in "Benden Razi misiniz?", Nezaket Özlem Dede'nin "Hücre Kasabasi", Süda Köse'nin "Monachopsis Nedir?", Zafer Baran Akkoyun'un "Sana söyledim mi ben hiç?" baslikli performans prömiyerleri festivalin finalinde sergilenecek.

"Oturup yildizlardan bakalim dünyadaki neslimize" nakaratiyla sunulan "Cypresence" isimli VR performans gösterimi, yönetmen Yusuf Onur Aydin'in ve performansçilarin katilimiyla gerçeklesecek. Sarkilara odaklanarak oynanan sessiz sinema turnuvasi "Sessiz Nakarat", katilimcilari yeniden oyun oynamaya, dahil olmaya ve birlikte üretmeye davet edecek.

festival408 programina ve kayit formlarina @bilgifest408 Instagram hesabindaki linkten ulasilabiliyor. Etkinlikler ücretsiz olup söylesi ve atölyelere kayit yaptirilmasi gerekiyor.