Yemen'de bütçe açiginin yüzde 50'ye yaklastigi duyurulduMohammed Sameai,Muhammed Emin Canik- Yemen Basbakani Muin Abdulmelik: - "Devletin bu yilki bütçe açigi yüzde 40 ila 50 arasinda. Husilerin ekonomik savasina ragmen yerel para birimimizi ve hizmetlerimizi muhafaza ediyoruz"

Yemen'de bütçe açiginin yüzde 50'ye yaklastigi duyurulduMohammed Sameai,Muhammed Emin Canik- Yemen Basbakani Muin Abdulmelik:
- "Devletin bu yilki bütçe açigi yüzde 40 ila 50 arasinda. Husilerin ekonomik savasina ragmen yerel para birimimizi ve hizmetlerimizi muhafaza ediyoruz"

ADEN (AA) - Yemen Basbakani Muin Abdulmelik, devletin gelirlerinin düsmesi nedeniyle, net rakamlara deginmeden, 2023'te bütçe açiginin yaklasik yüzde 50 oldugunu söyledi.

Yemen Basbakani Muin Abdulmelik, ülkenin geçici baskenti Aden'de basin toplantisi düzenledi.

Abdulmelik, ülkenin tüm bölgelerinin zor durumda oldugunu belirterek, "Devletin bu yilki bütçe açigi yüzde 40 ila 50 arasinda. Husilerin ekonomik savasina ragmen yerel para birimimizi ve hizmetlerimizi muhafaza ediyoruz." dedi.

Bütçe açiginin 2023 yili rakamlarini açiklamayan Abdulmelik, "Bu, karsi karsiya kaldigimiz en zor yil. Neredeyse imkansiz bir süreçte memur maaslarini ödemeyi ve kamu hizmeti saglamayi sürdürüyoruz." diye konustu.

Abdulmelik, Suudi Arabistan'in 1,2 milyar dolarlik destegine isaret ederek, "Suudi Arabistan'in destegi hükümet için can simidi oldu. Çok fazla sarti var ancak bu, ekonomik reformlarini sürecini hizlandirmak için önemli." degerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan'in ekonomik destegine iliskin Abdulmelik, "Suudi Arabistan'in ekonomik desteginden su ana kadar 250 milyon dolar elde edildi. Maaslarin ödenmesinde ve bütçe açiginin finansmaninda etkili oluyor." seklinde konustu.

Suudi Arabistan, 1 Agustos'ta Yemen'de bütçe açiginin kapatilmasi için 1,2 milyar dolarlik ekonomik destek saglayacagini duyurmustu.

Yemen hükümetinin talebi üzerine kararlastirilan destegin taksitler halinde teslim edilecegi bildirilmisti.

- Yemen'deki iç savas ve insani kriz

Yemen'deki Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede 13 binden fazlasi sivil 377 bin kisi çatismalar nedeniyle hayatini kaybetti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserligi raporlarina göre, iç savas nedeniyle Yemen halkinin yüzde 73'ü (yaklasik 23,4 milyon) insani yardima muhtaç hale geldi; 4,3 milyon kisi yerinden edildi.