NATO, tarihinin en büyük hava ikmal tatbikatina hazirlaniyor Ömer Tugrul Çam

NATO, tarihinin en büyük hava ikmal tatbikatina hazirlaniyor Ömer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - NATO, kuruldugundan bu yana düzenlenecek en büyük hava ikmal tatbikatini Almanya ve Dogu Avrupa'da yapacak.

12-23 Haziran tarihlerindeki Air Defender 2023 tatbikatina 10 binden fazla havaci ve 250'den fazla savas uçaginin katilmasi planlaniyor.

Tatbikat için ABD Hava Kuvvetlerinden yaklasik 110 uçak Atlas Okyanusu'nun diger yakasindan Avrupa'ya gelecek. Bunlara ek olarak Avrupa'daki NATO ülkelerinden 80 uçak, uluslararasi ortaklardan da 60 uçagin tatbikatta yer almasi öngörülüyor. Tatbikat boyunca günde ortalama 250 sorti yapilacagi belirtiliyor.

Ayrica 25 ülkeden havacilar 20'den fazla tipteki uçakla tatbikatta görev alacak. Bunlar arasinda F-35'ler, Eurofighter, F-18, F-16, A-10, Gripen gibi uçak tipleri bulunuyor.

Alman Hava Kuvvetlerinin ev sahipligindeki tatbikatla ittifakin hava savunmasinin güçlü tutulmasi, havadaki güçlü caydiriciligin sürdürüldügüne dair mesaj verilmesi ve Atlantik'in iki yakasinin uyumunun saglamlastirilmasi hedefleniyor.

Tatbikatin Dogu Avrupa'daki bölümünde bu bölgedeki müttefik ülkelerin uçaklarinin görev uçuslarinin yani sira NATO'ya ait AWACS havadan erken uyari ve ihbar uçaklari görev icra edecek. AWACS uçaklari da ittifakin dogu kanadi üzerinde her gün uçuslar yapacak.

Almanya genelinde Alman Hava Kuvvetlerine ait hava üslerinin neredeyse tamami tatbikat boyunca kullanimda olacak.

Haziran ayi ortasindaki tatbikat nedeniyle Almanya'nin güneyi, kuzeyi ve dogusunda özel bölgeler hava sahalari belirlendi. Sivil uçuslar bakimindan Avrupa'nin en yogun bölgelerinden biri olan Almanya üzerindeki askeri uçuslarin sivil uçuslarin bazilarini etkilemesi bekleniyor. Tatbikat nedeniyle Avrupa hava sahasi üzerinde birçok sivil uçusun rotasinin degistirilecegi ifade ediliyor.