Uzmanindan bayramda tatli porsiyonu uyarisiMehmet Kadir Kilinç- Çakmak Erdem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Yesim Nemutlu: - "Diyabet gibi kronik hastaliklar varsa tatlilari tek basina tüketmek yerine yaninda mutlaka ayran ya da süt gibi dengeleyici bir protein içmeliyiz. Bir rahatsizlik durumu varsa bu konuda daha dikkatli davranilmali"

Uzmanindan bayramda tatli porsiyonu uyarisiMehmet Kadir Kilinç- Çakmak Erdem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Yesim Nemutlu:
- "Diyabet gibi kronik hastaliklar varsa tatlilari tek basina tüketmek yerine yaninda mutlaka ayran ya da süt gibi dengeleyici bir protein içmeliyiz. Bir rahatsizlik durumu varsa bu konuda daha dikkatli davranilmali"

ISTANBUL (AA) - Çakmak Erdem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Yesim Nemutlu, bayramda tatli yerken saglik için günde bir porsiyonu geçmemeye çalisilmamasi gerektigini belirterek, "Diyabet gibi kronik hastaliklar varsa tatlilari tek basina tüketmek yerine yaninda mutlaka ayran ya da süt gibi dengeleyici bir protein içmeliyiz. Bir rahatsizlik durumu varsa bu konuda daha dikkatli davranilmali." ifadelerini kullandi.

Erdem Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Nemutlu, kahvaltidan sonra yapilan ziyaretlerde evlerde ikram edilen tatlilarin ayri bir öneminin oldugunu vurguladi.

Nemutlu, "Ramazan ayi boyunca iftardan sonra hiç¸ mi sagliksiz seyler atistirmadik? Alinan kilolarin sorumlusu neden bayramin ilk günü olsun ki? Günlerimiz uzun, diyete olan inanç¸ ve irademizi yilin kalan günlerinde sürdürebiliriz. Bu anlamda en azindan bayramin ilk gününde ciddi kisitlamalara gidilmeyebilir. Aksi takdirde bayramda herkes bir seyler tüketirken kisinin kendisini kisitlamasi, bir baska zaman daha büyük bir patlama ile sonuçlanabilir." ifadelerini kullandi.

Bayramda tatli yerken saglik için günde bir porsiyonu geçmemeye çalisilmamasi gerektigini vurgulayan Nemutlu, "Diyabet gibi kronik hastaliklar varsa tatlilari tek basina tüketmek yerine yaninda mutlaka ayran ya da süt gibi dengeleyici bir protein içmeliyiz. Bir rahatsizlik durumu varsa bu konuda daha dikkatli davranilmali. Örnegin, böbrek hastaliginiz varsa daha tuzsuz besinler tüketmeli, potasyum kisitlamaniz varsa kuru yemislerden uzak durmalisiniz. Bayram boyunca diyetinizin içerisindeki önemli noktalari aksatmadan devam edebilirsiniz." önerisinde bulundu.

- Yemekler çatal kullanarak yenmeli

Yesim Nemutlu, sunlari kaydetti:

"Bir ay boyunca aksam çok daha geç saatlere beslendik ve gün içerisinde tüketilmesi gereken suyu kisa bir aralikta tamamlamaya çalistik. Kisi geç saatlerde nasil uyku moduna geçiyorsa organlar da belli bir süre sonra ayni seyi yapiyor. Geç saatlerde yemek yemek bagirsaklari, su tüketmek böbrekleri yorabiliyor. Gün içerisinde de tüketilecek suyu bir anda içmemeli, güne yayarak tüketmeliyiz. Özellikle yemek yemeden 30 dakika önce, yemek sirasinda ve yemekten 30 dakika sonra su dahil sivi alimini birakmaliyiz. Çünkü su bazik, mide asidiktir. Sindirimle ugrasan mideye sürekli su göndermek asiditeyi etkileyecegi için sindirim problemleri yaratabilir. Bu nedenle hazimsizlik, gaz, siskinlik ve kabizlik gibi problemler ramazanda çok sik görülür. Iyi sindirilmemis besinler bagirsaga ulastiginda sindirim problemleri kaçinilmaz olabilir. Bu nedenle yemekleri mümkün oldugunca çatal kullanarak tüketmeliyiz. Yeme hizimizin düsmesi vücudun kendini sindirime daha rahat hazirlamasini saglayacaktir."

- "Kas kayiplarini arttirmamak adina gün içerisinde ara ögünler aksatilmamali"

Kisinin vücudun açliga alistigi için gün içerisinde bir seyler yemek istemeyebilecegini aktaran Nemutlu, "Bu durumun yol açtigi yetersiz beslenme sonucu kas kayiplarini arttirmamak adina gün içerisinde ara ögünler aksatilmamali, besleyici ara ögünler yapilmalidir. Ancak bu her saniye bir seyler yenmeli ve içilmeli anlamina gelmemeli. Sürekli bir seyler tüketmek, kisinin tokluk modunda olmasina yol açar ve açligin getirmis oldugu vücudun temizlenmesi islemine engel olabilir." degerlendirmesinde bulundu.

Nemutlu, ögünleri tüketirken dengeleyici tabaklar olusturmanin önemine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Çorbadan sonra birkaç dakika bekleyip ana yemege öyle geçilebilir. Sebzeli yemekler tüketildiyse protein kaynagi olarak yanina daha uzun süre tokluk saglamasi adina süt ve süt ürünleri eklenebilir. Etli yemekler varsa yanina sindirimi kolaylastirabilmek için salata eklenebilir. Salatadaki sebzelerde bulunan C vitaminiyle etin içerisinden alacagimiz demir mineralinin emilimini daha da arttirabiliriz. Ayni zamanda kabizlik yasanmamasi adina lif yönünden zengin beslenmek önemli. Bu nedenle kinoa, karabugday, tam bugdayli makarna, esmer pirinç ve bulgur gibi lif ve B vitamini içerigi güçlü besinleri porsiyon kontrolü yaparak ögünlerinizin yanina ekleyebilirsiniz."