Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan, Israil güçlerinin Mescid-i Aksa baskinini kinadiHalime Afra Aksoy,Zeynep Tüfekçi Gülay

Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan, Israil güçlerinin Mescid-i Aksa baskinini kinadiHalime Afra Aksoy,Zeynep Tüfekçi Gülay

ISTANBUL (AA) - Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan, Israil güçlerinin isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskina tepki gösterdi.

Baskini kinayan Ürdün, Israil yönetimine, polis ve özel kuvvetlerini derhal Aksa'dan çekmesi çagrisinda bulundu.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Sinan el-Mecali, yazili açiklamasinda, Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleyerek orada bulunan ve ibadet edenlere saldirmanin açik bir ihlal, kabul edilemez bir eylem oldugunu belirtti.

Mecali, Israil'i "uluslararasi hukuku ihlal eden eylemlerini durdurmaya, Kudüs'ün tarihi ve yasal statüsü ile kutsal degerlerini degistirmeye yönelik tüm uygulamalardan vazgeçmeye" çagirdi.

Bu tehlikeli tirmanisin sonuçlari konusunda uyaran Mecali, Mescid-i Aksa'nin ve orada ibadet edenlerin güvenligine yönelik eylemlerden Israil'i sorumlu oldugunu belirtti.

Mecali, ayrica gerginligi tirmandiran bu olayin baris ve güvenligi tehdit eden siddeti artirdigini ve siddeti önlemek için sarf edilen çabalari baltaladigini vurguladi.

- Katar

Katar Disisleri Bakanligi da Israil güçlerinin Aksa'ya düzenledigi baskini sert bir sekilde kinadi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, Israil'in Aksa'ya baskin düzenleyerek namaz kilanlara saldirmasina ve ambulansa tasinan yaralilara engel olmasina tepki gösterildi.

Açiklamada, "Bu barbarca suç eylemlerinin, kutsal mekanlara apaçik bir saldiri oldugu ve Kudüs'ün Yahulestirilmesi siyasetinin bir uzantisi sayildigi, bu eylemlerle uluslararasi hukukun ihlal edildigi ve mübarek ramazan ayinda 2 milyardan fazla Müslümanin tahrik edildigi" kaydedildi.

Uluslararasi toplumdan Israil'in bu uygulamalarina son vermesi için acilen müdahale etmesi istenen açiklamada, "Kudüs uluslararasi hukuka göre isgal altindadir. Uluslararasi hukuk ve insan haklari sözlesmelerince güvence altina alinan, Kudüs'teki Müslüman ve Hristiyanlara ait mabetlerin ve ibadet hakkinin korunmasindan tümüyle Israil isgal güçleri sorumludur." ifadeleri kullanildi.

- Suudi Arabistan

Suudi Arabistan da Israil güçlerinin Mescid-i Aksa'ya yönelik saldirisini kinadi.

Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Israil güçlerinin Aksa'nin avlularina baskin düzenleyerek ibadet edenlere saldirmasi ve çok sayida Filistin vatandasini tutuklamasinin büyük bir endiseyle takip edildigi belirtildi.

Baskinin kinandigi açiklamada, Riyad'in baris çabalarini baltalayan, dinin kutsal degerleri konusunda uluslararasi ilke ve normlarla çelisen bu uygulamalari kesin bir dille reddettigi ifade edildi.

Açiklamada, isgali sona erdirmeye, Filistin meselesinde adil ve kapsamli bir çözüme ulasmaya yönelik tüm çabalari destekleme konusunda Suudi Arabistan'in kararli konumu vurgulandi.

- Ne olmustu?

Fanatik Yahudi yerlesimcilerin Pesah Bayrami nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleme ve burada kurban kesme çagrilari üzerine gece teravih namazinin ardindan bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kible Mescidi'ne sigindi.

Israil güçleri, sahur vaktinde Aksa'ya düzenledigi baskin sirasinda, Kible Mescidi'ne siginanlara siddet kullanarak müdahale edip kutsal mabedi savas alanina çevirdi. Israil güçlerinin baskini sabah namazinin ardindan da devam etti.

Baskinlarda, Kible Mescidi'ne siginan 200’den fazla kisi gözaltina alindi.

Israil polisinin Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskinin ardindan abluka altindaki Gazze Seridi'nden Israil yönüne roketler atildi.

Israil ordu sözcülügünden yapilan açiklamada, Sderot kenti yönüne bes roket atildigi, bunlardan dördünün hava savunma sistemleri tarafindan imha edildigi, bir roketin de açik araziye düstügü belirtildi.

Israil uçaklari, roketlere karsilik Gazze Seridi'nin batisinda iki noktaya hava saldirisi düzenledi.