Bakan Dönmez, Bandirma Bor Karbür Üretim Tesisi Açilis Töreni'nde konustu:Deniz Açik,Mustafa Yilmaz,Miraç Kaya- "Yillik 1000 ton kapasiteye sahip bor karbür tesisiyle ülkemiz bu alanda dünyanin sayili ülkeleri arasina giriyor. 4 ülke vardi bu ürünü üreten. Simdi artik 5'inci ülke olarak Türkiye de var" - "Türkiye Yüzyili, teknolojinin, sürdürülebilirligin, kalkinmanin, istikrarin, bilimin ve üretimin de yüzyili olacak insallah. Bizler de bu vizyona uygun bir sekilde enerji ve tabii kaynaklar ala
BALIKESIR (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Balikesir'in Bandirma ilçesinde faaliyete geçirilen bor karbür yatirimina iliskin, "Yillik 1000 ton kapasiteye sahip bor karbür tesisiyle ülkemiz bu alanda dünyanin sayili ülkeleri arasina giriyor. 4 ülke vardi bu ürünü üreten. Simdi artik 5'inci ülke olarak Türkiye de var." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ve Savunma Sanayii Baskanligi isbirligiyle, Eti Maden ve SSTEK sirketlerinin ortakliginda kurulan Bandirma Bor Karbür Üretim Tesisi'nin açilisi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da katildigi törenle Eti Maden Isletmeleri Genel Müdürlügünün Bandirma'daki yerleskesinde gerçeklestirildi.
Bakan Dönmez, Türkiye'nin ilk bor karbür tesisinin açilisinda yaptigi konusmada, 11 ili etkileyen Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle duydugu üzüntüyü dile getirdi.
Depremlerde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralilara acil sifa dileyen Dönmez, söyle konustu:
"Olayin meydana geldigi ilk günden bu yana devletimiz bütün imkanlariyla yaralari sarmaya devam ediyor. Deprem felaketinin ilk gününden itibaren biz de çalisma arkadaslarimizla sahadaydik. Bundan sonra da sahada vatandaslarimizin yaninda olmaya devam edecegiz. Depremin ardindan elektrik ve dogal gaz iletim ve dagitim hatlarindaki sikintilari ivedilikle giderdik hamdolsun. Elektrik ve gaz arzinda an itibariyla herhangi bir sikintimiz söz konusu degil. Bölgedeki yeniden yapilanma çalismalari kapsaminda yeni kurulacak bölgelerin altyapi çalismalari için gereken hazirliklara da basladik. Yasadigimiz aci ve üzüntü bizlere daha fazla sorumluluk yüklüyor. Ülkemiz, memleketimiz, gelecegimiz için daha fazla çalisma, üretme, gayret etme sorumlulugunu üstleniyoruz. Daha iyisini ortaya koymak için dünkünden daha fazla çalisacagiz. Yatirimlarla, projelerle ülkemizi ihya edecek, eskisinden daha güçlü bir sekilde yolumuza devam edecegiz."
- "Geçtigimiz yil 2,67 milyon ton bor satisiyla kendi ihracat rekorumuzu yeniden kirdik"
Dönmez, enerji ve tabii kaynaklarin her alaninda son 20 yilda ciddi ilerleme sagladiklarina deginerek, özellikle bor cevherinde yürüttükleri katma degerli ürün yaklasimiyla bu ürünün degerini 2 bin kata kadar yükselten teknoloji ve AR-GE altyapisini kurduklarini vurguladi.
Türkiye'nin 100'den fazla ülkeye gerçeklestirdigi bor ihracatiyla dünya bor pazarinda yüzde 63 paya ulasarak lider durumda oldugunu anlatan Dönmez, söyle devam etti:
"Geçtigimiz yil 2,67 milyon ton bor satisiyla kendi ihracat rekorumuzu yeniden kirdik. Ancak büyük ve güçlü Türkiye hedefiyle gelecege yürüdügümüz bugünlerde artik bunun da bir adim ötesine geçmek arzusundayiz. Türkiye Yüzyili, teknolojinin, sürdürülebilirligin, kalkinmanin, istikrarin, bilimin ve üretimin de yüzyili olacak insallah. Bizler de bu vizyona uygun bir sekilde enerji ve tabii kaynaklar alanindaki adimlarimizi atiyoruz. Bor cevherinde son dönemde yüksek katma degerli uç ürün üretme çalismalarimiza agirlik verdik. Bor karbür de bu anlayisimizin bir ürünü. Bor karbür, yüksek sicakliga dayanimi, sertligi, fiziksel mukavemeti düsük yogunluguyla, endüstriyel açidan çok önemli bir malzeme. Savunma sanayisinde, nükleerde, metalürjide, otomotiv sektöründe ve asinmaya dayanikli mekanik parçalarin üretiminde yaygin olarak kullaniliyor. Kullanildigi sektöre ve deger zincirindeki yerine göre bor cevheri ham maddeden uç ürüne kadar degerini 2 bin kata kadar katlayabilen bir maden. Bor karbür tesisinden sonra devreye alacagimiz lityum karbonat ve ferro bor tesisleriyle böylesine yüksek potansiyeli olan bir cevheri yüksek teknolojiyle isleyerek cevheri mücevher hale getirerek ihraç etmeye baslayacagiz. Bugün açilisini yapacagimiz yillik 1000 ton kapasiteye sahip bor karbür tesisiyle ülkemiz bu alanda dünyanin sayili ülkeleri arasina giriyor. 4 ülke vardi bu ürünü üreten. Simdi artik 5'inci ülke olarak Türkiye de var. Ileri teknoloji ürünlerde kullanilan bor karbürü kendi imkanlarimizla üreterek yeni bir dönemin kapisini aralamis oluyoruz."
Bakan Dönmez, bor karbür tesisinde tam kapasite çalismaya basladiginda 279 kisinin istihdam edilecegi bilgisini verdi.
Bu tesisin ülke ekonomisine dogrudan yillik 35-40 milyon dolar gelir saglayacagini aktaran Dönmez, "Bor yatirimlarimiz bor karbür tesisimizde sinirli kalmayacak. Bu yil içerisinde 700 ton üretim kapasitesine sahip iki yeni lityum tesisimizin de temelini atmayi hedefliyoruz. Yine bu yil içerisinde geçtigimiz yil temelini attigimiz ferro bor tesisimizi de hizmete alacagiz. Diger yandan nadir toprak elementleriyle ilgili çalismalarimizi da bir yandan devam ediyor. Bu yil pilot tesisimiz insallah kisa bir süre içerisinde devreye girecek. Oradan elde edecegimiz veriler tam kapasite çalisacak tesisimiz için referans niteliginde olacak." ifadelerini kullandi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, yürüttükleri her projeye en güçlü destegi veren Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Eti Maden Isletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleser ve çalisanlari ile emegi geçenlere tesekkür etti.