Polonyali Türkolog Majda, Türkiye'nin Varsova Büyükelçiligi'ndeki söylesiye katildiMurat Temizer

Polonyali Türkolog Majda, Türkiye'nin Varsova Büyükelçiligi'ndeki söylesiye katildiMurat Temizer

VARSOVA (AA) - Polonyali Türkolog ve tarihçi Prof. Tadeusz Majda, Türkiye'nin Varsova Büyükelçiliginin düzenledigi etkinlik kapsamindaki söyleside anilarindaki Istanbul'u anlatti.

Büyükelçilik binasinda gerçeklestirilen ve çok sayida misafirin katildigi etkinligin açilis konusmasini yapan Türkiye'nin Varsova Büyükelçisi Cengiz Kamil Firat, Varsova Büyükelçisi olarak görevini tamamladigini belirterek, iki ülke iliskilerinin son yillarda hizla gelistigini söyledi.

Bu yilin, Türkiye ile Polonya arasinda 1923'te imzalanan dostluk anlasmasinin 100. yili oldugunu animsatan Firat, "Türkiye ve Polonya, güçlü siyasi baglarinin yani sira yakin ticari, askeri ve kültürel iliskilerini de sürdürdükleri, yüzyillar öncesine dayanan müstesna bir dostluk bagini paylasmaktadir. Siyasi iliskilerimiz mükemmel bir düzeydedir." ifadesini kullandi.

Firat, Türkiye ile Polonya arasindaki ikili ticaret hacminde 11 milyar avro seviyesinin asildigini aktararak, söyle devam etti:

"Birlikte çok daha fazlasini yapabilecegimizin ve bu konuda avantajlarimizi, ihtiyaçlarimizi kullanarak birbirimizi tamamlayabilecegimizin ve destekleyebilecegimizin bilincindeyiz. Turizm alaninda, Türkiye'nin Polonyali turistler için en gözde destinasyonlardan biri haline geldigini belirtmekten mutluluk duyuyorum. Geçtigimiz yil, 1,2 milyondan fazla Polonyali turisti ülkemizde agirladik. Bu yil, 1,5 milyon sinirini geçerek rekorumuzu daha da kirabilecegimize inaniyoruz."

Etkinligin önemine deginen Firat, Majda'nin dogu çalismalari ve sanat tarihi alanlarinda seçkin ve taninmis bir akademisyen oldugunu vurgulayarak, kendisinin çok sayida yayin, kitap ve makalenin yazari oldugunu dile getirdi.

Firat, Majda'nin Türk dili ve edebiyati, Türk ve Islam sanatinin gelisimine yaptigi sayisiz katkidan dolayi 2018'de Türkiye Cumhuriyeti Disisleri Bakanliginca bir diger Polonyali Türkolog merhum Prof. Stanislaw Stachowski ile "Üstün Hizmet Ödülü "ne layik görüldügünü animsatti.

Majda'nin da anilarindaki Istanbul'u anlattigi söylesinin ardindan Majda ve Piotr Nowicki'nin koleksiyonundaki "Türkei 1894" albümünden fotograflar sergilendi.

- Polonyali Türkolog ve tarihçi Prof. Tadeusz Majda

Varsova Üniversitesi Türkoloji bölümünden 1951'de mezun olan Majda, 1955'ten itibaren ayni üniversitede arastirmaci olarak çalisti.

Majda, 1981-1984 döneminde Türk Arastirmalari Bölüm Baskanligi ve Sarkiyat Enstitüsü Müdürlügü, 1985-1986 döneminde Varsova Üniversitesi Modern Diller Fakültesi Dekanligi, 1988-1998 döneminde Dogu Avrupa ve Orta Asya Merkezi Baskanligi görevlerinde bulundu.

Türk kültürü, dili ve edebiyatina katkilarindan dolayi Majda, 2003'te Ankara Üniversitesinden fahri doktora unvani aldi.