TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Merkez Bankasinin faaliyetlerine iliskin bilgilendirme toplantisiAdem Balta-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi Baskani Erkan'in sunumunun ardindan, milletvekilleri görüslerini dile getirdi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Merkez Bankasinin faaliyetlerine iliskin bilgilendirme toplantisiAdem Balta-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi Baskani Erkan'in sunumunun ardindan, milletvekilleri görüslerini dile getirdi

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi Baskani Hafize Gaye Erkan'in, Merkez Bankasinin faaliyetlerine iliskin sunumunun ardindan, milletvekilleri görüslerini ifade etti.

CHP Izmir Milletvekili Rahmi Askin Türeli, Merkez Bankasinin yilda yasal olarak iki defa bilgilendirme yapmasi gerektigini ancak bu yasanin ihlal edilerek yilda bir kez yapildigini söyledi.

Merkez Bankasinin son aylardaki faiz artis oranlarina isaret eden Türeli, "Farkli oranlardaki faiz artisinin nedeni nedir? Kur Korumali Mevduat Sisteminin (KKM) maliyetini merak ediyoruz. Ayrica arka kapi politikasi denilerek yapilan döviz satislari devam ediyor mu?" sorularini yöneltti.

Yesil Sol Parti Batman Milletvekili Mehmet Rüstü Tiryaki, Merkez Bankasi Baskani Erkan'in sunumunu inandirici bulmadiklarini, Merkez Bankasinin temel görevinin fiyat istikrarini saglamak oldugunu ancak ülkede fiyat istikrarinin kalmadigini, marketlerin sürekli fiyat etiketlerini degistirdigini savundu.

IYI Parti Izmir Milletvekili Ümit Özlale ise enflasyon oranlarina dikkati çekerek, "Enflasyonla mücadele sadece Merkez Banasinin para politikasiyla sinirli degil. Merkez Bankasinin uygulayacagi para politikasi disinda dirayetli ekonomi, tarim ve sanayi politikalari da gerekli. Bu yapilmadigi takdirde atilan adimlarin etkisi geçici olacaktir." ifadelerini kullandi.

Özlale, faiz artislarindaki öngörülebilirlik konusunun çok önemli olugunu, beklentilerin altinda veya üstündeki faiz artislarinin yapilmamasi gerektigini söyledi.

MHP Istanbul Milletvekili Ismail Faruk Aksu, küresel faktörlerin ekonomiye etkisine dikkati çekerek, "Bu faktörler bir gerçek. Türkiye 15 Temmuz hain FETÖ darbe girisimiyle karsilasti. Teröre karsi verilen mücadele devam ediyor. 6 Subat'ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen büyük bir depremle karsilastik. Tüm bu faktörlere ragmen Türkiye en çok istihdam üreten ülke olmayi basardi." diye konustu.

Elestiri yapilirken bu basarilarin da hakkinin verilmesi gerektigini belirten Aksu, "Insallah enflasyonla mücadelede basarili olunacaktir. Bu basariya milletle birlikte ulasilacaktir. Dar ve sabit gelirli vatandaslarin enflasyona ezdirilmeme politikasindan vazgeçilmemesi gerekir. MHP olarak bu süreçte her türlü destegi vermeye haziriz." ifadelerini kullandi.

Saadet Partisi Istanbul Milletvekili Selim Temurci, "128 milyar dolar nerede?" sorusunun, Merkez Bankasinin güvenirliligi açisindan cevabinin verilmesi gerektigini söyledi.

AK Parti Usak Milletvekili Ismail Günes, Kovid 19 salginini hatirlatarak "Kovid 19 salgini sürecinde arz-talep ve üretim dengeleri degisti, fiyatlarda artislar oldu, tüm dünyanin dengesi degisti. Kovid 19 sürecinden etkilenmeyen ülke kalmadi. ABD, Ingiltere gibi gelismis Avrupa ülkelerindeki enflasyonu görüyoruz." dedi.

Türkiye'nin de bundan olumsuz etkilendigini belirten Günes, bu süreçte uygulanan ekonomi politikalarinin dogru oldugunu, Türkiye'nin üretim, büyüme ve istihdamda basarili oldugunu kaydetti.

CHP Tekirdag Milletvekili Faik Öztrak, enflasyonun sebeplerine iliskin tartismalara deginerek, "Enflasyondaki artis disaridan degil, içerden, yani yerli ve milli yöneticilerin hatalari sonucunda ortaya çikan bir durumdur. Enflasyonda dünya ülkeleri arasinda ilk besteyiz. Son bir aydaki enflasyon oranimiz, 92 ülkenin yillik enflasyonundan daha fazla. Bu nedenle enflasyonun nedenine 'disaridan' demenin gerçekle hiçbir alakasi yoktur." degerlendirmesinde bulundu.