Suriye'nin geleneksel oyun havasi Ürdün'de yerel adetlerle harmanlanarak sergileniyorLaith Al-jnaidi,Mahmut Geldi,Ekrem Biçeroglu- Suriyeli Muhammed Ebu Serdane: - "Su an Ürdün'deki tüm dügün, festival ve üniversite partilerinde arade oyun havasini görebiliyorsunuz" - Suriyeli tennure dansçisi Gassan Akkavi: - "Mirasimizi ve atalarimizin yadigarini canlandirmaya çalisiyoruz" - Sosyolog ve arastirmaci Hüseyin Huzai: - "Her yastan Ürdünlü Suriye dizilerini izliyor ve bu etkilenmeden dolayi arade s
IRBID (AA) - LEYS EL-CUNEYDI - Suriye'nin geleneksel oyun havasi "arade", Ürdün'de son yillarda yerel adetlerle harmanlanmis haliyle dügün ve kutlamalarin vazgeçilmezi oldu.
Ürdünlüler, komsu ülke Suriye'de 2011'de baslayan kriz ve iç savastan sonra Sam'in geleneksel oyun havasi olarak bilinen arade ile tanisti.
Suriyeli mültecilerin Ürdün'ün adetleriyle icra ettigi arade, ülkedeki dügün törenlerinin yani sira çesitli kutlama ve etkinliklerin bir parçasi haline geldi.
AA ekibi, Ürdün'ün kuzeyindeki Irbid vilayetinde dügün öncesi damat için aradeyle düzenlenen kutlamayi takip etti.
- Arade oyun havasi
Suriyeli erkek müzisyenlerden olusan grup, beyaz tennure giyen bir dansçinin eslik ettigi arade gösterisine Irbid'in dar sokaklarinda basliyor.
Ekibe liderlik eden Muhammed Ebu Serdane damat için methiyeler okurken Sam'in geleneksel kiyafetlerini giyen diger grup üyeleri çesitli müzik aletleri çaliyor. Kiliç ve kalkan gösterisinin de eklendigi kutlamaya tarihi bir hamamda devam ediliyor.
AA muhabirine konusan Ebu Serdane, "Bizler Suriye'nin geleneksel arade grubuyuz. Suriye'den göç edenlerin ilklerinden olduk ve öncesinde bizim Sam'da grubumuz vardi." dedi.
Suriye'deki iç savastan önce de Ürdün'de bu oyun havasini icra eden az sayida grup oldugunu ancak pek bilinmediklerini belirten Ebu Serdane, söyle devam etti:
"Bizler kültürel mirasimizi burada canlandirmak istedik. Bunu da Ürdün'ün kültürüyle harmanlayarak yapmaya çalisiyoruz. Çünkü Ürdün'le güçlü baglarimiz var. Su an Ürdün'deki tüm dügün, festival ve üniversite partilerinde arade oyun havasini görebiliyorsunuz."
- Ata yadigari bir gelenek
Suriyeli tennure dansçisi Gassan Akkavi, grubun 12 kisiden olustugunu ve gösteride davul, darbuka, tef, flüt, mesale, kiliç ve kalkan kullandiklarini söyledi.
Yaklasik 10 yildir Ürdün'de bulunduklarini aktaran 24 yasindaki Suriyeli, "Mirasimizi ve atalarimizin yadigarini canlandirmaya çalisiyoruz. Ürdünlülerle birlikte neredeyse her türlü kutlamaya katiliyoruz." dedi.
Grubun davulcusu Kenan Hammad da, "Ülkemizdeki krizden dolayi Ürdün'deyiz. Geçmiste aradeye burada pek rastlamazdiniz ama simdi Ürdün dügünlerinde ve törenlerinde görebilirsiniz." diye konustu.
- Aradenin Ürdün'de benimsenmesinde Suriye dizilerinin rolü var
Sosyolog ve arastirmaci Hüseyin Huzai, aradede kullanilan geleneksel kiyafetler ve müzigin Ürdün kültüründe hizli bir sekilde kabul gördügünü söyledi.
Bunda popüler Suriye dizilerinin de etkisi oldugunu belirten Huzai, "Her yastan Ürdünlü Suriye dizilerini izliyor ve bu etkilenmeden dolayi arade son dönemde Ürdün geleneklerinin bir parçasi haline geldi." dedi.
Suriyeli mültecilerin yaklasik 13 yildir Ürdün'de varligini sürdürdügünü kaydeden Huzai, iki halk arasindaki komsuluk iliskilerinin gün geçtikçe arttigini dile getirdi.
Ürdün'de yaklasik 1,3 milyon Suriyeli bulunuyor. Ülkedeki Suriyelilerin yaklasik yarisi Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliginde “mülteci” olarak kayitli durumda. 750 bin Suriyeli ise 2011'deki krizin patlak vermesinden önce Ürdün'de ikamet ediyordu.