Eris varyantindan korunma yöntemleriYunus Türk- Bayindir Sögütözü Hastanesi ve Bayindir Kavaklidere Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Ali Acar: - "Eris varyantinin, Omicron varyantina göre daha kolay bulasmasina karsin, daha hafif bir hastaliga yol açtigi görülüyor"

Eris varyantindan korunma yöntemleriYunus Türk- Bayindir Sögütözü Hastanesi ve Bayindir Kavaklidere Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Ali Acar:
- "Eris varyantinin, Omicron varyantina göre daha kolay bulasmasina karsin, daha hafif bir hastaliga yol açtigi görülüyor"

ISTANBUL (AA) - Bayindir Sögütözü Hastanesi ve Bayindir Kavaklidere Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Ali Acar, Kovid-19'un Eris varyantinin neden oldugu hastaliktan korunmak için alinmasi gereken koruyucu önlemlerin önceki varyantlardan farkli olmadigini bildirdi.

Türkiye Is Bankasi grup sirketlerinden Bayindir Saglik Grubu açiklamasina göre, Kovid-19'un Omicron varyantinin bir alt türü olan Eris, diger SARS-CoV-2 virüs varyantlarinda oldugu gibi en sik, üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile ortaya çikiyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Prof. Dr. Ali Acar, Eris varyantina iliskin bilgilendirmede bulundu.

Prof. Dr. Acar, su ana kadarki bilgiler dogrultusunda Eris varyantinin asiyla ya da geçirilmis hastalik sonrasi olusan antikorlardan kaçabildigini ve bulastiriciliga ya da hastaliga yol açabildigini aktardi.

Acar, Eris varyantinin neden oldugu enfeksiyonlarin Omicron veya daha önceki varyant enfeksiyonlarindan daha siddetli olmadigini ifade ederek, "Eris varyanti enfeksiyonlari hafif seyirli olmaya meyilli ve hastaneye yatis ya da ölüme neden olma sikligi yüksek degil. Delta varyantina göre çok daha hafif, Omicron'a göre benzer veya daha hafif enfeksiyona neden oldugu söylenebilir. Tabii bu bilgiler su an için geçerli olup, ilerleyen zamanda daha fazla veri elde edildiginde çok daha kesin bir degerlendirme yapilabilecektir." bilgisini verdi.

Eris varyantinin soguk alginligi ve grip ile karistirilabilecegini belirten Acar, soguk alginliginin hapsirik, tiksirik, burun akintisi, gözlerde yanma, isiga karsi hassasiyet, bogaz agrisi ve bazen yüksek ates ile seyrederek genelde basit bir üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan bir hastalik oldugunu, gribin ise "influenza" olarak adlandirilan virüslerin neden oldugu ve soguk alginligina benzer belirtilerin yaninda daha siddetli kas-eklem agrisi, yüksek ates belirtilerine ve bazen de sistemik tutuluma neden oldugunu anlatti.

Acar, influenzadan her yil asilanmak suretiyle korunmanin mümkün olduguna isaret ederek, "Koronavirüs enfeksiyonu ilk olarak Aralik 2019'da Çin'de ortaya çikan ve sonrasinda pandemiye neden olan SARS-COV-2 olarak adlandirilan virüsün neden oldugu viral bir hastaliktir. Genelde akut üst solunum yolu belirtilerine ve bulgularina yol açmakla birlikte, özellikle yaslilarda ve kronik hastaligi olanlarda siddetli solunum yetmezligi ile karakterize akciger enfeksiyonuna ve ölüme dahi neden olan bir enfeksiyondur." ifadelerini kullandi.

- "Eris varyanti süresi hastaya göre degisiklik gösterebiliyor"

Eris varyantinin neden oldugu hastalik siddeti ve süresinin Omicron varyantinin neden oldugu hastalikla benzer olduguna vurgu yapan Ali Acar, Eris varyantinin, Omicron'a göre daha kolay bulasmasina karsin, daha hafif bir hastaliga yol açtiginin görüldügünü bildirdi.

Acar, dolayisiyla hastalik süresinin kisinin yasina, altta yatan hastaliginin olup olmamasina göre degismekle birlikte, semptomatik (belirti gösteren) hafif seyirli olgularda 5-7 gün denilebilecegini, ancak önemli bir oranda belirti vermeyen hastaliga yol açabilecegini ve bu dönemde kisilerin bulastirici olabilecegini belirtti.

Eris varyantinin neden oldugu hastaliktan korunmak için alinmasi gereken koruyucu önlemlerin önceki varyantlardan farkli olmadigini aktaran Ali Acar, sunlari kaydetti:

"Maske takilmasi, el hijyeninin saglanmasi, hasta oldugu düsünülen kisiler ile ayni ortamda bulunulmaktan kaçinilmasi, öksürme ve hapsirma sirasinda agiz ve burnun tek kullanimlik bir mendil ya da dirsek içi ile kapatilmasi, ellerin göz, burun ve agiz ile temasindan kaçinilmasi, kalabalik ortamlardan kaçinilmasi gerekiyor ve bunlarin disinda asi bilindigi üzere en etkili koruyucu önlemdir.

ABD'de 2022 yilinda Omicron varyantina karsi gelistirilmis bivalan asilar, 11 Eylül tarihinden itibaren yerini yeni varyantlara karsi etkili asilara birakti. Bunun en önemli nedeni Omicron varyantinin alt tip varyantlari ve yeni tanimlanan Eris varyantina karsi eski asilarin etkinliginin yetersiz olmasi. Buna karsin Eris gibi yeni varyantlara karsi etkili asilar ülkemize gelene kadar, risk grubunda bulunanlarin mevcut asilar ile asilanmasi veya rapel (pekistirme) dozlarinin yapilmasi hastaneye yatis, agir hastalik gelisimi ve ölümü azaltabilir."