Senegal Cumhurbaskani Sall'den muhalefete diyalog çagrisiGökhan Kavak

Senegal Cumhurbaskani Sall'den muhalefete diyalog çagrisiGökhan Kavak

KIGALI (AA) - Senegal Cumhurbaskani Macky Sall, ülkedeki muhalif gösteriler sonrasi tüm kesimlerle diyaloga açik olduklarini söyledi.

Cumhurbaskani Sall, mecliste yaptigi konusmada, ülkedeki siyasi gerilimin azaltilmasina yönelik yeni bir adim atildigini belirterek, hukukun üstünlügünde baris, dayanisma ve istikrar içinde bir arada yasamak için tüm kesimlerle diyalog ve istisareye açik oldugunu dile getirdi.

Yurt disindaki konsolosluklara yönelik saldirilari elestiren Sall, bu tür özel ve kamu kurumlarina yönelik saldirilari "vandallik" olarak nitelendirdi.

Senegal'de günlerdir devam eden protestolar sonrasi ilk defa resmi açiklama yapilmasi dikkati çekti.

- Senegal'de muhalif lidere 2 yil hapis cezasi

Senegal'de muhalif lider ve Cumhurbaskani adayi Ousmane Sonko, 1 Haziran'da baskent Dakar'da görülen durusmada tecavüz suçlamasindan aklanmis, gençleri suça tesvik ettigi gerekçesiyle iki yil hapis cezasina çarptirilmisti.

Karari protesto eden Sonko destekçileri gösterilere baslamis ve çikan olaylarda 16 kisi hayatini kaybetmisti.

Sonko, hakkindaki suçlamalari reddederek davanin siyasi amaçli oldugunu savunurken partisi PASTEF, mahkemenin verdigi kararin siyasi bir komplonun parçasi oldugunu öne sürmüs ve parti destekçilerini "tüm faaliyetleri durdurmaya ve sokaklara çikmaya" çagirmisti.

Senegal'deki gösterilerin ardindan Milano, Paris ve New York gibi sehirlerde Senegal konsolosluklarina yönelik saldirilar düzenlenmesi sonrasi konsolosluklarin tümü geçici olarak kapatilmisti.

Muhalif lider, Dakar'da 3 Subat 2021'de "Sweet Beauty" güzellik salonu çalisanina tecavüzle suçlanmis, çikan olaylarda 14 kisi yasamini yitirmisti.

Sonko, tecavüz suçlamasiyla hüküm giymesi halinde seçimlerde Cumhurbaskani adayi olamayacakti. Verilen cezanin ise Sonko'nun adayligina engel olup olmayacagi henüz netlik kazanmadi.