Nurdagi'ndaki köy tipi afet evlerinin insasinda sona yaklasildiMehmet Akif Parlak- Ilçeye bagli Belpinar Mahallesi'nde depremzedelere tahsis edilmek üzere insa edilen tek katli 14 evden bazilarinda izolasyon ve çati dösemesine geçildi - Belpinar Mahalle Muhtari Abdullah Tasdemir: - "Evlerimiz yükseliyor, heyecanla içine girmeyi bekliyoruz. Çevre illerden gelip bu evlere bakiyorlar"

Nurdagi'ndaki köy tipi afet evlerinin insasinda sona yaklasildiMehmet Akif Parlak- Ilçeye bagli Belpinar Mahallesi'nde depremzedelere tahsis edilmek üzere insa edilen tek katli 14 evden bazilarinda izolasyon ve çati dösemesine geçildi
- Belpinar Mahalle Muhtari Abdullah Tasdemir:
- "Evlerimiz yükseliyor, heyecanla içine girmeyi bekliyoruz. Çevre illerden gelip bu evlere bakiyorlar"

GAZIANTEP (AA) - MEHMET AKIF PARLAK - Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdagi ilçesindeki kirsal Belpinar Mahallesi'nde, bir hayirsever tarafindan yaptirilan köy tipi 14 afet evinin insasinda son asamaya gelindi.

Merkez üssü Pazarcik ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerden büyük zarar gören Gaziantep'in Nurdagi ilçesinde, depremzedeler için baslatilan seferberlik devam ediyor.

Çadir ve konteynerlerin yani sira prefabrik evlerde de depremzedelerin kalmaya baslandigi ilçe merkezinde, bir yandan enkaz kaldirilirken diger yandan da kalici konutlar için çalismalar yürütülüyor.

"Türkiye Tek Yürek" kampanyasi çerçevesinde bir hayirsever tarafindan, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile AFAD koordinesinde, ilçeye yaklasik 15 kilometre uzakliktaki kirsal Belpinar Mahallesi'nde depremzedeler için yaptirilan afet evlerinin insasi devam ediyor.

Depremlerde 10 evin tamamen yikildigi, diger evlerin bazilarinda hasarin olustugu 35 haneli köyde yürütülen proje kapsaminda 14 müstakil ev, cami, ahirlar, sosyal donati ve çevre düzenlemeleri planlaniyor.

Yürütülen çalismalar kapsaminda 127 metrekarelik, 3 oda 1 salondan olusan tek katli köy evleri, sekillenmeye basladi.

Kaba insaati biten bazi evlere pencereler takildi, izolasyon ve çati dösemesine geçildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 31 Mart'ta ilçeyi ziyaretinde temeli atilan bölgedeki cami ise hummali çalismanin ardindan ortaya çikmaya basladi.

Belpinar Mahalle Muhtari Abdullah Tasdemir, AA muhabirine, depremin hemen ardindan devletin her alanda kendilerine büyük destek verdigini söyledi.

Yapilan evleri gördükçe heyecanlandiklarini belirten Tasdemir, söyle devam etti:

"Deprem olunca üzüldük ama bu evleri görünce bize sürpriz oldu. Cumhurbaskanimizdan burada çalisan isçiye kadar herkesten Allah razi olsun. Deprem oldugu gibi herkes geldi bize yardim etti. Çadirlar ve konteynerler geldi. Devlet, gücüne göre bize yardim etti. Evlerimiz yükseliyor, heyecanla içine girmeyi bekliyoruz. Çevre illerden gelip bu evlere bakiyorlar çünkü evler süper oldu. Insallah yetisecek. Kismet olursa da bayram namazini bu yeni camide kilacagiz."

- "Temel kaya zemine oturuyor"

Yüklenici firmanin insaat mühendisi Metin Recai Yildirim ise köy tipi afet evlerini en kisa sürede teslim etmek istediklerini söyledi.

Evlerin yetismesi için isçilerin tüm gücüyle çalistigini belirten Yildirim, sunlari kaydetti:

"Bu bölge Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimizin mikrobölgeleme ile seçtigi bir yer. Zemin etütleri de yaptirdik burada. Neredeyse bütün temellerimizi kaya kirarak kazilari tamamladik. Temel kaya zemine oturuyor. Radye temel üzerine 14 kolon kirisli dösemeli ciddi anlamda statik olarak güçlü bir yapi. Burada C-35 türü beton kullanildi. Çati ahsap karkasli kiremit. Hem statik olarak güçlü, ayni zamanda köy yapisina uygun olarak yapiliyor. Etrafindaki peyzaj alanlari, ahiri, köylüye sunulan imkanlar dolayisiyla ciddi anlamda hem fonksiyon hem de saglamlik olarak yeterli. Ihtiyaci karsilayacagini düsünüyoruz. 3 oda 1 salon olarak tasarlandi. Gayet genis bir salon var. Ayni zamanda mutfagin yaninda kiler olarak kullanilacak bir alanimiz var."