Adana'da "Bilimin Rehberliginde Depreme Dayanikli Kent Paneli" düzenlendiBekir Ömer Fansa- Gazi Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal: - "Adana yakinlarinda deprem üretecek kaynaklar maksimum 6,5 büyüklügünde deprem üretme potansiyeline sahip. Onlar da bugün yarin olacak diye bir kayit yok"

Adana'da "Bilimin Rehberliginde Depreme Dayanikli Kent Paneli" düzenlendiBekir Ömer Fansa- Gazi Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal:
- "Adana yakinlarinda deprem üretecek kaynaklar maksimum 6,5 büyüklügünde deprem üretme potansiyeline sahip. Onlar da bugün yarin olacak diye bir kayit yok"

ADANA (AA) - Adana'da deprem eylem plani çalismalari kapsaminda "Bilimin Rehberliginde Depreme Dayanikli Kent Paneli" düzenlendi.

Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, bir otelde düzenlenen panelin açilisinda, bundan sonra yasanacak bir depremi en az kayipla atlatmanin gayretinde olduklarini söyledi.

Adana'yi depreme en hazirlikli illerden biri haline getireceklerini belirten Karalar, "Adana'nin bugün itibariyla bina envanterinin yüzde 25'i çikti. 950'nin üzerinde agir, 2 bine yakin orta hasarli bina var. Incelenen bina sayisi dün itibariyla 21 bin 107." dedi.

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu da Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin ardindan dayanisma ve paylasim duygusuyla tüm imkanlariyla bölgede olduklarini belirtti.

Bulunulan cografya nedeniyle kentlerin 6-7 büyüklügünde depremler yasamaya devam edebilecegini dile getiren Imamoglu, kentleri bilimin isiginda bu tür yikici depremler ve benzer afetlere karsi dayanikli hale getirmenin mümkün oldugunu söyledi.

- "Depremler hepimizi algida seçici hale getirdi"

Açilis konusmalarinin ardindan Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Tarik Sengül'ün moderatörlügünde gerçeklestirilen panelde, Gazi Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana'nin deprem tehlikesi ve riskleriyle ilgili sunum yapti.

Adana'nin çevresindeki faylari anlatan Pampal, "Adana yakinlarinda deprem üretecek kaynaklar maksimum 6,5 büyüklügünde deprem üretme potansiyeline sahip. Onlar da bugün yarin olacak diye bir kayit yok. Bu depremler hepimizi algida seçici hale getirdi. Her an deprem bekler durumdayiz. Büyük travma yasadik. Adanalilar cesur insanlardir. Yani evlerinde hasar yoksa korkmasinlar ama hasarli yapilara da girmesinler." diye konustu.

- "Depreme direnen kentler olusturmak suretiyle deprem korkusunu atabiliriz"

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür de Adana havzasinin levha sinirinda oldugunu belirterek, "Iskenderun Körfezi'nin dogusu hemen levha siniridir. Arap levhasi, Afrika levhasi, Anadolu levhasinin siniridir." dedi.

Görür, söyle devam etti:

"Bütün depremler, dünyanin en büyük depremleri levha sinirlarinda meydana gelir. 13 milyon sene önce de bu depremler meydana geldi. Daha milyonlarca sene de devam edecektir. Onun için Adana'yi ne yaparsak yapip o sinirdan ayirip da 'aman hiçbir sey yok, deprem herhangi bir sey yapmaz' diyemeyiz, dememek de lazim ama bir sey söylenebilir, Adana depreme dirençli hale getirilebilir. 13 milyon sene önce baslamis bu depremler milyonlarca sene devam edecekse eger biz de Türk milleti olarak neslimizi bu topraklarda sürdüreceksek, bu ülkeyi ebediyete tasiyacaksak depremleri de durduramayacagimiza göre depreme direnen kentler olusturmak suretiyle deprem korkusunu atabiliriz. Tipki Japonlar gibi tipki Çinliler gibi tipki Amerikalilar gibi bu mümkün. Bunu da yapabilecek her seyimiz var. Yapacaginiz tek sey depremde yikilmayacak sekilde deprem dirençli yerlesim alanlarini yapmak, yaptirmak."

Panelde, Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alper Ilki, ODTÜ Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Baris Binici, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Yetis, Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi Maliye Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Murat Seker, ODTÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Voyvoda ve emekli ögretim üyesi Prof. Dr. Kayihan Pala da sunum yapti.