Merkez Bankasi Nisan Ayi Fiyat Gelismeleri Raporu yayimlandi:Muhammed Said Tanil- "Dayanikli mal fiyatlari (altin hariç) aylik bazda yüzde 3,05 oraninda yükselirken, alt grup yillik enflasyonu 2,74 puan azalisla yüzde 37,47 oldu"- "Enerji fiyatlari nisanda yüzde 3,86 ile yüksek oranda gerilerken, grup yillik enflasyonu 14,47 puanlik düsüsle yüzde 21,19 seviyesinde gerçeklesti"

Merkez Bankasi Nisan Ayi Fiyat Gelismeleri Raporu yayimlandi:Muhammed Said Tanil- "Dayanikli mal fiyatlari (altin hariç) aylik bazda yüzde 3,05 oraninda yükselirken, alt grup yillik enflasyonu 2,74 puan azalisla yüzde 37,47 oldu"- "Enerji fiyatlari nisanda yüzde 3,86 ile yüksek oranda gerilerken, grup yillik enflasyonu 14,47 puanlik düsüsle yüzde 21,19 seviyesinde gerçeklesti"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Aylik Fiyat Gelismeleri Raporu'na göre, nisanda tüketici yillik enflasyonu tüm alt gruplarda gerilerken, söz konusu düsüse en belirgin katki 2,91 puanla gida ve alkolsüz içeceklerden geldi.

Türkiye Istatistik Kurumu'nun (TÜIK) nisan ayinda Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,39 arttigini ve yillik enflasyonun yüzde 43,68'e geriledigini açiklamasinin ardindan TCMB'nin Fiyat Gelismeleri Raporu da yayimlandi.

Rapora göre, nisanda yillik enflasyon, tüm alt gruplarda düsüs kaydetti.

Aylik enflasyonun seyrinde bir önceki ayda oldugu gibi gida ve hizmet gruplari öne çikarken, enerji fiyatlari belirgin bir oranda geriledi. Gida fiyatlari, temelde kirmizi ve beyaz et ile islenmis et ürünlerinin öncülügünde tarihsel nisan ayi egiliminin üzerinde artis kaydetti.

Hizmet grubunda ise aylik fiyat artislari alt gruplar genelinde gözlenirken, grubun tüketici yillik enflasyonuna düsürücü etkisi 0,57 puan oldu. Enerji grubu fiyatlari da olumlu seyreden dis fiyat hareketlerinin yansimasiyla önemli ölçüde geriledi.

- "Yurt içi üretici fiyatlari yillik artis orani 10,34 puan gerileyerek yüzde 55,11 oldu"

Nisanda üretici fiyatlari, enerji fiyatlarinda süregelen azalis egiliminin destegiyle sinirli bir oranda artarken, yurt içi üretici fiyatlari yillik artis orani 10,34 puan gerileyerek yüzde 55,11 oldu.

Bu görünüm altinda, mevsimsellikten arindirilmis verilerle aylik artis orani B göstergesinde yavaslarken, C göstergesinde bir miktar yükseldi. Göstergelerin yillik enflasyonlari sirasiyla yüzde 48,02 ve yüzde 45,48 seviyelerine geriledi.

Fiyat artislari, B endeksini olusturan gruplardan hizmet sektöründe bir önceki aya kiyasla güçlenirken, temel mallarda ilimli seyrini korudu, islenmis gida grubunda ise zayifladi.

Bir önceki aya göre, gida ve alkolsüz içecekler, enerji, temel mallar, hizmet ve alkol-tütün-altin gruplarinin katkilari sirasiyla 2,91, 2,15, 0,92, 0,57 ve 0,28 puan azaldi.

Hizmet fiyatlari nisanda yüzde 3,89 yükselirken, grup yillik enflasyonu 1,31 puan düsüsle yüzde 58,62 oldu.

Bu dönemde yillik enflasyon ulastirma grubunda daha belirgin olmak üzere ulastirma ve lokanta-otel alt gruplarinda gerilerken, diger hizmetler grubunda yatay seyretti, kira ve haberlesmede ise yükselis kaydetti.

Haberlesme grubunda aylik fiyat artisi yüzde 8,02 ile yüksek bir oranda gerçeklesti. Bu gelismede, cep telefonuyla yapilan görüsme ile internet ücretlerindeki artislar belirleyici oldu.

Basta kirmizi et olmak üzere son dönem gida fiyatlarindaki görünümle birlikte lokanta-otel grubunda aylik fiyat artislari yüksek seyrini korudu.

Ulastirma hizmetleri aylik fiyat artisi kara yolu ile sehirler arasi yolcu tasimaciligindaki artisin etkisiyle yüzde 3,08 olarak gerçeklesirken, bu grupta yillik enflasyon yüzde 45,44’e geriledi.

Diger hizmetler alt grubundaki aylik fiyat artislari genele yayilirken, geçen ayin ardindan bu dönemde de paket tur fiyatlarinda gözlenen yükselis öne çikti. Kira alt grubunda da aylik artis yüzde 4,37 ve yillik enflasyon yüzde 66,76'e yükseldi.

- Nisanda fiyat artislari otomobil ve beyaz esya kalemlerinde güçlenirken, mobilyada yavasladi

Temel mal grubu yillik enflasyonu, 2,42 puan düserek yüzde 34,16 seviyesine geriledi.

Dayanikli mal fiyatlari (altin hariç) aylik bazda yüzde 3,05 yükselirken, alt grup yillik enflasyonu 2,74 puan azalisla yüzde 37,47 oldu. Nisanda fiyat artislari otomobil ve beyaz esya kalemlerinde güçlenirken, mobilyada yavasladi.

Diger temel mallarda fiyatlarin aylik artisi yüzde 1,09 ile bir önceki aya kiyasla zayiflarken, bu alt grupta yillik enflasyon 1,15 puan gerilemeyle yüzde 43,33 olarak gerçeklesti.

Yasal karlilik baremlerinde mart ayi ortasinda gerçeklesen düzenlemenin sarkan etkisiyle fiyatlari yüzde 5,36 artan ilaçlar, alt grup içinde öne çikan kalem oldu. Yeni sezon geçisinin yasandigi giyim ve ayakkabi grubunda fiyatlarin aylik artis orani, yöntem degisikligine de bagli olarak (yazlik ürünlerin endekse giris ayinin nisan ayindan mayis ayina kaymasi) ilimli seyretti.

- Enerji fiyatlari nisanda yüzde 3,86 ile yüksek oranda geriledi

Enerji fiyatlari, nisanda yüzde 3,86 ile yüksek oranda gerilerken, grup yillik enflasyonu 14,47 puanlik düsüsle yüzde 21,19 seviyesinde gerçeklesti. Bu gelismede, meskenlere yönelik elektrik fiyatlarinda yapilan yüzde 15'lik indirim belirleyici olurken, tüp gaz ve akaryakit fiyat gelismeleri aylik düsüse katki saglayan diger kalemler oldu.

Gida ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlari nisan ayinda yüzde 3,95 artarken, yillik enflasyon 13,97 puan azalarak yüzde 53,92 oldu. Yillik enflasyon islenmemis gidada 13,24 puan düsüsle yüzde 52,70'e, islenmis gidada ise 13,93 puanlik düsüsle yüzde 57,75 seviyesine geriledi.

Mevsimsellikten arindirilmis veriler bu dönemde sebze fiyatlari kaynakli olarak taze meyve ve sebze fiyatlarinda artisa isaret etti. Taze meyve ve sebze disi islenmemis gida grubunda kirmizi ve beyaz et fiyatlarindaki belirgin yükselisler devam etti.

Islenmis gidada aylik enflasyon ilimli seyretse de et fiyatlarindaki artis paralelinde islenmis et ürünleri fiyatlarinda yükselis sürerken, ekmek ve tahil fiyatlarindaki artis ise son 2 yilda kaydedilen en düsük oranda gerçeklesti.

Yurt içi üretici fiyatlari nisanda yüzde 0,81 ile sinirli bir artis kaydederken, yillik enflasyon 10,34 puan azalarak yüzde 52,11 oldu.

Ana sanayi gruplarina göre yillik enflasyon alt gruplarin tümünde düsüs kaydederken, aylik bazda enerji fiyatlari sanayi dogal gaz ve elektrik fiyatlarindaki gelismelere istinaden belirgin azalisini sürdürdü.

Aylik fiyat gelismeleri sektörler bazinda incelendiginde, elektrik-gaz imalati, tütün ürünleri, rafine edilmis petrol ürünleri ve kömür fiyatlarinda düsüs gözlenirken, metal cevheri, madencilik, gida, motorlu kara tasitlari ve tekstil sektörlerinde nispeten daha yüksek fiyat artislari gözlendi.