Sanayi ve Teknoloji Bakani Kacir: "Türkiye milli teknoloji hamlesi yolculugunda büyük hizla ilerliyor"Ruslan Rehimov

Sanayi ve Teknoloji Bakani Kacir: "Türkiye milli teknoloji hamlesi yolculugunda büyük hizla ilerliyor"Ruslan Rehimov

BAKÜ (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, "Türkiye milli teknoloji hamlesi yolculugunda büyük hizla ilerliyor. Simdi hedefimiz savunma sanayinde gerçeklesen basariyi diger alanlarda da hizla yayginlastirmak. Uzay da bizim için önemli hedeflerden biri." dedi.

Azerbaycan'da düzenlenen 74. Uluslararasi Uzay Kongresi'ne (IAC) katilan Bakan Kacir, burada basina açiklama yapti.

IAC'in dünyanin pek çok ülkesinden uzay profesyonellerini, bilim insanlarini, arastirmacilari ve gençleri bir araya getirdigini belirten Kacir, 2026'da düzenlenecek kongreye Antalya'nin ev sahipligi yapma adayi oldugunu bildirdi.

Bakan Kacir, Polonya'nin bir sehri ile yaristiklarini fakat Antalya'nin bu yarisi kazanmasini ümit ettiklerini dile getirerek, Türkiye'nin geçmiste çok büyük uluslararasi etkinliklere ev sahipligi yaptigini hatirlatti.

Türkiye'nin Milli Uzay Programi'nin uyguladigin, ilk Türk vatandasinin uzaya gönderilecegini aktaran Kacir, "Türkiye milli teknoloji hamlesi yolculugunda büyük hizla ilerliyor. Bu yolculukta savunma sanayi lokomotif oldu. Simdi hedefimiz savunma sanayinde gerçeklesen basariyi diger alanlarda da hizla yayginlastirmak. Uzay da bizim için önemli hedeflerden biri. Uzay alaninda çok tecrübeli bir ülkeyiz. Hali hazirda görüntüleme uydularini kendi imkanlariyla gelistirebilen, üretebilen ve kullanabilen bir ülkeyiz." diye konustu.

Yerli ve milli imkanlarla üretilen, yüksek çözünürlüge sahip ilk gözlem uydusu IMECE'nin nisanda uzaya gönderildigine isaret eden Bakan Kacir, su degerlendirmede bulundu:

"Önümüzdeki yil TÜRKSAT 6A ilk milli haberlesme uydumuz uzaya gönderilmis olacak ve böylece Türkiye uzayda kendi imkanlariyla gelistirdigi haberlesme uydularini kullanabilen 10 ülkeden biri olacak. Insallah önümüzdeki dönemde Uluslararasi Uzay Istasyonu'na gönderecegimiz ilk Türk vatandasimiz ve sonrasinda gerçeklestirecegimiz Ay Programi'miz ve diger uzay teknolojileri projeleriyle Türkiye'mizin bu yolculugu büyük bir hizla devam edecek."