"Sinirlari Asmak: Göç ve Spor" konferansi düzenlendiFurkan Gençoglu-santralistanbul Kampüsü’nde gerçeklesen konferansta farkli ülkelerden akademisyenler ve sivil toplum kurulusu temsilcileri bir araya gelerek spor yoluyla toplumsal kapsayicilik, sporda cinsiyet ve göç, spor göçünde çocuk haklari, ulusötesi kimlik ve spor, spor göçünün tarihi gibi konulari tartisti
ISTANBUL (AA) - Istanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiligi Bölümü, 7 ülkede 8 kurumun is birliginde yürütülen ve Avrupa Komisyonu tarafindan desteklenen SINAFE (Avrupa’da Afrikali Futbolcularin Sosyal Içerilmesi) projesi kapsaminda “Sinirlari Asmak: Göç ve Spor” baslikli iki gün süren bir konferans düzenledi.
Istanbul Bilgi Üniversitesi'nden yapilan açiklamaya göre, santralistanbul Kampüsü’nde gerçeklestirilen konferansta farkli ülkelerden akademisyenler ve sivil toplum kurulusu temsilcileri bir araya gelerek spor yoluyla toplumsal kapsayicilik, sporda cinsiyet ve göç, spor göçünde çocuk haklari, ulusötesi kimlik ve spor, spor göçünün tarihi gibi konulari tartisti.
Açiklamada görüslerine yer verilen Istanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Asli Tunç, Istanbul Bilgi Üniversitesi’nin konumunun her zaman herkes için insan haklari ve özgürlügünden tam anlamiyla yararlanilmasini savundugunu belirterek, "Toplumsal cinsiyet esitligi, toplumsal kapsayicilik, çesitlilik ve sürdürülebilir kalkinma ilkeleri üzerine insa edilmistir. BILGI, tüm bu sosyal konularin tartisilmasi için güvenli bir alan saglamanin gururunu yasiyor.
Üniversitemizin SINAFE projesi Avrupa’daki Afrikali sporcularin sosyal içerilmesi için destek mekanizmasinin gelistirilmesini amaçliyor. Proje kapsaminda sosyal açidan dezavantajli geçmise sahip herkes için spor alaninda esit imkanlar saglanmasi, sosyal içerilmeyi yüreklendirmek için çalismalar yürütülüyor.” ifadelerini kullandi.
BILGI Göç Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pinar Uyan Semerci ise “Göçü bir problem, bir güvenlik sorunu olarak degil, yeni olanaklar saglayan bir imkân olarak görebiliriz. Yakin gelecekte iklim degisikligi sebebiyle göç hareketlerinin daha da çogalmasi bekleniyor, hepimiz göçmen olabiliriz.
Bu durumda aslinda göç bir problemden ziyade bir çözüm. Tüm dünyada göçü insan haklari perspektifiyle ele alabilmenin ve yükselen göçmen karsitligini sorgulayan bir sekilde bu konuyu farkli gruplarla konusabilmenin, iletisim kurabilmenin yollarini bulmaliyiz.” seklinde konustu.
BILGI Spor Yöneticiligi Bölüm Baskani ve SINAFE Proje Yöneticisi Dr. Ögr. Üyesi Ilknur Hacisoftaoglu da 3 yildir Erasmus+ Sport kapsaminda yürütülen SINAFE projesinin akademik dünyalari sivil toplumla bulusturdugunu bildirerek su degerlendirmelerde bulundu:
"Ötekilestirilmis gruplar için farkindalik yaratarak onlarin spora dahil edilmesi için çalismalar yürütüyoruz. Amacimiz sosyal içerme projelerine destek olarak sporun gücü ile insanlari bir araya getirmek. Spora katilim bir insan hakkidir. ‘Spora erisme’ herkesin esit derecede hakki olmalidir. Spor endüstrisindeki insanlari desteklemek ve sporun gücünün farkinda olmak için bu tür projelere ihtiyacimiz olduguna inaniyoruz."