Küresel piyasalar negatif seyrediyorMuhammed Said Tanil
ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda, ABD'de artan hazine tahvili getirilerinin yani sira Rusya ve Suudi Arabistan'in gönüllü petrol üretim ve ihracat kesintisini yil sonuna kadar uzattigini açiklamasinin ardindan negatif bir seyir hakim olurken, bugün yurt içinde açiklanacak Orta Vadeli Plan (OVP) yatirimcilarin odagina yerlesti.
Bir süredir dünya genelinde varlik fiyatlarini etkileyen enflasyon endiseleri azalmisken, dün en büyük petrol üreticilerinin arz kisitlamalarina yil sonuna kadar devam edeceklerini duyurmasinin ardindan yükselisi ivme kazanan petrol fiyatlari, enflasyona iliskin endiseleri tekrardan alevlendirdi.
ABD'de artan hazine tahvili getirileri ve yükselen petrol fiyatlarinin baskisiyla pay piyasalarinda negatif bir seyir izlendi.
Analistler, ekonomik verilerin dayaniklilik göstermesi ve son dönemde açiklanan verilerin yakin zamanda faiz oranlarinin degistirilmesine gerek olmadigi sinyalini vermesiyle ABD hazine tahvili getirilerinin yükseldigini dile getirdi.
ABD Merkez Bankasi (Fed) yetkililerinin gelecek dönem politikalara iliskin sözle yönlendirmeleri de yatirimcilarin odaginda bulunurken, dün, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, son dönemdeki ekonomik verilerin Fed'e enflasyonu kontrol altina almak için ilave faiz artirimlarinin gerekli olup olmadigina karar verirken biraz zaman kazandiracagini söyledi.
Waller, faiz artislarinda sona gelinip gelinmedigini söylemek için daha fazla veriye ihtiyaç duydugunu belirterek, bir faiz artiriminin daha ekonomiyi resesyona sokmasinin pek olasi görünmedigini bildirdi.
Analistler, bugün Fed'in "Bej Kitap" raporunun takip edilecegini aktararak, gelecek dönem para politikalarina iliskin olasi sinyallerin varlik fiyatlari üzerinde etkili olmasinin beklendigini kaydetti.
Öte yandan, Suudi Arabistan, temmuz itibariyla uyguladigi günlük 1 milyon varil gönüllü petrol üretimi kesintisini yil sonuna kadar devam ettirecegini duyururken, Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak da ülkesinin günlük 300 bin varil düzeyindeki gönüllü petrol ihracat kesintisini yil sonuna kadar uzattigini bildirdi.
Söz konusu gelismelerin ardindan dün yükselis egilimini üst üste 6. islem gününe tasiyarak günü yüzde 1,1 artisla günü 89,8 dolardan tamamlayan Brent petrolün varil fiyati, Kasim 2022'den bu yana en yüksek günlük kapanisini gerçeklestirdi. Brent petrol, yeni güne ise yatay seyirle basladi.
Artan tahvil getirilerinin de etkisiyle, dolar endeksi dün yüzde 0,6 yükselisle 104,8 seviyesinden günün kapatirken, Mart 2023'ten bu yana en yüksek günlük kapanisini yapti.
Bu gelismelerle birlikte altinin ons fiyati ise yüzde 0,6 azalisla 1.926,2 dolardan günü tamamlarken, su siralarda önceki kapanisinin hemen üzerinden islem görüyor.
Dün, New York borsasinda Dow Jones endeksi yüzde 0,56, S&P 500 endeksi yüzde 0,42 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,08 azalis kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar da yeni güne negatif bir seyirle basladi.
Avrupa borsalarinda negatif bir seyir izlenirken, bugün Ingiltere Merkez Bankasi (BoE) Baskani Andrew Bailey'nin Ingiltere parlamentosundaki konusmasi takip edilecek.
Bölge genelinde dün açiklanan hizmet sektörü ve bilesik Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin Ingiltere hariç beklentilerin altinda kalmasi ekonomik aktiviteye iliskin endiseleri artirdi.
Avro Bölgesi'nde bilesik PMI, agustosta 46,7'ye inerek, son 33 ayin en düsük seviyesini görürken, bölgede Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), temmuzda aylik bazda yüzde 0,5 beklentiler dogrultusunda geriledi.
Avrupa Merkez Bankasi (ECB) yetkililerinin gelecek dönem politikalara iliskin yapacagi sözle yönlendirmeler de yatirimcilarin odaginda yerini koruyor.
Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,34, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,34 ve Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 deger kaybederken, Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yatay bir seyir izledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de negatif seyirle basladi.
Asya piyasalarinda, Japonya hariç negatif bir seyir izlendi.
Suudi Arabistan ve Rusya'nin petrol arzindaki kisitlamalari yil sonuna kadar uzatmasiyla Asya pay piyasalarinda saticili bir seyir öne çikti.
Çin'de açiklanan verilerden ekonomik aktiviteye dair olumsuz sinyaller alinmasinin ardindan petrol fiyatlarindaki yükselisin ekonomiyi negatif yönde etkileyecegi beklentileriyle bölge genelinde risk istahi düsmeye devam etti.
Ülke ekonomisine dair artan endiselerle dolar/yuan paritesi yükselis egilimini üst üst 3. islem gününe tasirken, parite yuandaki deger kaybiyla yaklasik son bir yilin zirvesinde seyrediyor.
Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 artarken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,4, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 deger kaybetti.
Yurt içinde, dün yükselis egiliminde hareket eden Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,16 deger kazanciyla günü 8.236,14 puandan tamamlayarak tüm zamanlarin en yüksek günlük kapanisini gerçeklestirdi.
Dün, Dünya Bankasi'nin Türkiye fonunu yaklasik 2'ye katlayarak 18 milyar dolardan 35 milyar dolara çikarmayi düsündügüne iliskin haber akisi risk istahini artirdi.
Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artisla 26,7799'dan kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 26,8000 seviyesinden islem görüyor.
Analistler, bugün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in açiklayacagi OVP'nin yatirimcilarin odaginda oldugunu ifade ederek, açiklamalarin piyasalarda oynakligi artabilecegini bildirdi.
Erdogan, dün kabine toplantisinin ardindan yaptigi konusmada, "Enflasyonu dize getirecegimize tüm kalbimizle inaniyoruz" degerlendirmesinde bulundu.
Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin oldugunu, yurt disinda ise Almanya'da fabrika siparisleri, Avro Bölgesi'nde perakende satislar, ABD'de dis ticaret açigi, hizmet ve bilesik PMI verilerinin yani sira Fed'in Bej Kitabinin takip edilecegini belirten analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 8.300 ve 8.400 seviyesinin direnç, 8.200 ve 8.100 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.
09.00 Almanya, temmuz ayi fabrika siparisleri
12.00 Avro Bölgesi, temmuz ayi perakende satislar
14.00 Türkiye, orta vadeli programin (OVP) açiklanmasi
15.30 ABD, temmuz ayi dis ticaret dengesi
16.45 ABD, agustos ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI
17.00 ABD, agustos ayi ISM hizmet sektörü PMI
21.00 ABD, FED'in Bej Kitabi