Özgür F-16 için geri sayimGöksel Yildirim- Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir: - "F-16 Özgür'ü 2023 sonunda sahada görebiliriz. Çünkü Blok-30'lar bütün unsurlariyla tamamlandi, seri uygulama safhasi 2023'te görülecegi gibi, Blok-40 ve 50'lerle ilgili gelisme sürecimizde kararlarimizi aldik, sözlesmelerimizi yaptik ve onlarin da süreci hayata geçmis olacak" - "(Azerbaycan'in Su-25 uçaklari) Özellikle bu uçaklarin modernizasyonu kadar üzerine belli bir silah sistemlerinin entegr

Özgür F-16 için geri sayimGöksel Yildirim- Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir:
- "F-16 Özgür'ü 2023 sonunda sahada görebiliriz. Çünkü Blok-30'lar bütün unsurlariyla tamamlandi, seri uygulama safhasi 2023'te görülecegi gibi, Blok-40 ve 50'lerle ilgili gelisme sürecimizde kararlarimizi aldik, sözlesmelerimizi yaptik ve onlarin da süreci hayata geçmis olacak"
- "(Azerbaycan'in Su-25 uçaklari) Özellikle bu uçaklarin modernizasyonu kadar üzerine belli bir silah sistemlerinin entegr

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, F-16 uçaklarinin yerli aviyoniklerle modernize edilmesiyle ortaya çikan F-16 Özgür'ün 2023'te sahada görülebilecegini bildirdi.

Demir, SETA tarafindan düzenlenen "Türk Savunma Sanayiinin Yüzyili" baslikli sempozyumda katilimcilarin sorularini yanitladi.

"Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 uçaklarinin yerli aviyoniklerle modernize edilmesine yönelik yürütülen Özgür Projesi'nin 2023 sonunda sahada görülüp görülemeyecegine" yönelik soru üzerine Demir, "Görebiliriz. Çünkü Blok-30'lar bütün unsurlariyla tamamlandi. Seri uygulama safhasi 2023'te görülecegi gibi, Blok-40 ve 50'lerle ilgili gelisme sürecimizde kararlarimizi aldik, sözlesmelerimizi yaptik ve onlarin da süreci hayata geçmis olacak. O açidan bizim özgürlestirme projelerimiz insallah F-16 konusunda Türkiye'yi bagimsiz ve yetkin bir ülke haline getirecek." yanitini verdi.

Yerli çip üretim çalismalarina iliskin soruya karsilik Demir, bu amaçla kurduklari TÜYAR isimli sirketin baslangicinin TÜBITAK bünyesindeki Yari Iletken Teknolojileri Arastirma Laboratuvarina uzandigini söyledi.

Çip üretiminin büyük yatirimlar gerektirdigini vurgulayan Demir, sunlari kaydetti:

"Bu alan Türkiye için bir bosluk niteligi tasiyor su anda ve gereken yatirim miktari da oldukça kapsamli. Bastan yatirim miktarini daha makul tutacak, bu teknoloji yolculugumuzu daha pratik, hizli yapacak bir yöntemin olusturulmasi ile ilgili TÜYAR çalismalara basladi. Kapsamli olarak düsündügümüzde savunma sektörü sadece çip ihtiyacinin çok cüzi bir miktarini içeriyor olacak. Aslinda ülkemizde de çok genis ölçüde bir çip ihtiyaci var. Bu açidan bunun bir milli politika olarak ele alinip, çip meselesinin gerek bazi ortakliklar gerek bazi isbirlikleri gibi stratejilerini de gündeme alinarak planlanmasi gerekiyor. Kendi içimizde, TÜYAR bünyesinde yaptigimiz fizibilite çalismalari var. Onlarin bazi sirketlerle, ülkelerle yaptiklari isbirligi görüsmeleri, belli yol haritalari var. Burada belirli mesafeler aldik ama bu çalisma devam ediyor. Mesele sadece TÜYAR'in üstünde kaldiginda o büyük yatirimlarin hayata geçmesi su anda çok mümkün degil ama eger strateji oldugunda ki TÜYAR bunu çalisiyor olacak, ülkemizin genel ihtiyaçlari da gündeme geldikçe bu konuda devletimiz gerekli adimlari atip, yatirimlari yapacak ve gerekirse muhtemel katilimcilarla bir isbirligi modeline gidecektir diye düsünüyorum."

- Yerli ürünlerle maliyetler azaliyor

Ismail Demir, milli muharip uçak KAAN'in TCG Anadolu gemisine inis yapacak sekilde tasarlanmadigini, böyle bir ihtimal olmadigini, HÜRJET için ise bu yönde çalismalar planlandigini dile getirdi.

Bayraktar TB3, Bayraktar Kizilelma, HÜRJET, belki ANKA-3'ün TCG Anadolu gemisine inis-kalis yapmasi ile "oyun degistirici" kabiliyete ulasilacagini vurgulayan Demir, bu sayede klasik uçak gemilerinin sahip oldugunu özelliklerin çogunun da yakalanacagi anlatti.

"Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasilasinda savunma sanayisine ayrilan payin azaldigina" yönelik degerlendirme üzerine Demir, su ifadeleri kullandi:

"Bu azalmanin bir sebebi su, yerli platformlar, yerli ürünler devreye girdikçe bizim disaridan temin ettigimiz ürünlerden çok daha makul maliyetler olusmaya basladi. Onlarin bakim, onarim ve idamesiyle ilgili olusan masraflari da oldukça düsmeye basladi. Iddialarimiz büyük. Iddiali projelerimizin hayata geçmesi belirli bir finansal güç istiyor olacak. Proje sayilarimiz giderek artiyor. Genelde Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynakli projeler giderek artiyor. Sektörde olusan hacmin büyüklügünü gördügümüzde daha fazla kaynak ihtiyaci oldugunu söylüyoruz. Bu kaynak ihtiyaci bazen bir finansal kriz ve yetersizlik mi diye adlandiriliyor ama aslinda tam tersi, artan projelerin fazlaligi ve projelerin disaridan alima nazaran olusturdugu makul maliyetler. Ileride bir gelistirmeye belki belirli kaynaklari ayirmis olacagiz ama onlarin geri dönüsü yani ürünlerin maliyetlerindeki azalma bunu hayli hayli kompanse edecek."

- Azerbaycan'in Su-25 uçaklarinin yetenekleri artirilacak

Ismail Demir, KAAN gibi projelerin kabiliyetleri görüldükçe bazi ülkelerin ortak, bazi ülkelerin müsteri olabilecegini, bunlara kapilarinin açik oldugunu söyledi.

Anadolu Kartali Tatbikati'nda Azerbaycan'a ait Su-25 uçaginin yer aldigina isaret edilerek, Türkiye'nin bu tarz uçaklarin kapsamli modernizasyonuna iliskin bir çalismasi bulunup bulunmadigina yönelik soru üzerine Demir, "Var. Azerbaycan'da özellikle bu uçaklarin modernizasyonu kadar üzerine belli silah sistemlerinin entegre edilmesi, akilli sistemlerin uygulanmasiyla ilgili projelerimiz var. Bunlar hayata geçiriliyor." dedi.

Savunma sanayisi firmalarinin ihracatta zaman zaman kredi imkanina ihtiyaç duyduguna dikkati çeken Demir, kredinin engel olusturmasi durumunda firmalara destek olduklarini bildirdi.

Demir, S-400 hava savunma sistemi temini konusunda yol haritasinin kendi mecrasinda ilerledigini sözlerine ekledi.