Ticaret Bakani Ömer Bolat'tan marketlere indirim çagrisi:Seda Tolmaç- "Cumhuriyetimizin 100. yilinda büyük bir indirim kampanyasini bütün marketlerden bekliyoruz. Bu konuda öncülük edenlere de tesekkür ediyoruz"

Ticaret Bakani Ömer Bolat'tan marketlere indirim çagrisi:Seda Tolmaç- "Cumhuriyetimizin 100. yilinda büyük bir indirim kampanyasini bütün marketlerden bekliyoruz. Bu konuda öncülük edenlere de tesekkür ediyoruz"

ANKARA (AA) - Ticaret Bakani Ömer Bolat, Cumhuriyet'in 100. yilinda marketlerden büyük bir indirim kampanyasi beklediklerini belirterek, "Bu konuda öncülük edenlere de tesekkür ediyoruz." dedi.

Bolat, Motorlu Araç Saticilari Federasyonu (MASFED) Baskani Aydin Erkoç ve federasyon temsilcilerini Bakanlikta kabul etti.

Burada açiklamalarda bulunan Bolat, Kovid-19 salgini, dünyadaki yüksek talep ve tedarik krizlerinin yol açtigi yüksek enflasyonist süreç, Rusya-Ukrayna Savasi'nin gida ve enerji piyasalarinda meydana getirdigi fiyat artislari ve 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerin yol açtigi sikintili dönemler nedeniyle piyasalarda büyük çalkantilar meydana geldigini bildirdi.

Bolat, bazi ürünlerde fiyat sisirmeleri, spekülasyonlar, keyfi uygulamalar, haksiz ticari talepler, stokçuluk ve fahis fiyat artisi gibi uygulamalarin görüldügünü belirterek, yeni hükümetin, kuruldugu andan itibaren, ticaretteki ve piyasadaki dalgalanmalari sona erdirmek için hizli aktivasyon almaya basladigini söyledi.

- "100. yilda büyük bir indirim kampanyasini bütün marketlerden bekliyoruz"

Bolat, gida perakendecileriyle de toplantilar yaptiklarini söyleyerek, söyle konustu:

"Onlarin uygulamalariyla ilgili yanlis buldugumuz konularda denetimlerimizi artirdik, onlardan da indirimler bekliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yilinda büyük bir indirim kampanyasini bütün marketlerden bekliyoruz. Bu konuda öncülük edenlere de tesekkür ediyoruz. Bu süreçte gerek hükümetimizin makroekonomik politikalari, para, kredi, döviz politikalarindaki olumlu gelismeler gerekse piyasa denetimleri yoluyla piyasadaki enflasyonu azdiracak uygulamalara karsi mücadelemiz ile enflasyonla mücadele basarili olacagiz. Bundan kimsenin süphesi olmasin."

Market fiyatlari ve gida sektörü ile ilgili olarak da Gida Fiyat Komitesinin Hazine ve Maliye Bakanligi baskanliginda çalistigini vurgulayan Bolat, sunlari söyledi:

"Ticaret Bakanligi ile Tarim ve Orman Bakanligi koordineli çalisiyoruz. Bu siki ve süreli koordineli çalismalarla gida ürünlerinde üretim, arz, tüketim, ihracat, ithalat ve stok rakamlarini göz önünde bulundurarak gida fiyat artislarini engelleyecek hangi tedbir varsa almaktan çekinmiyoruz. Bu anlamda bakanlik olarak ihracati mümkün oldugunca artirmayi hedeflememize ragmen gerektiginde süreli ihracat kisitlamasina bazi ürünlerde gitmek zorunda kaliyoruz. Burada 85 milyonun uygun fiyatlarda alim yapabilmesini teminen gereken hangi fedakarlik varsa yapiyoruz. O üründe ithalat gerekli olacaksa da yine süreli olarak ithalat da yapmak durumda kaliyoruz. Yeter ki halkimiz çok uygun fiyatlarda alisveris yapabilsin, gidasindan eksik kalmasin. Bu noktada hükümet olarak halkimizin hizmetindeyiz. Ekonomideki tüm sektörlerle istisarelere açigiz."

Bolat, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen hedeflere de deginerek, "Enflasyonla siki mücadele ve hayat pahaliliginin sona erdirilmesi, deprem bölgelerinin orta vadede insa edilip ayaga kaldirilmalari, yatirim, üretim, istihdam ve ihracati hedefleyen büyüme, temel hedeflerimiz arasinda. Halkimizin ve is insanlarinin destegi çok önemli. Insallah hep birlikte ülkemizi büyütecegiz, gelistirecegiz." ifadelerini kullandi.

- "Otomotiv sektöründe fiyatlarda yüzde 15'e varan düsüsler var"

Bakanlik olarak, özellikle otomotiv piyasasinda birçok düzenleme yaptiklarini dile getiren Bolat, sunlari kaydetti:

"Bu düzenlemeler neticesinde hem ikinci el hem de sifir araba satislarinda çok ciddi bir rahatlama saglandi. Fiyatlarda yüzde 15'e varan düsüsler var. Sifir araçlarda yüzde 10 ila 20 arasinda indirim kampanyalari görmeye basladik. Bu, piyasalarin düzelmesi ve istikrarli bir sekilde islemesi için çok iyi. Rekabetçiligi yeniden kazanmis olduk. Rekabetin artmasiyla fiyat düsüsleri beraberinde gelecek."

- "Piyasa büyük ölçüde normallesti, düzene girdi"

Bolat, piyasadaki olumsuzluklarin giderilmesine yönelik alinan tedbirlere de deginerek, su degerlendirmede bulundu:

"Öncelikle 6 ay 6 bin kilometre kisitlamasini yetkili saticilar nezdinde 6 ay daha uzattik. Bireysel satislar için de uygulamaya basladik. Yetkisiz kisilerin bireysel satislarinda yilda 3'ten fazla satis yapilamama kuralini siki bir sekilde denetliyoruz. Fiyat artislari ve köpügün olusmasi, en çok ilan siteleri ve sosyal medya platformlarinda ortaya çikiyordu. 31 Agustos'ta getirdigimiz yeni düzenleme ile ilan sitelerinde, oto ve emlak satislarinda sahte ilanlara karsi sorumlu ve cezai müeyyideye tabi olmasini sagladik. 1 Kasim itibariyla cezai müeyyideler basliyor."

Ikinci el oto fiyatlarinin ayni marka ve ayni ürün için birinci el fiyatindan daha yukarida olamayacagi yönündeki yasaklamanin da bu yil sonuna kadar geçerli olacagini ifade eden Bolat, "Tüm bu uygulamalarin sonunda piyasa büyük ölçüde normallesti, düzene girdi. Halkimizin satin alma gücünü artiracak, magduriyetine yol açmayacak gerekli olan ne varsa bunlari yapmaktan ve olumlu sonuçlari görmekten memnuniyet duyuyoruz." diye konustu.

- "Emlak sektöründeki satis fiyatlarinda da köpük ortadan kalkti"

Bolat, emlak sektöründeki satis fiyatlarinda da "köpügün ortadan kalktigini" anlatarak, bu konuda da piyasayi denetlediklerini dile getirdi. Bakan Bolat, "Türkiye Emlak Müsavirleri Federasyonu da bizi ziyaret edecek. Bu konuda atilan adimlardan dolayi tesekkür edeceklerini söylediler." diye konustu.

Kayitli ekonomiyi güçlendirmenin önemine isaret eden Bolat, "Kayit disi faaliyetleri, haksiz ve fahis kazançlari, spekülatif uygulamalari denetlemeye, cezalandirmaya ve ortadan kaldirmaya çalisiyoruz." ifadesini kullandi.

- "Otomotiv piyasasindaki düzenlemeler sektörü memnun etti"

MASFED Baskani Aydin Erkoç da Bakanligin otomotiv piyasasina yönelik yaptigi düzenlemelerin sektör adina memnun edici oldugunu ifade etti.

Erkoç, çalismalarin Türkiye'de araç fiyatlarindaki köpügün ortadan kalkmasini sagladigini dile getirerek, sifir araçlarin su an gerçek degerini buldugunu söyledi.

Toplantida Bakan yardimcilari Mahmut Gürcan, Sezai Uçarmak, Özgür Volkan Agar da yer aldi.