Uzmanindan proloterapi ile agrilara dogal çözüm tavsiyesiHatice Senses Kurukiz- Güven Çayyolu Cerrahi Tip Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Zafer Atbasi:- "Proloterapi ile vücuttaki iyilestirici hücreleri o bölgeye tekrar çagiriyoruz ve hücreler hasarli bölgeyi onarmaya basliyor. Tedavi ile vücutta onarim mekanizmasi baslatiliyor. Proloterapi vücudun kendisini yenilemesini saglayan bir sistem"
ISTANBUL (AA) - Güven Çayyolu Cerrahi Tip Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Zafer Atbasi, ortopedi ve travmatoloji hastaliklarinda özellikle kas-tendon bileskelerinde hasarlanan bölgeler için kullanilan proloterapi ile vücuttaki iyilestirici hücreleri o bölgeye tekrar çagirdiklarini ve hücrelerin hasarli bölgeyi onarmaya basladigini, yöntemin vücudun kendisini yenilemesini saglayan bir sistem oldugunu bildirdi.
Güven Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Doç. Dr. Zafer Atbasi, söz konusu tedavi yönteminin, fizik tedaviye destek oldugunu, hasarli dokulari iyilestirerek vücudun kendi kendini onarmasini sagladigini belirtti.
Hastada, cerrahi gerektirmeyecek kadar bir yirtik varsa ancak bu yirtik iyilesmiyor ve ameliyat da gerekmiyorsa, bu hastalarin iyilesmelerine destek olmak için proloterapiye basvurabileceklerini aktaran Atbasi, proloterapiye gerek duyulmasina neden olan sürecin ise vücudun kendini onarmayi ihmal etmesiyle basladigini ifade ederek, sunlari kaydetti:
"Iste proliteratif tedavi tam da bu noktada devreye giriyor. Vücut hasarlanan dokuyu belli bir süre onarmaya çalisiyor, bir süre sonra ise onarmayi birakiyor. Hasarli bölge, yari hasarli ya da tam hasarli olarak kaliyor. Proliteratif tedavi ile vücuda tekrar o bölgenin hasarli oldugunu hatirlatarak vücuttaki iyilestirici hücreleri o bölgeye tekrar çagiriyorsunuz ve hücreler tekrar onarmaya basliyor. Kisaca, proloterapi ile vücutta onarim mekanizmasi baslatiliyor. Omuz yaralanmalari, topuk dikeni, tenisçi dirsegi, bel ve boyun fitiklari gibi pek çok rahatsizlikta bag dokunun iyilesmesi için proloterapi uygulanabilir. Proloterapi ile vücuttaki iyilestirici hücreleri o bölgeye tekrar çagiriyoruz ve hücreler hasarli bölgeyi onarmaya basliyor. Tedavi ile vücutta onarim mekanizmasi baslatiliyor. Proloterapi vücudun kendisini yenilemesini saglayan bir sistem."
- "Proloterapi seanslari, doku iyilesene kadar devam eder"
Doç. Dr. Atbasi, proloterapinin enjeksiyon yöntemiyle uygulandigini ve enjeksiyonun içinde zararli maddelerin olmadigini, yöntemin serumlardan ve lokal anestezik maddelerden olustugunu belirterek, tedavi sürecine iliskin su bilgileri verdi:
"Proloterapi seanslari, doku iyilesene kadar devam eder. Proloterapinin kaç seans devam edecegi hasarin durumuna, vücudun o bölgeyi iyilestirme potansiyeline göre degisir. Seanslarin devamina da hastanin sikayetlerine göre karar verilir. Hasta, sikayetinin geçtigini bildirene ve hastaligina göre uygulanabilir. Seansin ne kadar sürecegi hastanin iyilesme sürecine göre degismektedir."
Proloterapi öncesi ve sonrasinda da dikkat edilmesi gereken önemli noktalar olduguna isaret eden Atbasi, enjeksiyon yapilmadan önce hastalarin antiinflamatuvar ilaçlar kullanmamalari gerektigini, bu dönemde "parasetamol" denilen ilaçlarin kullanilabildigini anlatti.
Atbasi, enjeksiyon yapildigi gün ve ertesi gün çok agir spor yapilmamasini tavsiye ederek, "Proloterapi enjeksiyonlari sonrasinda enflamasyonu yani iltihabi azaltmak adina islem yapilan bölgeye sicak uygulanmasini öneriyoruz." ifadelerini kullandi.
Doç. Dr. Zafer Atbasi, enjeksiyon sonrasi 1-2 gün agri olabilecegini belirterek, hastalarin endise etmemesi gerektigini, bu agrilardan sonra iyilesme sürecinin basladigini bildirdi.