Fransa’da Esed rejiminin 3 generali giyabinda "insanliga karsi suçtan" yargilanacakAlaattin Dogru

Fransa’da Esed rejiminin 3 generali giyabinda "insanliga karsi suçtan" yargilanacakAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa’da, Suriye’de 2013 yilinda tutuklanan 2 Fransiz vatandasinin öldürülmesinden sorumlu olduklari suçlamasiyla Bessar Esed rejiminin 3 generalinin yargilanmasina karar verildi.

Fransiz basinindaki haberlere göre, Esed rejiminin Ulusal Güvenlik Konseyi Baskani Ali Memluk, Tümgeneral Cemil Hasan ve Tuggeneral Abdulselam Mahmud hakkinda “insanliga karsi suç, iskence ve zorla alikoyma” suçlamalariyla açilan adli sorusturma sonuçlandi.

Paris Adli Yargi Mahkemesinden sorgu hakimleri, 2013 yilinda Suriye asilli Fransiz vatandasi Mazzan Dabbagh ile oglu Patrick Dabbagh’in tutuklandiktan sonra öldürülmesindeki rolleri nedeniyle Esed generallerine Paris Agir Ceza Mahkemesi’nde “insanliga karsi suça ve savas suçlarina ortaklik” suçlamasi yöneltilebilecegine karar verdi.

Davanin sivil taraflari olan Suriye Medya Merkezi ile Insan Haklari Ligi karari memnuniyetle karsilarken, Uluslararasi Insan Haklari Federasyonu da kararin Fransa’da ilk defa Suriye rejiminden üst düzey yetkililerin yargilanmasina olanak verecegini vurguladi.

- Giyabinda yargilanacak

Haklarinda uluslararasi tutuklama karari bulunan generaller giyaben yargilanacak.

Sam’daki Fransiz okulunda görev yapan Mazzan Dabbagh ile Sam Üniversitesinde okuyan oglu Patrick Dabbagh, Kasim 2013’te Suriye Hava Kuvvetleri istihbarat görevlilerince tutuklanmisti.

Ayni dönemde tutuklanan ancak 2 gün sonra serbest birakilan Mazzan’in esinin kardesi Obedia Dabbagh, ikilinin Sam’daki Al-Mezzeh hapishanesine nakledildigini söylemisti.

Ailenin sikayeti üzerine 2015’te açilan ön sorusturma 2016’da genis çapli sorusturmaya dönüsmüs, Suriye rejimi Patrick’in Ocak 2014’te, babasinin ise Kasim 2017’de öldügünü açiklamisti.

Fransa 2018'de generaller hakkinda uluslararasi tutuklama karari çikarmisti.