Türkiye-Japonya isbirliginde "yenilenebilir enerji ve hidrojen" öne çikiyorZeynep Beyza Kiliç,Fuat Kabakci
ANKARA (AA) - ZEYNEP BEYZA KILIÇ - Japonya'nin Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Türkiye ile Japonya'nin enerji alaninda birçok isbirligi imkani bulundugunu belirterek, "Hidrojen basta olmak üzere yeni nesil enerji ve yenilenebilir enerjinin gelecek için ümit vadeden alanlar olabilecegine inaniyorum." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar ile Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakani Nishimura Yasutoshi, iki ülke arasinda enerji alaninda muhtemel isbirliklerini degerlendirmek üzere 5 Eylül'de Istanbul'da bir araya geldi.
Kritik madenlerden yenilenebilir enerjiye, enerji verimliliginden dogal gaza, yeni yakitlardan teknolojilere kadar genis yelpazede bir çok konunun ele alindigi görüsme kapsaminda, bakanlar tarafindan "Türkiye-Japonya Enerji Forumu"nun baslatilmasina iliskin ortak bildiri imzalandi.
AA muhabirine söz konusu isbirligine iliskin degerlendirmede bulunan Büyükelçi Katsumata, iki ülkenin enerjide ortak yönleri bulundugunu, Japonya'nin da Türkiye gibi enerjide disa bagimli bir ülke oldugunu söyledi.
Katsumata, Türkiye'nin bulundugu bölge itibariyla kritik konumuna isaret ederek, ülkenin petrol ve dogal gaz gibi enerji kaynaklarinin bol oldugu Orta Dogu ülkeleri ve Rusya ile Avrupa ülkeleri arasinda cografi açidan geçis noktasinda oldugunu dile getirdi.
Japonya'nin 2050'de karbon nötr olma hedefi dogrultusunda nükleer enerji ve yenilenebilir enerji odakli çalismalar ile teknoloji gelistirme çalismalari yürüttügünü aktaran Katsumata, sunlari kaydetti:
"Özel sektör bazinda da bu konuyla ilgili çok çesitli girisimler var. Türkiye ile isbirligi yapabilecegimiz son derece genis bir yelpazenin mevcut oldugunu düsünüyorum. Hidrojen basta olmak üzere yeni nesil enerji ve yenilenebilir enerjinin gelecek için ümit vadeden alanlar olabilecegine inaniyorum. Geçtigimiz günlerde gerçeklesen Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakani Sayin Nishimura Yasutoshi'nin Türkiye ziyareti esnasinda, kendilerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Sayin Alparslan Bayraktar ile imzaladiklari ortak deklarasyonda 'Japonya-Türkiye Enerji Forumu'nun baslatilmasi konusunda mutabakata varilmistir. Bu formattan yararlanmak suretiyle iki ülke arasinda enerji alanindaki isbirligi imkanlarinin arastirilmasi gerektigini düsünüyorum."
Katsumata, maden sektörü alaninda da ikili iliskilerin ilerletilebilecegine deginerek, iki ülke bakanlarinin görüsmelerinde kritik mineraller alanindaki isbirligi firsatlarinin ele alindigini, isbirliginin somut içeriklerinin ise gelecek dönemlerde her iki ülke yetkililerinin koordinasyonunda belirlenecegini ifade etti.
Sinop'ta insa edilmesi planlanan ikinci nükleer güç santrali projesi için adi geçen ülkeler arasinda Japonya da yer aliyor. Enerjide is birligi imkanlarini artirmayi hedefleyen iki ülkenin nükleer enerji santrali gibi büyük bir projenin yaninda daha küçük ölçekli sayilabilecek yenilenebilir enerji projelerinde de isbirligi yapmasi bekleniyor.