Seçimde 13 siyasi parti tek basina, digerleri ittifak çatisinda yarisacakAylin Dal- 14 Mayis'ta yapilacak seçime milletvekili geçici aday listesi veren 26 partiden 13'ü tek basina, 13'ü ise ittifaklar adi altina girecek- Milletvekili aday listesi vermedigi için oy pusulasinda yer almayacak DSP, HÜDA PAR, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek, DP, EMEP ve HDP'nin eklenmesiyle toplam 21 siyasi parti, 5 ayri ittifak altinda yarisacak- Milletvekili geçici aday listeleri YSK tarafindan inceleniyor, listele

Seçimde 13 siyasi parti tek basina, digerleri ittifak çatisinda yarisacakAylin Dal- 14 Mayis'ta yapilacak seçime milletvekili geçici aday listesi veren 26 partiden 13'ü tek basina, 13'ü ise ittifaklar adi altina girecek- Milletvekili aday listesi vermedigi için oy pusulasinda yer almayacak DSP, HÜDA PAR, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek, DP, EMEP ve HDP'nin eklenmesiyle toplam 21 siyasi parti, 5 ayri ittifak altinda yarisacak- Milletvekili geçici aday listeleri YSK tarafindan inceleniyor, listele

ANKARA (AA) - AYLIN SIRIKLI DAL- 28. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek için 14 Mayis'ta yapilacak seçime milletvekili geçici aday listesi veren 26 partiden 13'ü tek basina, 13'ü ise ittifaklar adi altinda girecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayis'ta yapilacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne, 36 siyasi partinin katilma yeterliligine sahip oldugunu tespit etti, bunlardan 26'si milletvekili geçici aday listelerini dün YSK'ya sundu.

YSK'ya geçici aday listesini sunan partiler söyle:

"Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkinma Partisi, Anavatan Partisi, Bagimsiz Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Genç Parti, Güç Birligi Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkin Kurtulusu Partisi, IYI Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Sol Parti, Türkiye Isçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yesiller ve Sol Gelecek Partisi, Zafer Partisi."

Siyasi partiler ve ittifaklarin seçimde kullanilacak birlesik oy pusulasindaki yerleri de kurayla belirlendi.

- En az 41 seçim çevresinde liste vermeyen oy pusulasinda yok

YSK'ye, dün geçici aday listesini sunmayan veya en az 41 seçim çevresiyle ilgili liste vermeyen partiler oy pusulasindan çikarilacak.

Kurul, partilerin dün sunduklari geçici aday listelerini incelemeye basladi. Incelemelerin ardindan siyasi partilerin aday listelerindeki eksiklikleri 14 Nisan Cuma gününe kadar tamamlamalari gerekiyor, bu sürecin ardindan oy pusulalarina son sekli verilecek.

- Cumhur Ittifaki'nda 4 parti kendi logosuyla pusulada

Bazi siyasi partiler, "Cumhur", "Millet", "Ata", "Emek ve Özgürlük" ve "Sosyalist Güç Birligi" ittifaklari adi altinda 5 ayri ittifakla seçime girme karari aldi.

Bu kapsamda, AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, "Cumhur Ittifaki" adiyla seçime katiliyor. Ittifaka mensup 4 parti kendi logosuyla seçime girecek. Ancak Cumhur Ittifaki'na destek veren DSP ve HÜDA PAR'in adaylari, seçimde AK Parti listelerinde yer aldi. Bu iki parti oy pusulasinda bulunmayacak.

- Pusulada Millet Ittifaki bölümünde iki parti

"Millet Ittifaki"ni, CHP, IYI Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atilim Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti olusturdu.

Ittifak içindeki Demokrat Parti, DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisinin milletvekili adaylari, CHP listelerinde yer buldu. Bu nedenle 4 parti YSK'ya geçici milletvekili aday listesi sunmadi.

Milletvekili aday listesi vermeyenlerin oy pusulasindan çikarilacak olmasi nedeniyle, Millet Ittifaki içinde yalnizca CHP ve IYI Partinin logolari yer alacak.

- HDP ve EMEP de oy pusulasinda yok

Yesiller ve Sol Gelecek Partisi (Yesil Sol Parti), Türkiye Isçi Partisi (TIP) ve Emek Partisi (EMEP) de "Emek ve Özgürlük Ittifaki" adiyla seçime katilma kararini içeren protokolü YSK'ye sunmustu. Ancak 1 Nisan tarihli dilekçesiyle EMEP ittifaktan çekilme karari aldi. Emek ve Özgürlük Ittifaki'nin bundan sonra Yesil Sol Parti ile TIP arasinda devam etmesine karar verildi.

Anayasa Mahkemesinde açilan kapatilmasi istemli davada süreç devam eden HDP de Yesil Sol Parti listelerinden seçime girecegini açikladi. YSK'ya bu kapsamda dilekçe veren HDP, oy pusulasinda yer almayacak. Seçime yine bu ittifak çatisinda Yesil Sol Parti listelerinden girme karari alan EMEP de pusuladan çikarildi.

- Ata ittifaki 2 parti

Zafer Partisi Genel Baskani Ümit Özdag ile Adalet Partisi Genel Baskani Vecdet Öz'ün imzalarini tasiyan ve "Ata" adi verilen ittifaka iliskin protokol ile bu protokolün milletvekili aday listeleri de YSK'ye ayri ayri teslim edildi.

"Sosyalist Güç Birligi Ittifaki" adi altinda seçime girme karari alan Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti de listelerini ayri ayri YSK'ya sundu.

YSK'daki kura çekimi sonuçlarina göre siyasi partiler ve ittifaklarin siralamasi belirlenmisti ancak milletvekili geçici aday listesi vermeyen veya liste verip eksikliklerini süresinde tamamlamayan partilerin listeden çikarilmasi sonrasi oy pusulasi yeniden sekillendirilecek.

- Pusulada 26 partinin amblemi yer alacak

Böylece seçime, 26 partiden 13'ü tek basina, 13'ü ise ittifaklar adi altina katiliyor.

Milletvekili aday listesi vermeyen ve oy pusulasina yazilmayacak DSP, HÜDA PAR, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek, DP, EMEP ve HDP'nin eklenmesiyle toplam 21 siyasi parti, 5 ayri ittifak altinda yarisacak.