Zorlu Enerji, Schaeffler ile rüzgar enerjisi alaninda ortaklik anlasmasi imzaladiDuygu Alhan

Zorlu Enerji, Schaeffler ile rüzgar enerjisi alaninda ortaklik anlasmasi imzaladiDuygu Alhan

ANKARA (AA) - Zorlu Enerji, rüzgar türbinlerindeki major ekipmanlarin atölye seviyesi bakim hizmetleri ve bu alandaki yenilikçi çözümlerini gelistirmek için Almanya merkezli teknoloji sirketi Schaeffler ile ortaklik anlasmasi imzaladi.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Schaeffler ile Türkiye'deki rüzgar türbini bakim hizmetleri ve çözümlerini gelistirmek amaciyla ortaklik anlasmasi imzalayan Zorlu Enerji, ortaklik kapsaminda Denizli'de rüzgar türbini bilesenlerinin komple onarim ve revizyonunun yapilmasini saglayacak "Zorlu Onarim ve Yenileme Merkezi"ni kurdu.

Disli kutusu ve ana saft rulmanlarinin degistirilmesi dahil olmak üzere rüzgar türbini bilesenlerinin tüm bakimlarinin yapildigi merkez, ilk etapta Zorlu Enerji'nin rüzgar enerji portföyüne hizmet vermek amaciyla hayata geçirildi.

Sonraki asamada kritik bakim ve revizyon hizmetlerini bölgedeki diger rüzgar santrali operatörlerine de yayginlastirmayi planlayan Zorlu Enerji, bu anlasmayla rüzgar enerjisi üretiminin sürdürülebilirliginin saglanmasi yönünde ülke içindeki rüzgar enerjisi üretiminin verimliligini, sürdürülebilirligini ve güvenilirligini artirmayi hedefliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Zorlu Enerji Yatirimlar, Isletme ve Bakimdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kindap, enerji sektöründe büyük bir dönüsüm yasandigini ve bu dönüsümün merkezinde de yenilenebilir enerji oldugunu belirterek, "Türkiye'deki elektrik üretimimiz yüzde 100'ü yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Sektörümüzde rüzgar enerjisine yatirim yapan ilk sirketlerden biriyiz, bu alandaki yatirimlarimiza 2008'de basladik. Türkiye'de rüzgar türbini bakim hizmetleri ve çözümlerini gelistirmek için Schaeffler ile yaptigimiz anlasmayi çok önemli buluyoruz." ifadelerini kullandi.

Kindap, söz konusu anlasma sonucunda kurulan Zorlu Onarim ve Yenileme Merkezinde, rüzgar türbini bilesenlerinin fabrika seviyesi bakiminin yapilmaya baslandigi vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Bu sayede, sektörümüzde yerli kaynak kullanimini artirmayi ve istihdam konusunda da firsat yaratmayi amaçliyoruz. Bugün Türkiye'de 4 bin civarinda rüzgar türbini bulunuyor. Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji yatirimlari kapsaminda rüzgar enerjisine ciddi anlamda yatirim yapilmasi bekleniyor. Bu anlamda sahalarda türbinlerin kritik ekipmanlarinin tamir ve bakimlarini kendi kurdugumuz atölyede, tümüyle yerli kaynakla yapabilecek konuma gelmek bize gurur veriyor. Schaeffler ile yaptigimiz bu anlasmayla tesisimizi dünya ölçeginde hizmet veren bir konuma ulastirmaktan memnuniyet duyuyoruz."???????

Schaeffler Türkiye Üst Yöneticisi Yusuf Bulut ise sirket olarak güvene ve ortak hedeflere dayali ortakliklar kurmaya olan inançlarina deginerek, su ifadeleri kullandi:

"Zorlu Enerji ile olan is birligimiz, rüzgar enerjisi sektöründe teknik yeterliligi artirma ve sürdürülebilirligi tesvik etme konusundaki kararliligimizi yansitiyor. Rüzgar türbini bakiminda devrim yaratan bu ortakligin en önemli unsuru, ilk adim olarak Zorlu Onarim ve Yenileme Merkezi'nin Denizli'de kurulmasidir.”