Polonya Basbakani Morawiecki: "Polonya'da ikinci bir Lampedusa istemiyoruz"Murat Temizer
VARSOVA (AA) - Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, "zorunlu dayanisma mekanizmasi" geregince göçmenlerin her Avrupa Birligi (AB) ülkesine zorunlu dagitimini öngören göç yasasini veto edecegini belirterek, "Polonya'da ikinci bir Lampedusa (Akdeniz'de düzensiz göç akinina ugrayan ada) istemiyoruz." dedi.
Morawiecki, düzenledigi basin toplantisinda, gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.
Polonya'da hükümet ve cumhurbaskanliginin birlikte etkili sekilde çalistiklarina dikkati çeken Morawiecki, "Bu olmasa uluslararasi alanda bu kadar net bir karar almak mümkün olmazdi. Uluslararasi arenada etkili olmamizi saglayan sey tutarli durusumuz ve isbirligimizdir." ifadelerini kullandi.
Morawiecki, "zorunlu dayanisma mekanizmasi" geregince göçmenlerin her AB ülkesine zorunlu dagitimini öngören göç yasasini veto edeceginin altini çizerek, "Polonya'da ikinci bir Lampedusa istemiyoruz." dedi.
"Brüksel'den gelen bu dikteyi neden kabul etmeliyiz?" sorusunu soran Morawiecki, "Biz bunu kabul etmiyoruz. Giderek büyüyen bir sorun yaratiliyor ve bu, yasa disi göçmenlerle dolu yüzlerce teknenin daha davet edilmesi anlamina geliyor." diye konustu.
- AB ülkelerinin göç anlasmasi
AB, 2015'teki göç krizinden bu yana siginmacilarin üye ülkeler arasinda nasil dagitilacagina ve iltica basvurulari reddedilenlerin nasil geri gönderilecegine çözüm ariyor. AB Komisyonunun bu hedefle hazirladigi "göç ve iltica paketi", üye ülkelerin farkli tutumlari nedeniyle kabul edilemiyor.
Fransa'nin AB dönem baskanligi sürecinde paket üzerinde ilerleme saglanabilmesi için "adim adim yaklasimi"ni benimsemesi üzerine, 8-9 Haziran'daki AB içisleri bakanlari toplantisinda paketteki "zorunlu dayanisma mekanizmasi" unsurunda nitelikli çogunlukla anlasmaya varilmisti.
Polonya, söz konusu mekanizma geregince göçmenlerin her AB ülkesine zorunlu dagitimi, aksi halde ise üye ülkelerin kabul etmedikleri her göçmen basina 20 bin avro ödemesini öngören kurallara itiraz etmisti.
Iktidarinin basindan beri AB'nin göçmen yerlestirme planina karsi oldugunu belirten Basbakan Morawiecki, 15 Ekim'de yapilacak genel seçimlerle referandum düzenleyecegini, vatandaslara yöneltilecek 4 sorudan birinin "Avrupa bürokrasisi tarafindan dayatilan zorunlu göç mekanizmasina uygun olarak binlerce yasa disi göçmenin kabul edilmesini destekliyor musunuz?" olacagini bildirmisti.
Italya'nin Akdeniz'de düzensiz göç akinina ugrayan adasi Lampedusa'ya sadece 11-17 Eylül haftasinda 11 binden fazla düzensiz göçmen geldi.
Italya Içisleri Bakanligi verilerine göre, ülkeye 1 Ocak-3 Ekim tarihlerinde 134 bin 578 düzensiz göçmen teknelerle ulasti. Bu kisilerden yaklasik yüzde 70'inin, Avrupa'da ilk ayak bastigi yerin Lampedusa oldugu belirtiliyor.