BM'den Belarus'a "muhaliflere baskiyi sonlandirma ve siyasi tutuklulari serbest birakma" çagrisiMuhammet Ikbal Arslan

BM'den Belarus'a "muhaliflere baskiyi sonlandirma ve siyasi tutuklulari serbest birakma" çagrisiMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Yüksek Komiseri Volker Türk, Belarus hükümetine muhaliflere yönelik sistematik baskiya son verme ve siyasi tutuklulari serbest birakma çagrisinda bulundu.

BM Insan Haklari Yüksek Komiserligi, Belarus'ta agir insan haklari ihlallerinin islendigi sonucuna varan raporla ilgili yazili açiklama yapti.

Açiklamada raporun, 1 Mayis 2020-31 Aralik 2022 arasindaki dönemin Belarus'taki insan haklari durumu incelemesinin bulgularini kapsadigi kaydedildi.

Raporda, 207 magdur ve tanikla yapilan görüsmenin yani sira, fotograf, video, tibbi kayit ve mahkeme kayitlari dahil 2 bin 500'den fazla bulgunun analizinden faydalanildigi belirtildi.

Açiklamada, Belarus'taki ihlallerin, hükümete karsi olan, öyle algilanan veya elestirel görüsler dile getirenlere kasitli yöneltilen siddet ve baski kampanyasinin parçasi gibi göründügüne, raporun, bu ihlallerden bazilarinin insanliga karsi suç teskil edebilecegi görüsünde olduguna deginildi.

Belarus'ta 9-14 Agustos 2020 tarihleri arasindaki tartismali seçimlerin hemen ardindan binlerce barisçil protestocuya siddet uygulanmasinin koordine edildigi ve açikça kiskirtildigi; raporun, göstericilere ve tutuklulara karsi gereksiz ve orantisiz güç kullanildigina inanmak için makul gerekçeler sundugu da kaydedildi.

Açiklamada, yaygin yasa disi güç kullanimi, tibbi bakimin reddedilmesi gibi uygulamalar göz önünde bulunduruldugunda, protestolar ve tutuklamalar sirasinda gerçek ölü sayisinin daha yüksek olabilecegi ve daha fazla sorusturmanin gerekli olabilecegi yer aldi.

- Türk'ten Belarus hükümetine "tarafsiz ve seffaf sorusturma" çagrisi

Raporda görüslerine yer verilen Türk, "Raporumuz, Belarus'ta cezasizlik, sivil alanin ve temel özgürlüklerin neredeyse tamamen yok edilmesi noktasinda, kabul edilmez bir tablo çiziyor. Hükümet, bu kitlesel baskiya son vermek ve ciddi ihllallerin sorumlularinin cevap vermesini saglamak için tarafsiz ve seffaf sorusturmalar yürütülmesini saglamayi halkina borçludur." ifadelerini kullandi.

Türk, Nobel Baris Ödülü sahibi Ales Bialiatski ve mesru insan haklari çalismalari yürütenlerin cezalandirilmaya devam edildigini belirterek, son haftalarda muhalif liderler Sviatlana Tsikhanouskaya ve Pavel Latushko'ya verilen uzun hapis cezalarina dikkati çekti.

Volker Türk, Belarus hükümetine, muhaliflere yönelik sistematik baskiya son verme ve ülke genelinde siyasi tutuklulari serbest birakma çagrisinda da bulundu.

Belarus'ta bugün itibariyla 1462 kisi siyasi suçlamalarla gözaltinda tutuluyor.