Milli Egitim Bakani Özer, canli yayinda sorulari yanitladi:Utku Simsek- "12'nci sinif ögrencilerimizi devamsizliktan birakmayacagiz, onlar muaf olacaklar, rahat bir sekilde YKS'ye hazirlansinlar"

Milli Egitim Bakani Özer, canli yayinda sorulari yanitladi:Utku Simsek- "12'nci sinif ögrencilerimizi devamsizliktan birakmayacagiz, onlar muaf olacaklar, rahat bir sekilde YKS'ye hazirlansinlar"

ANKARA (AA) - Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, "12'nci sinif ögrencilerimizi devamsizliktan birakmayacagiz, onlar muaf olacaklar, rahat bir sekilde YKS'ye hazirlansinlar." dedi.

Özer, CNN Türk canli yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerden sonra hizla bölgeye intikal ettigini animsatan Özer, egitimi normallestirmek adina hizla reaksiyon aldiklarini ifade etti.

Özer, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan saglam olduguna dair rapor verilmeyen hiçbir okulda egitim ögretime baslamadiklarini belirterek, "Bölgede 20 bin 868 okulumuz vardi. Sadece okul degil ayni zamanda ögretmenevi, uygulama oteli, lojistik destek mekanizmalari olan kurumlar vardi. Ilk depremde sadece 24 okulumuz yikildi. Aslinda bölgedeki en güvenli binalarin yine okullar oldugu ortaya çikti." diye konustu.

Depremden etkilenen illerde egitim gören ögrencilerin diger illere nakil aldirmasina iliskin soru üzerine Özer, "Bugün itibariyla 59 bin 922 ögrenci yani yaklasik 60 bin ögrenci geri döndü. Deprem üssü Kahramanmaras'ti ve en fazla geri dönüs Kahramanmaras'ta. 19 bin 22 ögrenci geri dönmüs. Kahramanmaras'i Hatay izliyor, en çok etkilenen iller. 10 bin 953 ögrenci Hatay'a dönmüs. Üçüncü ilimiz Gaziantep, 8 bin 6 ögrencimiz dönmüs." yanitini verdi.

- "Ikinci dönem sinava girmezse birinci dönemin notu geçerli olacak"

Özer, ögrencilerin deprem bölgesindeki kosullar iyilestikçe egitimin istikrarli bir sekilde devam ettigini, egitim ortamlarinin da niteliginin iyi oldugunu gördükçe memleketlerine döndügünü söyledi.

Deprem sürecinde ögretmenlerin büyük çaba sarf ettigini belirten Özer, "Gönüllü ögretmenlerimiz, MEB AKUB ekibi, 4 bin 531 ögretmenimiz orada arama kurtarma çalismalarina destek oldular, çok sayida canimizi enkaz altindan kurtardilar. Diger taraftan yemek pisirdiler, ekmek ürettiler, ihtiyaç duyulan tüm ürünleri üretip oradaki vatandaslarimiza ilettiler. Çadirlarin tüm organizasyonlari su anda ögretmenlerimizde." diye konustu.

Deprem bölgesinde egitim gören ögrencilere iliskin not sistemini de degistirdiklerini hatirlatan Bakan Özer, sunlari kaydetti:

"Ögrenci ikinci dönem sinava girmezse birinci dönemin notu geçerli olacak. Eger devam edip girerse iki seçenek var. O derste birinci dönem notundan düsük alabilir veya yüksek alabilir. Düsük olursa dikkate almayacagiz, yüksekse dikkate alacagiz. Bu ögrencilerimizin de sinava girmesiyle ilgili motivasyonlarini artiran bir tesvik. Orta ögretimde de tüm çocuklarimizi sorumlu ders sayisina bakmaksizin bir üst sinifa geçirecegiz."

- "Ögrencilerimizi çok fazla yormayacagiz"

Bakan Özer, Liselere Geçis Sistemi (LGS) sinavina iliskin soru üzerine, "Ögrencilerimiz rahat olsunlar, ögrencilerimizi çok fazla yormayacagiz." dedi. Deprem bölgesinde 8 ve 12'nci sinif ögrencileri için 3 bin 450 destekleme ve yetistirme kurs noktasi olusturduklarini hatirlatan Özer, bölgedeki ögrenciler için desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.

Deprem bölgesindeki ögrencilerin sinavlara hazirlanmasina iliskin Özer, "Bu ögrencilerimiz için oradaki ögretmenlerden ziyade, Bakanligin soru hazirlama mekanizmalarinda çalisan uzman ögretmenlerimizi bölgeye gönderdik. Daha pozitif ayrimcilik yapiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özer, 12'nci sinifta okuyan ögrencilerin devam durumuna iliskin bir çalisma yapilip yapilmayacaginin sorulmasi üzerine, sunlari kaydetti:

"Bu dönem özellikle depremden dolayi travmali bir süreç yasandi, sadece 10 ili etkilemedi, hepimiz aci çektik, çocuklarimiz aci çektiler, oradaki arkadaslarini düsündüler, onun için bunu erken açiklayacagiz. 12'nci sinif ögrencilerimizi devamsizliktan birakmayacagiz, onlar muaf olacaklar, rahat bir sekilde YKS'ye hazirlansinlar."

- Telafi programi

Özer, 1 Agustos ile 1 Eylül arasinda deprem bölgesindeki tüm illerde egitim gören ögrencilere yönelik ilk, orta ve lise düzeyinde telafi programinin yapilacagini ifade etti.

Meslek liselerinin çok cazip hale geldigini ve ögrencilerde teveccühün çok yükseldigini belirten Özer, "ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yüzde 1'lik dilimde, Ankara Fen Lisesi'ne gitmiyor, oraya gidiyor. Katsayi uygulamasinin tersine çevirdigi, akademik olarak basarili ögrencileri uzaklastirdigi mesleki egitime artik basarili ögrenciler teveccüh gösteriyor, bu çok önemli." diye konustu.