Türk futbolu dünyanin ilk futbol müzesinde tanitilacakSenhan Bolelli- Cruyff, Beckenbauer, Rossi, Charlton, Ronaldo, Messi gibi futbol dünyasinin efsane isimlerinin giydigi formalarin sergilendigi müzede, 2002 Dünya Kupasi'nda 3. olan milli takimda yer alan Alpay Özalan'in "5" numarali formasi ile 2000'de UEFA Kupasini kaldiran Galatasaray'a ait forma da yer aliyor - Legends Baskani Marcelo Ordas: "Türkiye'de dünyada çok az ülkede olan bir futbol tutkusu, sevgisi ve eglencesi var. Türklerin bu f

Türk futbolu dünyanin ilk futbol müzesinde tanitilacakSenhan Bolelli- Cruyff, Beckenbauer, Rossi, Charlton, Ronaldo, Messi gibi futbol dünyasinin efsane isimlerinin giydigi formalarin sergilendigi müzede, 2002 Dünya Kupasi'nda 3. olan milli takimda yer alan Alpay Özalan'in "5" numarali formasi ile 2000'de UEFA Kupasini kaldiran Galatasaray'a ait forma da yer aliyor
- Legends Baskani Marcelo Ordas:
"Türkiye'de dünyada çok az ülkede olan bir futbol tutkusu, sevgisi ve eglencesi var. Türklerin bu f

MADRID (AA) - SENHAN BOLELLI - Dünyadaki ilk futbol müzesi olarak haziran ayinda kapilarini açan Ispanya'nin baskenti Madrid'deki "Legends" (Efsaneler) Müzesi'nde önümüzdeki mart ayinda Türk futbolu tanitilacak.

Her geçen gün daha da endüstrilesen futbol sektörünün yeni bir açilimi olarak Madrid'de hayata geçirilen "Legends" adli futbol müzesi, gelecek yil mart ayinda düzenlenmesi planlanan "Türk Futbol Haftasi" etkinligine hazirlaniyor.

Legends'in Baskani ve Arjantinli is insani Marcelo Ordas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile yürütülen görüsmeler sonrasinda, "UEFA ve FIFA'nin bir evi olan Legends'ta Türk futbolunu konuk edeceklerini" söyledi.

Türkiye'ye birkaç kez gittigini ve Türk halkinin futbola olan bagindan çok etkilendigini aktaran Ordas, "Türkiye'de futbolun nasil yasandigini, Türk halkinin futbolun zevkini nasil çikardigini gördüm. Türkiye'de dünyada çok az ülkede olan bir futbol tutkusu, sevgisi ve eglencesi var. Türklerin bu futbol tutkusunu tüm dünyaya göstermek çok güzel olacak." dedi.

Legends'ta ilk konuk ülkenin Brezilya olacagini onun ardindan Türkiye'nin gelecegini aktaran Ordas, 15 gün sürecek "Türk Futbol Haftasi" etkinliginde sadece Ispanyollara degil müzeyi ziyaret eden tüm futbolseverlere, futbolun Türkiye gibi olaganüstü güzel bir ülkede nasil yasandigini göstermek istediklerini kaydetti.


- "Burasi futbol dünyasinin Prado'su ya da Louvre'u"

Futbol sektörüne yön veren Avrupa Futbol Federasyonlari Birligi (UEFA), Uluslararasi Futbol Federasyonlari Birligi (FIFA), Güney Amerika Futbol Federasyonu (Conmebol) ile Ispanya'da 1. ve 2. lig kulüplerinin bagli oldugu LaLiga kurumu ile Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (CIO) ile isbirliginde çalisan Legends'in dünyada bir ilk oldugunu aktaran Ordas, futbol müzesi için "futbol dünyasinin Prado'su ya da Louvre'u" benzetmesini yapti.

Futbol müzesinde, büyük çogunlugu forma olan 600'den fazla obje sergilenirken tanismis çok sayida futbolcunun Dünya Kupalari ile Sampiyonlar Ligi gibi önemli organizasyonlarin final maçlarinda giydigi orijinal formalar bulunuyor.


- Efsane isimlerin formalarinin yaninda ay yildizli forma da müzede sergileniyor

Giuseppe Meazza'nin 1934'te, Johan Cruyff'un ve Franz Beckenbauer'in 1974'te, Bobby Charlton'un 1966'da, Paolo Rossi'nin 1982'de, Ronaldo'nun 2002'de, Lionel Messi'nin 2022'de Dünya Kupalari'nda giydikleri formalarin sergilendigi müzede, 2002 Dünya Kupasi'nda 3. olan A Milli Futbol Takimi'nda yer alan Alpay Özalan'in "5" numarali formasi ile 2000'de UEFA Kupasi'ni kaldiran Galatasaray Futbol Takimi formasi da yer aliyor.

Futbolseverlerin her birinin ülkelerine göre önceliklerinin farkli oldugunu söyleyen Ordas, "Bence bunlarin hepsi futbolun mücevherleri. Benim için en degerli olani, Diego Maradona'nin 1986 Meksika Dünya Kupasi finalinde Almanya'ya karsi oynanan maçta giydigi formadir. Bu formayi daha sonra Alman Lothar Matthaus'a verdi ve biz de ondan alarak buraya getirdik." dedi.

Sergilenen formalarin maddi degerinin çok daha ötesinde manevi degeri oldugunu vurgulayan Arjantinli is insani, "Son olarak geçen yil bir açik artirma evinde, Maradona'nin 1986 Dünya Kupasi çeyrek finalinde Ingiltere'ye karsi giydigi forma için 10 milyon avrodan fazla bir deger biçildi. Maradona o maçta attigi gol için 'Tanri'nin eli' ifadesini kullanmisti. Buna göre düsünürsek bu müzedekiler paha biçilmez. Bu formalarin herkes için ayri bir duygusal ve tarihi degeri var." degerlendirmesinde bulundu.


- Futbol dünyasinin baskenti Madrid

Futbol müzesi için Madrid'in seçilme nedeni, "Madrid günümüzde büyük olasilikla futbol dünyasinin baskenti." ifadesiyle anlatan Ordas, sözlerini söyle sürdürdü:

"Burada futbol dünyasinin en çok kupa kazanan kulübü Real Madrid var. Onun en ezeli rakibi ve uluslararasi müsabakalarda sürekli yer alan Atletico Madrid var. Ayrica La Liga gibi dünyanin en iyi liglerinden biri var. Dünyanin en çok izlenen spor müsabakasi olan El Clasico'nun bir ayagi da burada."

Madrid'in merkezindeki Sol Meydani'nda yaklasik 10 milyon avroya insa edilen 7 katli bir binada yer alan Legends'in içinde müze disinda, futbolla baglantili sinema, oyun merkezi, hediyelik esya reyonu ve restoran da bulunurken, açilisindan bu yana geçen iki ayda 45 bin kisinin ziyaret ettigi belirtildi.

Müzenin tam olarak faaliyete geçip, gerekli tanitimlarin yapilmasi halinde yilda 500 bin kadar ziyaretçi agirlayacagini dile getiren Ordas, buranin futbolseverler için "geçmis, günümüz ve gelecegi barindiran bir düsler evi" oldugunu ifade etti.