Hakkarili besiciler baharin gelmesiyle hayvanlarini meralara çikarmaya basladiSayim Harmanci

Hakkarili besiciler baharin gelmesiyle hayvanlarini meralara çikarmaya basladiSayim Harmanci

HAKKARI (AA) - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde besiciler, baharin gelmesiyle küçükbas hayvanlarini meralarda otlatmaya basladi.

Yilin büyük bölümünde kar ve soguk havanin etkili oldugu ilçede havalarin isinmasiyla yeseren, karli daglarin eteklerindeki genis otlaklar, çok sayida besici sürüsünü besliyor.

Besiciler, aylarca ahir ve agillarda kuru ot ve samanla doyurduklari hayvanlarini meralarda otlatmanin ve yem maliyetlerinden kurtulmanin sevincini yasiyor.

Baharin müjdecisi olarak nitelendirilen oglak ve kuzular da dogal sartlara uyum saglamalari ve taze otla beslenmeleri için meralara çikariliyor.

- "Kisin uzun sürmesi bizi zorluyor"

Karabey köyündeki besicilerden Islam Kaya, AA muhabirine, kuzulari ilk defa anneleriyle meralara çikardiklarini söyledi.

Hayvanlari yaklasik 5 aydir ahirlarda beslediklerini belirten Kaya, sunlari kaydetti:

"Kuzularin bakimi annelerininkine göre daha zor ve masrafli oluyor. Onlara bebek gibi bakiyoruz. Hayvanlarimizi meralara çikarmanin heyecanini yasiyoruz. Kuzularin neseli halleri yorgunlugumuzu aliyor. Her taraf yesile bürünmüs. Hayvanlar meralari renklendirdi. Kisin uzun sürmesi bizi zorluyor. Köyde yaklasik 10 bin küçükbas hayvanimiz var. Büyükbas hayvanlar da birkaç gün sonra çikarilacak. Günün büyük bölümünü hayvanlarimizin basinda geçiriyoruz."

Çobanlik yapan Soykan Çelikhasi. 10 gündür hayvanlari merada beslediklerini ifade ederek, "Hava çok güzel ve kar örtüsü de kalkti. Besiciler, baharin gelmesiyle rahat nefes aliyor çünkü kis zorlu geçiyor. Buranin dogasi çok güzel. Hayvanlar meralarda daha iyi besleniyor." dedi.