Zorlu Enerji ilk hibrit enerji santralini devreye aldiEbru Sengül Cevrioglu

Zorlu Enerji ilk hibrit enerji santralini devreye aldiEbru Sengül Cevrioglu

???????

IZMIR (AA) - Zorlu Enerji, Manisa'daki Alasehir Jeotermal Enerji Santrali’nde, ayni anda jeotermal ile günesten enerji üretecek Birlesik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisini devreye aldi.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Türkiye'deki elektrik üretiminin yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglayan Zorlu Enerji, jeotermalden günese, rüzgardan elektrikli araç sarj istasyonuna kadar genis bir yelpazede faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Sirket bu kapsamda Manisa'da bulunan Alasehir Jeotermal Enerji Santrali'ni 3,75 megavat pik (MWp) gücünde Günes Enerjisi Santrali (GES) destegiyle hibrit santrale çevirdi.

Zorlu Enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarini daha etkin ve verimli bir biçimde kullanmak amaciyla insa ettigi Birlesik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi ile jeotermali ana kaynak, günesi ise yardimci kaynak olarak bir araya getirdi.

Birlesik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi, 6,2 hektar alanda her biri 115 Wp gücünde olan toplam 31 bin 200 adet ince film günes paneli kullanilarak insa edildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Zorlu Enerji Yatirimlar, Isletme ve Bakimdan Sorumlu Genel Müdür Ali Kindap, Birlesik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi araciligiyla ülke ekonomisine 4,5 milyon liralik katki saglanacagini belirterek, "Türkiye’de birlesik enerji santrallerine öncülük edecek Birlesik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin arazi kurulumunu geçtigimiz yilin aralik ayinda tamamlayarak, ocak ayinda devreye aldik ve sisteme elektrik vermeye basladik. Böylelikle halihazirda 45 megavat güce sahip olan Alasehir Jeotermal Enerji Santrali'mizin kurulu gücünde, Günes Enerjisi Santrali'nin de devreye alinmasiyla yilda yaklasik olarak 6 milyon kilovatsaat enerji üretimi saglayacagiz." ifadelerini kullandi.

Tesis ile 17 bin hanenin elektriginin de temiz enerjiden saglanabilecegini vurgulayan Kindap, sunlari kaydetti:

"Bu sayede yilda 3 bin 600 ton karbondioksit (CO2) saliminin da önüne geçilecek. Bu miktar da yaklasik 9 bin agacin bir yilda yapmis oldugu karbondioksit azaltimina ve 570 kisinin ürettigi karbondioksit salimina esdegerdir. Zorlu Enerji olarak sektörümüz açisindan büyük kazanimlari beraberinde getiren hibrit enerji santralleri üzerine yatirimlarimizi devam ettirecegiz. Sirada Kizildere 2 ve 3 santrallerimiz var. Bu tesislerimizde Birlesik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi kapasite tahsisi için Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu’na (EPDK) basvuru gerçeklestiriyoruz. Birlesik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin sektörümüze örnek teskil etmesini diliyoruz."