TCMB ihracatçinin finansman maliyetini düsürdü, firma limitlerini yükselttiYildiz Tasdelen Erli- Reeskont kredilerinin toplam faiz maliyeti, TCMB politika faizi seviyesini asmayacak - Ihracatçinin finansman maliyetleri yaklasik 15 puan azalacak

TCMB ihracatçinin finansman maliyetini düsürdü, firma limitlerini yükselttiYildiz Tasdelen Erli- Reeskont kredilerinin toplam faiz maliyeti, TCMB politika faizi seviyesini asmayacak
- Ihracatçinin finansman maliyetleri yaklasik 15 puan azalacak

ISTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), ihracati tesvik eden reeskont kredilerinde finansman maliyetini düsürdü, firma limitlerini yükseltti.

Böylece ihracatçilarin ve KOBI'lerin finansmana erisimi artarken, finansman maliyetleri yaklasik 15 puan azalacak.

Bankalara gönderilen uygulama talimatina göre, TCMB'nin ihracat ve döviz kazandirici hizmetler reeskont kredileri faizi hesaplama yönteminde yaptigi güncelleme sonucunda reeskont kredilerinin toplam faiz maliyeti, Merkez Bankasi politika faizi seviyesini asmayacak.

TCMB, firma reeskont limitlerini ise KOBI taniminda yer alan mali kriterin yüzde 50'si kadar belirleme karari aldi. Buna göre, mikro isletmeler için reeskont limiti 5 milyon TL, küçük isletmeler için 50 milyon TL, orta ölçekli isletmeler için de 250 milyon TL olarak güncellenecek.

Ayrica, "net ihracatçilik kriterinin hesaplanmasinda firmalarin yatirim mali ithalatinin dahil edilmemesine" karar verilerek yatirim kaynakli ithalat harcamalarinin net ihracatçiligi sinirlandirmasi önlenecek. Böylece yapilan yatirim kaynakli ithalat harcamalari net ihracatçiligi sinirlandirmayarak reeskont kredilerinden yararlanabilecek ihracatçi firma sayisi artacak.

TCMB, daha önceki kararlariyla reeskont kredisi kullandirim limitlerini kademeli olarak 300 milyon TL'den 3 milyar TL'ye yükseltmis, temmuz ayinda ise yüzde 30 ilave döviz satis sarti ve önden döviz satis sarti gibi kosullari kaldirarak krediye erisim sartlarini kolaylastirmisti.

TCMB, parasal sikilastirma sürecini seçici kredi ve miktarsal sikilastirma kararlari ile desteklerken, ihracatçilarin finansa erisimini gözeterek verdigi destegi devam ettiriyor.