Cumhurbaskanligi Finans Ofisi'nce hazirlanan "Türkiye Fintek Rehberi" yayimlandiUgur Aslanhan- Fintek girisimcilerine yol gösterici bir kaynak olmasi amaciyla hazirlanan rehber, bu alanda Türkiye'de ilk olma özelligi tasiyor - Iki ana bölümden olusan Türkiye Fintek Rehberi'nin ilk bölümünde Türkiye'yi startup ve fintek alaninda ön plana çikaran unsurlar tanitilirken, ikinci kisimda ise Türkiye fintek ekosisteminde yer alan is modellerine, düzenleyici kuruluslara, bu alanda yapilan düzenlemelere
ISTANBUL (AA) - Finansal teknoloji (fintek) girisimcilerine yol gösterici bir kaynak olmasi amaciyla Cumhurbaskanligi Finans Ofisi tarafindan hazirlanan ve bu alanda Türkiye'de ilk olma özelligi tasiyan "Türkiye Fintek Rehberi" yayimlandi.
Cumhurbaskanligi Finans Ofisi'nden yapilan açiklamaya göre, ofisin öncelikli çalisma alanlari arasinda yer alan ve Istanbul Finans Merkezi'nin (IFM) ana odaklarindan birisi olarak öne çikan finteklerin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi vizyonuyla "Türkiye Fintek Rehberi" hazirlandi.
Fintek girisimcilerine yol gösterici bir kaynak olmasi amaciyla hazirlanan rehber, iki ana bölümden olusuyor. Ilk bölümde Türkiye'yi startup ve fintek alaninda ön plana çikaran unsurlar tanitilirken, ikinci kisimda ise Türkiye fintek ekosisteminde yer alan is modellerine, düzenleyici kuruluslara, bu alanda yapilan düzenlemelere ve finteklerin yararlanabilecekleri tesviklere yer veriliyor.
Türkiye Fintek Rehberi'nde, lisansli fintek faaliyetlerinde bulunan kuruluslara iliskin ilgili düzenlemeler, bu kuruluslarin finansal ve organizasyon yükümlülükleri gibi açiklayici bilgiler yer aliyor. Mevzuat altyapisi hakkinda detayli bilgilerin bulundugu rehberde ayrica, lisanslama türleri ve düzenleyici otoritelere iliskin temel düzenlemelere deginiliyor.
Bir fintek girisimi kurmanin temel göstergelerini içeren rehber sayesinde fintek alanina ilgi duyan ve bu alanda faaliyet yürütmek isteyen girisimcilere bir yol haritasi sunmasi amaçlaniyor.
- "Türkiye Fintek Rehberi, alaninda bir ilki teskil ediyor"
Açiklamada görüslerine yer verilen Cumhurbaskanligi Finans Ofisi Baskani Prof. Dr. Göksel Asan, Türkiye Fintek Rehberi'nin, Türkiye'nin gelismis bir fintek ekosisteminin oldugunu açikça gösterdigini ve alaninda ilk oldugunu vurguladi.
Asan, "Finans Ofisi olarak hazirladigimiz Türkiye Fintek Rehberi, gelismekte olan finansal teknolojiler ekosisteminde düzenlemeye tabi is modellerini hayata geçirmek isteyen girisimciler için bir ilki teskil ediyor. Yayinimiz, e-para ve ödeme kurulusu ile kitle fonlama platformlari gibi dikeylerde pazara giris saglayacak kurumlar için bir rehber olma özelligi tasiyor." ifadelerini kullandi.
- Türkiye'de fintek yatirimlari 2022'de rekor kirdi
Açiklamada yer alan bilgilere göre, Türkiye'de güçlü bankacilik sektörü ve teknoloji altyapisi, dijitallesme oraninin artmasina zemin hazirliyor ve startup ekosisteminin gelisimini de hizlandiriyor.
Geçen yil startup'lara yapilan yatirimlar göz önünde bulunduruldugunda Türkiye, Avrupa'da 10. sirada, Orta Dogu ve Afrika Bölgesi'nde ise 3'üncü basamakta yer aldi. Yapilan yatirimlarin etkisiyle dinamik bir ekosistem olusurken en öne çikan dikeyler arasinda fintek bulunuyor.
Bu ay itibariyla 637 aktif fintek sirketinin bulundugu Türkiye'de, 255 fintekle ödemeler alani ön plana çikiyor. Türkiye'de 2022'de fintek yatirimlari, küresel düzeyde görülen düsüsün aksine bir trend izleyerek, tüm zamanlarin en yüksek seviyesi olan 89 milyon dolara ulasarak rekor kirdi.
- Finans Ofisi, sektörün gelecegine iliskin çalismalarina devam ediyor
Ilk düzenlemenin 2013 yilinda yapildigi Türkiye fintek sektöründe yetkili, düzenleyici ve denetleyici kuruluslar, yenilikçi yaklasimlari ile ekosistemin büyümesi ve gelismesinde büyük bir rol oynuyor.
Sektör birligi olan Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluslari Birligi (TÖDEB), 2020 yilinda faaliyet göstermeye baslarken diger birlik ve topluluklar alanin gelistirilmesi için ortak hareket ederek, güvenilir bir finansal teknolojiler ekosistemi insa etmeyi amaçliyor. Bu amacin kamu tarafindan da sahiplenilmesi ve çati kurum olarak faaliyetlerin desteklenmesi için projeler, stratejiler ve etkinlikler gerçeklestiren Cumhurbaskanligi Finans Ofisi, fintek sektörünün gelecegine iliskin ilgili paydaslarla esgüdümlü olarak çalismalarina devam ediyor.
Finans Ofisi'nin yürüttügü en önemli projelerden olan ve kanun çalismalarinin bir süre önce tamamlandigi IFM'nin ana odaklarindan birisinin de finansal teknolojiler oldugu biliniyor. IFM içerisinde fintek temali ve teknopark statüsünde kurulan Istanbul Finans ve Teknoloji Üssü AS'nin kisa süre içerisinde teknopark statüsünde faaliyete geçmesi bekleniyor.
Bunun yani sira Finans Ofisi, IFM bünyesinde, finteklerin ürün ve hizmetlerini korumali bir alanda gelistirebilecekleri düzenleme deney alanina yer verilmesi için gerekli planlama ve çalismalarina devam ediyor. 2023-2025 yillari için Türkiye fintek ekosistemine iliskin eylem planinin ortaya konulmasi amaciyla, Cumhurbaskanligi Finans Ofisi koordinasyonunda hazirlanan Milli Fintek Strateji Belgesi'nde, çalismalar son asamaya gelirken, belgenin yakin zamanda kamuoyu ile paylasilmasi hedefleniyor.
Milli Fintek Strateji Belgesi, fintek ekosisteminin uluslararasi alanda öne çikacak biçimde tesvik edilmesi, gelisimi önündeki muhtemel sorunlara gerçekçi çözümler üretilerek hak ettigi yere ulasmasi ve ilgili düzenlemelerin bu bakis açisiyla yapilmasi için bir yol haritasi niteligi tasiyor.