Moritanya Cumhurbaskani'ndan IIT toplantisinda "bütünlesmis bir Islam dünyasi" vurgusuMhamed Bakaye,Gülsen Topçu- Moritanya Cumhurbaskani Muhammed Vild Seyh el-Gazvani: - "Dünyanin çevresel, ekonomik ve güvenlikle ilgili krizlerden geçtigi ve buna karsi koymak için omuz omuza vermenin gerekli oldugu bugünlerde, güvenli, istikrarli ve ekonomik açidan bütünlesmis bir Islam dünyasina her zamankinden daha çok ihtiyacimiz var"

Moritanya Cumhurbaskani'ndan IIT toplantisinda "bütünlesmis bir Islam dünyasi" vurgusuMhamed Bakaye,Gülsen Topçu- Moritanya Cumhurbaskani Muhammed Vild Seyh el-Gazvani:
- "Dünyanin çevresel, ekonomik ve güvenlikle ilgili krizlerden geçtigi ve buna karsi koymak için omuz omuza vermenin gerekli oldugu bugünlerde, güvenli, istikrarli ve ekonomik açidan bütünlesmis bir Islam dünyasina her zamankinden daha çok ihtiyacimiz var"

NOVAKSOT (AA) - Moritanya Cumhurbaskani Muhammed Vild Seyh el-Gazvani, Islam ülkeleri arasindaki ihtilaflarin çözülmesi ve Islamofobi ile mücadele için gerekli çabanin gösterilmesi çagrisi yaparak bütünlesmis bir Islam dünyasina her zamankinden daha çok ihtiyaç oldugunu söyledi.

Gazvani, baskent Novaksot'ta düzenlenen 49. IIT Disisleri Bakanlari Konseyi Toplantisi'nin açilisinda konustu.

"Islam ülkeleri arasindaki anlasmazliklarin çözümü için mümkün olan her türlü çabanin sarf edilmesini istiyoruz." diyen Gazvani, "Dünyanin çevresel, ekonomik ve güvenlikle ilgili krizlerden geçtigi ve buna karsi koymak için omuz omuza vermenin gerekli oldugu bugünlerde, güvenli, istikrarli ve ekonomik açidan bütünlesmis bir Islam dünyasina her zamankinden daha çok ihtiyacimiz var." ifadesini kullandi.

Filistin meselesine ve yasanan son gelismelere de deginen Gazvani, baskenti Dogu Kudüs olan 1967 sinirlarinda bagimsiz Filistin devletinin kurulmasini desteklediklerini kaydetti. Gazvani, Filistin'e Birlesmis Milletlerde (BM) tam üyelik statüsü verilmesi çagrisinda bulundu.

Islamofobi meselesine iliskin ise Gazvani, "Dinimizi karalama çalismalarina kararlilikla ve net bir sekilde karsi koymamiz gerekiyor." ifadesini kullandi.

Gazvani, BM Genel Kurulunun, her yil 15 Mart'i Uluslararasi Islamofobi ile Mücadele Günü olarak kabul etme kararindan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

"Güvenlik ve istikrarin kilidi: Ilimlilik ve itidal" sloganiyla düzenlenen ve iki gün sürmesi planlanan Islam Isbirligi Teskilati (IIT) 49. Disisleri Bakanlari Konseyi Toplantisi, bugün Moritanya'nin baskenti Novaksot'ta baslamisti.