Misir: Hedasi Baraji'na iliskin müzakerelerde kayda deger bir ilerleme saglanmadiIbrahim Khazen,Halime Afra Aksoy
ISTANBUL (AA) - Misir, Hedasi (Nahda) Baraji'na iliskin Etiyopya'nin baskenti Addis Ababa'da gerçeklestirilen yeni müzakerelerin ikinci turunda kayda deger bir ilerleme saglanamadigini bildirdi.
Misir Sulama Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Addis Ababa'da dün ve bugün gerçeklestirilen Hedasi Baraji'na iliskin üçlü bakanlar toplantisinin, Misir, Sudan ve Etiyopya'dan heyetlerin katilimiyla aksam saatlerinde sona erdigi ifade edildi.
Müzakerelerde, Etiyopya'nin üç ülke arasinda daha önce varilan bir dizi anlasmadan çekilme egilimine tanik olundugu kaydedilen açiklamada, "Tamamlanan müzakere turunda kayda deger bir ilerleme saglanamadi." ifadesine yer verildi.
Etiyopya'nin önerilen uzlasi çözümlerinden herhangi birini kabul etmeme durumunun sürdügü aktarildi.
Misir heyetinin, Kahire'nin su güvenligi ile üç ülkenin çikarlarini koruyacak sekilde müzakerelere önem verdigi dile getirildi.
Misir'in, barajin doldurulmasi ve isletilmesine iliskin baglayici bir anlasmaya varilmasini öngören net belirleyicilere, 13 Temmuz'da düzenlenen Misir-Etiyopya zirvesindeki zaman çizelgesine göre hareket ettigi belirtildi.
Belirlenen zaman diliminde "geciktirilmeden" anlasmaya varilmasi gerektigi vurgulanan açiklamada, gecikme yasanmamasi için birçok teknik ve hukuki çözüm yolunun bulunduguna isaret edildi.
Etiyopya'dan henüz konuya iliskin bir açiklama yapilmadi.
Misir Sulama Bakanligi, 27 Agustos'ta yaptigi açiklamada, 2 yil aradan sonra Hedasi Baraji müzakerelerinin, Etiyopya ve Sudan'dan heyetlerin katilimiyla Kahire'de yeniden basladigini bildirmisti.
- Misir ve Etiyopya'nin Hedasi Baraji anlasmazligi
Etiyopya, Misir ve Sudan, 10 yildan uzun süredir Hedasi Baraji ile ilgili karsi karsiya geliyor.
Nil sularinin yaklasik yüzde 80'i topraklarinda dogmasina ragmen sadece yüzde 3'ünden yararlanabilen Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji'nin insasina 2 Nisan 2011'de basladi.
Baraj, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor. Etiyopya, Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.
Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken Kahire ve Hartum yönetimleri ise Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini belirtiyor.
Tepkilere ragmen Temmuz 2020'de ilk dolum isleminin yapildigi barajda, 20 Subat 2022'de de ilk kez elektrik üretimine baslanmisti.