Rusya: ABD, Orta Asya'da askeri varligini yeniden saglamaya çalisiyorDmitri Chirciu

Rusya: ABD, Orta Asya'da askeri varligini yeniden saglamaya çalisiyorDmitri Chirciu

YENI DELHI (AA) - Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu, ABD'nin "terörle mücadele" adi altinda Orta Asya'da askeri varligini yeniden saglamaya çalistigini söyledi.

Soygu, Hindistan'in baskenti Yeni Delhi'de düzenlenen Sanghay Isbirligi Örgütü (SIÖ) Savunma Bakanlari Toplantisi'nda yaptigi konusmada, dünyada çok kutuplu düzenin olusturulmasi yönünde degisimler yasandigini belirterek Bati'nin buna karsi çiktigini dile getirdi.

ABD ve müttefiklerinin küresel hakimiyetini sürdürmeye çalisarak küresel güvenlik mimarisini ciddi sekilde asindirdigini savunan Soygu, "Onlar, silah kontrolü ve güvenin güçlendirilmesi ile ilgili kilit anlasmalarin bozulmasi ve tasfiyesine iliskin süreci baslatti." ifadesini kullandi.

"Bati'nin bagimsiz devletlere yönelik ciddi baski ve santaj yaptigini, renkli devrimleri destekledigini, yalan bilgiler yaydigini" öne süren Soygu, bunun bölgesel krizlerin çatisma düzeyine çikarilmasi risklerini artirdigini dile getirdi.

Soygu, "Bugün, Washington ve destekçileri, basta Rusya ve Çin olmak üzere kendileri için uygun olmayan ülkelerle mücadele etme yönünde stratejik niyetini gerçeklestiriyor. Bunun örnegi, Ukrayna meselesidir. Bu meselenin asil amaci, Rusya'yi stratejik yenilgiye ugratmak, Çin'e tehdit olusturmak ve dünyadaki tekel konumunu korumaktir." degerlendirmesinde bulundu.

NATO ülkelerinin Ukrayna'ya silah sevkiyati yaptigina dikkati çeken Soygu, bunun çatismalari uzattigini ve Avrupa'da istikrari bozdugunu dile getirdi.

Soygu, "Rusya için Ukrayna topraklarindan kaynaklanan tehditleri askeri yollarla yok etmekten baska çare birakilmadi. Hedeflerimiz belli ve (Ukrayna'da) özel askeri operasyon sonuna kadar sürecek." diye konustu.

- "Asya-Pasifik bölgesinde askeri ittifaklar kuruluyor"

Bati'nin Asya-Pasifik bölgesindeki eylemlerini de degerlendiren Soygu, bu bölgede ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya'dan olusan, "Quad" olarak bilinen Dörtlü Güvenlik Diyalogu, ABD, Ingiltere ve Avustralya tarafindan AUKUS gibi askeri ittifaklarin kurulduguna isaret etti.

ABD basta olmak üzere NATO askerlerinin daha önce Afganistan'dan çekildigini animsatan Soygu, "ABD ve müttefikleri, 'terörle mücadele' adi altinda Orta Asya'da askeri varligini yeniden saglamaya çalisiyor." dedi.

Soygu, olasi tehditlere karsi Kirgizistan ve Tacikistan'daki Rus askeri üslerinin savasa hazirlik seviyesini artirdiklarini belirtti.

Dünyada esit ve bölünmez güvenlik sisteminin insasindan, Birlesmis Milletler'in (BM) merkezi rolünün sürdürülmesinden BM Tüzügü'ne, barisin ve istikrarin korunmasina iliskin ilkelere bagli kalinmasindan yana olduklarinin altini çizen Soygu, bu anlamda SIÖ'nün rolünün güçlendirilmesi gerektigini kaydetti.