Yasli Haklari Ulusal Eylem Plani 29 Nisan'da açiklanacakBaris Gündogan- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik:- "Bakanlik olarak yaslilarin, aileleri ve yakinlariyla, bulunduklari çevrede, aktif ve saglikli yaslanma çerçevesinde yaslanma sürecini geçirmelerini amaçliyoruz"

Yasli Haklari Ulusal Eylem Plani 29 Nisan'da açiklanacakBaris Gündogan- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik:- "Bakanlik olarak yaslilarin, aileleri ve yakinlariyla, bulunduklari çevrede, aktif ve saglikli yaslanma çerçevesinde yaslanma sürecini geçirmelerini amaçliyoruz"

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, hazirliklarinda son asamaya geldikleri, "Yaslanma Vizyon Belgesi" ve "Yasli Haklari Ulusal Eylem Plani"ni 29 Nisan'da kamuoyuyla paylasacaklarini bildirdi.

Bakan Yanik, yaptigi yazili açiklamada, yaslilik alanindaki öncelikli yaklasimlarinin, bireylerin aktif ve saglikli yaslanma ilkesi çerçevesinde yaslanma sürecini geçirmelerini saglamak oldugunu belirtti.

Yanik, "Bakanlik olarak yaslilarin, aileleri ve yakinlariyla, bulunduklari çevrede, aktif ve saglikli yaslanma çerçevesinde yaslanma sürecini geçirmelerini amaçliyoruz. Bu dogrultuda politika ve hizmetlerin belirlenmesi, sosyal hizmetlerin gelistirilmesi ve çesitlendirilmesi için gerekli çalismalari hak temelli bakis açisiyla, farkli yasli profillerinin farkli ihtiyaçlarini gözeterek yürütüyoruz." ifadelerini kullandi.

Bakan Yanik, 2022 sonu itibariyla dünya nüfusunun yüzde 9,8'inin 65 yas ve üzeri oldugunu, Türkiye'de ise 65 yas ve üzeri yaklasik 8,5 milyon kisi bulundugunu aktardi.

Bu sayinin, ülke nüfusunun yüzde 9,9'unu olusturdugunu ifade eden Bakan Yanik, Bakanlik olarak Türkiye'deki yasli nüfusun haklarini etkin kullanmalarini saglayarak yasam kalitesini artirmaya yönelik çalismalari sürdürdüklerini belirtti.

Türkiye'nin Birlesmis Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaslanma Daimi Çalisma Grubu Bürosu'nda temsil edilen 8 devletten birisi oldugunu kaydeden Yanik, Büro'nun bu yil ki toplantisinin, Türkiye'nin ev sahipliginde, 8 devletten temsilcilerin katilimiyla 27-28 Nisan 2023'te yapilacagini bildirdi.

Derya Yanik, "Hazirliklarinda son asamaya geldigimiz, yaslilik alaninda üst düzey bir politika belgesi olarak ulusal bakis açimizi ortaya koyan ve yaslilik alanindaki hedeflere ulasmak için belirlenen faaliyetleri içeren ilgili tüm paydaslarin katki sagladigi Yaslanma Vizyon Belgesi ve Yasli Haklari Ulusal Eylem Plani'mizi 29 Nisan'da kamuoyuyla paylasacagiz." bilgisini verdi.

Yaslanma Vizyon Belgesinin, "Aktif ve Saglikli Yaslanma", "Toplumsal Hayata Katilim", "Herkes için Yas Dostu ve Erisilebilir Ortamlar", "Afet ve Insani Bakimdan Acil Durumlar", "Yasli Haklari", "Uygulama ve Izleme" olmak üzere 6 politika alaninda, 16 hedef ve 51 eylem alanindan olustugunu ifade eden Bakan Yanik, bu belge dogrultusunda olusturulan Yasli Haklari Ulusal Eylem Plani'nin da 2023- 2025 yillari arasinda gerçeklestirilecek 183 faaliyeti içerdigini kaydetti.