Trabzon'da "Sepsis Farkindalik Etkinligi" düzenlendiGöktug Ergün- Türk Yogun Bakim Dernegi Sepsis Çalisma Grubu Baskani Prof. Dr. Ulusoy: - "Dünyada 2,8 saniyede bir ölümün gerçeklestigi global saglik sorunu sepsiste erken tani ve müdahale hayati önem tasimaktadir" - "Berlin Sepsis Deklarasyonu'ndaki 16 ülkeden birisi bizim Bakanligimiz. Bu çok önemli bir sey"
TRABZON (AA) - Türk Yogun Bakim Dernegi (TYBD) Sepsis Çalisma Grubu Baskani Prof. Dr. Hülya Ulusoy, dünyada 2,8 saniyede bir ölümün gerçeklestigi global saglik sorunu sepsiste erken tani ve müdahalenin hayati önem tasidigini söyledi.
TYBD ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dali Baskanliginca, "Dünya Sepsis Günü" dolayisiyla KTÜ Farabi Hastanesi Prof. Dr. Aydin Inal Amfisi'nde, "Sepsis Farkindalik Etkinligi" düzenlendi.
Programda, KTÜ Tip Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dali Baskani, ayni zamanda da Yogun Bakim Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ulusoy, katilimcilara "Sepsisde Tedavi", KTÜ Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Dr. Ögr. Üyesi Firdevs Aksoy ise "Sepsis Epidemiyolojisi ve Tani" basliklarinda sunum yapti.
Prof. Dr. Ulusoy, genellikle zatürre, ishal gibi enfeksiyonlara bagli gelisen sepsisin, küresel bir saglik sorunu oldugunun altini çizdi.
Her yil yaklasik 50 milyon insani hasta eden sepsisin, en az 11 milyon kisinin ölümüne neden oldugunu vurgulayan Ulusoy, "Benzetmek gerekirse sepsis ile her 4 saatte bir Titanik gemisi, 2 bin 200 yolcusu ile sulara gömülüyor. Sepsis ile her 24 saatte bir Aspendos Antik Tiyatrosu 12 bin izleyici ile yikiliyor." dedi.
Ulusoy, dünyada her 5 ölümden 1'inin sepsis nedenli gerçeklestigine dikkati çekerek, hastane maliyetlerinde de sepsisin birinci sirada yer aldigini aktardi.
Global saglik sorununda erken tani ve müdahalenin hayati önem tasidigini belirten Ulusoy, sepsis hastalarinin yüzde 40'inin çocuklardan olustugunu kaydetti.
Ulusoy, sepsisin, 3-4 kanser çesidinin toplamindan daha fazla insani öldürdügünü dile getirerek, "Günümüzde en öldürücü hastalik bu. Kovid'in bile ölümlerinin en büyük sebebi sepsis. Kovid yüzünden hayatini kaybeden insanlarin yüzde 80'i aslinda sepsis yüzünden hayatlarini kaybetti. Bunlar tüm dünya literatürlerinde mevcut." diye konustu.
Sepsis tedavisinde erken taninin çok önemli oldugunu ifade eden Ulusoy, su degerlendirmede bulundu:
"Dünyada 2,8 saniyede bir ölümün gerçeklestigi global saglik sorunu sepsiste erken tani ve müdahale hayati önem tasimaktadir. Erken tani için de farkindalik gerekiyor. Vücutta lekelenme var, ölecek gibi bitkin hissediyor, kirginligi var, idrar yapamiyor gibi bulgular varsa vatandaslarin enfeksiyon uzmanina ya da acile gitmesi gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken ise kulaktan dolma bilgilerle antibiyotik kullanarak tedaviye çalistiginda hastalar septik sok noktasinda acile geliyor, o zaman da yogun bakim destek tedavileri için çok geç oluyor."
Ulusoy, geçen günlerde gerçeklesen Berlin Sepsis Deklarasyonu'nda Türkiye'nin de yer aldigini animsatarak, "Berlin Sepsis Deklarasyonu'ndaki 16 ülkeden birisi bizim Bakanligimiz. Bu çok önemli. Sepsisin düzeltilmesi için çaba harcayan ülkelerden birisiyiz. Bu da çok anlamli ve degerli, fakat yeterli mi? Degil. Sepsisi sifir ölüm noktasina getirmek için daha da fazla çaba harcamak gerekiyor." dedi.