Hindistan'daki Hindutva örgütler, Israil hükümetinin Filistin karsiti politikalarindan besleniyorHalil Ibrahim Medet- Middle East Eye yazari Güney Afrikali gazeteci Azad Essa: - "Asirici Hindu gruplar, bugün de Filistinlilere karsi pogromlar düzenleyen Siyonistlerden ve asiri sagci hükümetten etkilenerek, Hindistan'da Müslümanlara yönelik daha fazla zulüm yapilmasini arzuluyor" - "Israil, Filistinlileri vurarak yürüyemez hale getirirken, Hindistan, Kesmirlileri gözlerinden saçmalarla vurarak kör

Hindistan'daki Hindutva örgütler, Israil hükümetinin Filistin karsiti politikalarindan besleniyorHalil Ibrahim Medet- Middle East Eye yazari Güney Afrikali gazeteci Azad Essa:
- "Asirici Hindu gruplar, bugün de Filistinlilere karsi pogromlar düzenleyen Siyonistlerden ve asiri sagci hükümetten etkilenerek, Hindistan'da Müslümanlara yönelik daha fazla zulüm yapilmasini arzuluyor"
- "Israil, Filistinlileri vurarak yürüyemez hale getirirken, Hindistan, Kesmirlileri gözlerinden saçmalarla vurarak kör

ISTANBUL (AA) - HALIL IBRAHIM MEDET - Hindistan'da Hindu milliyetçiligini temel alan "hindutva" hareketinin Siyonizm'den etkilendigi, yeni Israil hükümetinin Filistinlilere yönelik baski ve siddet politikalarindan etkilenecek Hindu gruplarin ise Müslümanlara yönelik baskilarin artmasini isteyecegi belirtiliyor.

Middle East Eye yazari olan ve Israil'in politikalarinin Hindistan'daki etkileri hakkinda "Düsman Vatanlar: Israil ve Hindistan Arasinda Yeni Ittifak" (Hostile Homelands: The New Alliance Between India and Israel) isimli kitabi bulunan Güney Afrikali gazeteci Azad Essa, AA muhabirine, Siyonizm ve hindutvanin ortak yönlerini ve asiri sagci Israil koalisyon hükümetinin radikal Hindu gruplar üzerindeki etkisini degerlendirdi.

Essa, Israil'de Basbakan Binyamin Netanyahu'nun asiri sagci ve Ultra Ortodoks partilerle kurdugu koalisyon hükümetinin, Hindu milliyetçilerine ilham verdigi görüsüne deginerek, sunlari dile getirdi:

"Bugün gördügümüz Israil hükümeti Siyonist ideolojinin süper asiri sagci, güçlü, saldirgan, etno-milliyetçi, pismanlik duymayan ve aslinda en hakiki yüzünü gösteriyor. Hindutva tarihte Siyonizmin bu yüzünü görüp ondan etkilenmisti. Asirici Hindu gruplar, bugün de Filistinlilere karsi pogromlar düzenleyen Siyonistlerden ve asiri sagci hükümetten etkilenerek, Hindistan'da Müslümanlara yönelik daha fazla zulüm yapilmasini arzuluyor."

Müslüman karsiti baski konusunda birbirlerinden ilham alan hindutva ve Siyonist gruplarin söylem ve yöntem olarak pek çok benzerlik tasidiginin altini çizen Essa, "Bu iki ideolojiyi tanimlamak için kullanilacak anahtar kavramlar dislayicilik ve yayilmacilik. Dogasinda etno milliyetçilik olan bu iki ideolojide de bölge, irk ve yerellik vurgulaniyor." dedi.

- Hindutva, Avrupa fasizmi ve ABD Islamofobisinden ilham aliyor

Essa, Hindistan Gönüllü Organizasyonu (RSS) gibi Hindu üstünlükçüsü örgütlerle Israil'deki paramiliter Siyonist gruplarin, olusum sürecinde beyaz üstünlükçüsü Avrupa fasizminden beslendigini ve bu yüzden her iki ideolojide de Müslümanlara karsi belirgin bir oryantalist kibir ve nefret oldugunu söyledi.

Hindutva ve Siyonist ideolojilerin, kültürel üstünlük iddialarina zemin bulmak için antik medeniyetlerle kendileri arasinda baglantilar kurmaya çalistiklarini kaydeden Essa, "Ikisinde de din önemli bir yere sahip olsa da hindutva ve Siyonizm esasinda din merkezli ideolojiler degil, dini bu ideolojilerinin hedefleri için araç veya silah olarak kullaniyorlar." görüsünü paylasti.

Essa, her iki ideolojinin, Avrupa fasizmi kadar ABD'nin isgallerinde kullandigi yöntemlerden etkilendigini ve siddet eylemlerini insan haklari suiistimalleri ve medenilestirme projesiyle maskelemeye çalistigini belirtti.

ABD'nin Afganistan ve Irak isgallerinde "kadinlari baskidan kurtarma ve özgürlestirme" söylemi kullandigini animsatan Essa, "Hindistan'da da Kesmirli kadinlari özgürlestirme söylemi kullaniliyor. Siyonizm ve Hindutva gruplar, baski uyguladiklari halklarla ilgili kültür ve egitime de vurgu yaparak, orada yasananlarin üzerini örtüyor." ifadesini kullandi. Azad Essa, sözlerini söyle sürdürdü:

"'Geri kalmis ve tehlikeli' Müslümanlarla savasmak medeniyet projesi olarak sunuluyor, ayrica dünyanin en büyük Islamofobik organizasyonlariyla isbirligi yapiyorlar. Bu organizasyonlar, Israil'e yönelik elestirileri antisemitizm, Hindistan'a yönelik elestirileri de Hindu karsiti düsünceler olarak lanse ediyor. Islamofobik organizasyonlarin, bu ideolojilere karsi konusanlari ekledigi kara listeleri var. Insanlari manipüle etmek için kurgusal olaylar yaratiyorlar. Araplar ve Müslümanlar, bu olaylarla terörist olarak etiketleniyor. Hindutva ve Siyonizm, özellikle 'teröre karsi savas' sürecinde ivme kazanan Amerikan Islamofobisinden yararlandi, çünkü bu süreçte Araplarin ve Müslümanlarin terörist oldugunu ileri sürerek, onlari gayrimesru saymak kolaylasti."

- Ekonomik ve siyasi ittifakin kalbinde Müslüman karsitligi var

Essa, hindutva ile Siyonist ideolojiler arasinda benzerliklerin yani sira iki ülke arasinda büyüyen siyasi ve ekonomik ittifak oldugundan bahsederek, Hindistan'in, Israil'den en çok silah satin alan ülkeler arasinda oldugunu vurguladi.

Akdeniz'de stratejik öneme sahip Hayfa Limani'nin yakin zamanda Hindistanli milyarder Gautam Adani tarafindan satin alindigini hatirlatan Essa, Avrupali Yahudilerin, Israil'in kurulus sürecinde Filistin'e giris için kullandigi, modern Siyonizm fikrinin kurucusu Theodor Herzl'in metinlerinde önem atfedilen tarihi öneme sahip Hayfa Limani'nda, bugün Israil bayraginin yaninda Hindistan bayraginin dalgalandigina isaret etti.

Essa, Hindistan ve Israil arasinda gelisen bu ittifakin kalbinde Müslüman karsitliginin yer aldigini ve hem Filistinlilerin hem de Kesmirlilerin hükümetler eliyle evleri yikilirken kullanilan, Müslüman karsitliginin sembolü haline gelen buldozerlerin ayni marka oldugunu aktardi. Essa, sözlerini su sekilde tamamladi:

"Hindistan ve Israil, Siyonizm ve hindutva arasindaki benzerlikleri anlamak için kullandiklari taktikleri incelemek gerekiyor. Hindistan Kesmir'i, Israil ise Filistin'i varolussal bir mesele görüyor. Her ikisinin de ordusu ve paramiliter gruplari, sakat birakmayi ceza olarak kullaniyor. Israil, Filistinlileri vurarak yürüyemez hale getirirken, Hindistan Kesmirlileri gözlerinden saçmalarla vurarak kör ediyor. Her iki devlet, muazzam gözetim ve kontrgerilla politikalari kullaniyor ve birbirlerine güveniyor. Iki ülke de sivil toplumu baskiyla kontrol altinda tutmaya çalisiyor, basini korkutup suçlu gösteriyor, ayni zamanda kendilerinin demokrat oldugunu iddia ediyor. Gazze'de Israil medya ofislerini bombalarken, Kesmir'de Hindistan günlerce interneti kapatiyor. Ayrica kaynaklar sorunu da iki ülkenin ortak gündemi ve benzer taktigi kullaniyorlar. Israil, Filistinlilerin topraklarina el koyarken çölü yesertmekten bahsediyor. Hindistan ise yesil projeler için Kesmir topraklarina el koyarken Hindistan ordusu askeri kamplar için ormanlari yok ediyor."