Türkiye sampiyonu albino çocuklar atletizmde uluslararasi basarilara odaklandiAhmet Kaplan- Diyarbakir'da Ali Ihsan Arslan Görme Engelliler Ortaokulu'nda okuyan ve ögretmenlerinin yönlendirmesiyle atletizme baslayan Yusuf Koç ve Arda Simsek, öz güven kazandiklari bu bransta altin madalyanin da sahibi oldu- Sporculardan Arda Simsek:"Hedefim dünya sampiyonu olmak, bayragimizi dalgalandirmak ve Istiklal Marsi'mizi okumak"

Türkiye sampiyonu albino çocuklar atletizmde uluslararasi basarilara odaklandiAhmet Kaplan- Diyarbakir'da Ali Ihsan Arslan Görme Engelliler Ortaokulu'nda okuyan ve ögretmenlerinin yönlendirmesiyle atletizme baslayan Yusuf Koç ve Arda Simsek, öz güven kazandiklari bu bransta altin madalyanin da sahibi oldu- Sporculardan Arda Simsek:"Hedefim dünya sampiyonu olmak, bayragimizi dalgalandirmak ve Istiklal Marsi'mizi okumak"

DIYARBAKIR (AA) - AHMET KAPLAN - Diyarbakir'da ögretmenlerinin tavsiyesiyle basladiklari atletizmde Türkiye sampiyonu olan ortaokul ögrencisi albino Yusuf Koç ve Arda Simsek, Türkiye'yi en iyi sekilde temsil etmek ve yeni basarilar elde etmek için çalismalarini sürdürüyor.

Merkez Yenisehir ilçesindeki Ali Ihsan Arslan Görme Engelliler Ortaokulu'nda okuyan albinizmli (Albinizm, saçta, deride ve gözlerde melanin pigmentinin eksikliginden kaynaklanan genetik farklilik. Halk arasinda albino olarak adlandirilan albinizmli bireyler, genellikle beyaz veya beyaza yakin bir cilde sahip) 6. sinif ögrencisi Yusuf Koç (12) ve 7. sinif ögrencisi Arda Simsek (12) beden egitimi ögretmenlerinin yönlendirmesiyle atletizm bransiyla tanisti.

Albinizme bagli B3 (Az görenler) düzeyinde görme engeli de bulunan çocuklarin, karsilastiklari bazi olumsuzluklar nedeniyle sosyal çevreden uzak bir yasam sürerken geçen yil katildiklari müsabakalarda elde ettikleri basarilarla öz güvenleri artti.

Konya'da 30 Mayis-1 Haziran'da gerçeklestirilen Türkiye Görme Engelliler Atletizm Sampiyonasi'na katilan sporculardan Yusuf Koç, 14 yas alti kategorisinde B3 düzeyinde uzun atlamada 2 metre 89 santimetre dereceyle ve 60 metre kosuda 11,04'luk dereceyle iki bransta birincilik elde ederek, altin madalyanin sahibi oldu.

Arda Simsek ise 14 yas alti kategorisinde B3 düzeyinde 60 metre kosuda 12,54'lük derece ile üçüncü, firlatma topu kategorisinde 18 metre 36 santimetre ile birinci sirada yer aldi.

Altin madalya kazanan albino çocuklarin hedefi önce Avrupa ardindan da dünya sampiyonu olmak.

- "Hayatla baristim"

Yusuf Koç, AA muhabirine yaptigi açiklamada, beden egitimi ögretmeninin "Spor yapabilir, milli takima girebilir, sampiyon olabilir ve madalyalar kazanabilirsiniz." tavsiyesi üzerine geçen yil bu spora basladigini söyledi.

Geçen yil Mersin'de düzenlenen müsabakada 60 metre kosuda ikinci oldugunu fakat bunun kendisini tatmin etmedigini dile getiren Koç, "Bu yil Konya'da düzenlenen müsabakada uzun atlama ve kosuda derece yaptim. Her iki bransta birinci oldum. Insallah gelecek yil da basarili olurum. Hedefim önce Avrupa sonra olimpiyatlara katilmak ve sampiyon olmak. Orada bayragimizi dalgalandirmak, Istiklal Marsi'mizi okutmak istiyorum." dedi.

Koç, bu bransla tanismadan önce öz güven eksikligi yasadigini belirterek, bazi ortamlarda karsilastigi sorunlar nedeniyle eve kapandigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Bana degisik davranilip 'yasli gibi' denilirdi. Benimle dalga geçiyorlar diye evden çikmiyordum. Sporla tanistiktan sonra öz güvenim artti. Artik kendime sampiyon olarak bakiyorum, disari çikabiliyorum. Bana 'yasli' gözüyle bakanlari hiç umursamiyorum. Sporla tanistigim için çok mutluyum. Görme engelliler ve diger engelliler de spora yönelsin. Hiçbir engel yok, siz de kazanabilirsiniz. Hayatla barisik olun, mutlu olun. Ben hayatla baristim, siz de hayatla barisin."

- "Hedefim dünya sampiyonu olmak"

Arda Simsek de geçen yil Mersin'de katildigi müsabakalarda kosuda dördüncü, firlatma topunda da ikinci oldugunu, Konya'da düzenlenen sampiyonada ise kosuda üçüncü, firlatma topunda da birincilik elde ettigini belirtti.

Simsek, "Hedefim dünya sampiyonu olmak, bayragimizi dalgalandirmak ve Istiklal Marsi'mizi okumak." dedi.

Spora baslamadan önce evden disari çikmak istemedigini ifade eden Simsek, rahatsizligindan dolayi olumsuz yaklasimlara maruz kaldigini söyledi.

Simsek, "Herkes benimle dalga geçiyordu. Spora basladiktan sonra öz güvenim yerine geldi ve mutlu oldum. Sampiyon olduktan sonra kendimi çok iyi hissettim." diye konustu.

- "Tek amacim engellileri hayatla baristirmak"

Kayapinar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Baskani ve beden egitimi ögretmeni Mehmet Emin Erdogan da albino ögrencileriyle, okuduklari okula görevlendirilmesiyle tanistigini belirtti.

Kendisinin de görme engelli oldugunu bildiren Erdogan, engel tanimayarak basladigi halter bransinda Avrupa birinciligi ve dünya ikinciligi gibi basarilar elde ettigini aktardi.

Sporda elde ettigi basarilarla öz güven kazandigini anlatan Erdogan, kendisi gibi engelli olanlarin hayatina dokunmak istedigini söyledi.

Erdogan, "Tek amacim kendim gibi engellileri hayatla baristirmak. Daha önce de çok sayida engelliyi sporla tanistirarak evden disari çikmalarina ve basarilar elde etmelerine ön ayak oldum. Bu arkadaslarimizin da basari elde ettikçe öz güvenleri yerine geldi. Bu yöndeki çabalarima devam edecegim." ifadelerini kullandi.