Boyundaki sislikler kanser belirtisi olabiliyorMehmet Kadir Kilinç- Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun ve Bogaz Uzmani Doç. Dr. Aylin Gül: - "Boyundaki sislikler hem çocuklarda hem yetiskinlerde görülebiliyor. Bu sislikler, basit bir enfeksiyon sonucunda olusabilecegi gibi bazen de ciddi hastaliklarin bulgusu olabilir"

Boyundaki sislikler kanser belirtisi olabiliyorMehmet Kadir Kilinç- Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun ve Bogaz Uzmani Doç. Dr. Aylin Gül:
- "Boyundaki sislikler hem çocuklarda hem yetiskinlerde görülebiliyor. Bu sislikler, basit bir enfeksiyon sonucunda olusabilecegi gibi bazen de ciddi hastaliklarin bulgusu olabilir"

ISTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun ve Bogaz Uzmani Doç. Dr. Aylin Gül, boyun bölgesinde olusan sisliklerin hem çocuklarda hem de yetiskinlerde görülebildigini, bu sisliklerin basit bir enfeksiyon sonucunda olusabilecegi gibi bazen de ciddi hastaliklarin bulgusu olabilecegini bildirdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Gül, boyunda olusan sisliklerin en yaygin sebebinin lenf bezlerinin büyümesi oldugunu vurguladi.

Gül, "Normalde boynumuzda lenf bezleri vardir. Ancak bu lenf bezleri ele gelmez ve disaridan belli olmaz. Lenf bezlerinde büyümenin nedeni siklikla enfeksiyonlardir. Enfeksiyon, boyun bölgesine direkt yerleserek sislik ortaya çikarabilecegi gibi dis, agiz veya bademcik gibi bas ve bogaz bölgesinde yerlesip hastalik yaptiktan sonra boyun lenf bezlerine yayilarak dolayli olarak da boyun sisligi olusturabilir. Bunlar genelde agrili olup hizli büyüme göstermis ve sayica birden fazla olabilirler. Tükürük bezleri, tiroid bezi, girtlak, boyundaki kas dokusu ve diger dokulara ait kistler, iyi huylu tümörler ile bazi dogustan gelen problemlerin sonradan ortaya çikmasina bagli hastaliklar da boyunda sislik yapabilir." ifadelerini kullandi.

Dogumsal kaynakli kistlerin de boyundaki sisliklerin bir diger nedeni oldugunu vurgulayan Gül, "Bu kistler siklikla agrisiz, üzerinde isi artisi ve renk degisikligi olmayan, uzun süre boyutunda degisiklik olmayan sislikler seklinde karsimiza çikar. Bas boyun bölgesindeki lenf bezleri eger kötü huylu bir tümörün bu bölgeye yayilmasina bagli olarak büyümüsse ya da kitlenin kendisi bu bölgedeki dokularin kötü huylu hastaliklarina bagli ise sislik siklikla sert, yapisik tarzda olabilir." degerlendirmesinde bulundu.

???????Gül, boyun bölgesinde olusan sisliklerin hem çocuklarda hem de yetiskinlerde görülebildigini, bu sisliklerin basit bir enfeksiyon sonucunda olusabilecegi gibi bazen de ciddi hastaliklarin bulgusu olabilecegini bildirdi.

- "Kötü huylu tümörler akilda tutulmali"

Aylin Gül, boyundaki sislikler fark edildiginde mutlaka uzman bir hekime gidilmesi gerektigini, çocuklarin boynundaki sisliklerin ön planda enfeksiyona bagli lenf bezi büyümeleri oldugunu, ileri yasta görülen ve hizli büyüme gösteren boyun sisliklerinde ise mutlaka kötü huylu tümörlerin akilda tutulmasi gerektigini belirtti.

Sisligin her zaman kesin nedeninin ilk muayenede tespit edilmeyebilecegini aktaran Gül, sunlari kaydetti:

"Bu durumda sisligin ne zamandir oldugu, eslik eden baska bulgularin olup olmadigi, hastanin yasi, vücudun baska bölgelerinde de benzer sisliklerin olup olmamasi tanida oldukça yardimcidir. Kulak burun bogaz hekimince ayrintili bir muayene ve endoskopik muayenelerin ardindan tanida yardimci olmasi amaciyla kan tetkiklerinin yani sira ultrasonografik incelemeler, bilgisayarli tomografi ve magnetik rezonans inceleme gibi görüntüleme yöntemleri kullanilabilir. Bazen bu tetkikler neticesinde kesin taniya ulasilamaz ve boyundaki sislikten ince bir igne ile sivi alinip bu sivinin patolojiye gönderilmesi gerekebilir."

Gül, tedavinin siklikla sisligin neden kaynaklandigina göre belirlendigini, bölgedeki iltihaplara bagli lenf bezi büyümelerinde siklikla ilaç tedavileri ve antibiyotiklerin yeterli oldugunu belirterek, "10-14 günlük antibiyotik kullanimi yeterli olmakla beraber lenf bezinin tamamen kaybolmasi 2-3 hafta sürebilir. Ilaçlarla düzelmeyen boyundaki sislik, kitle ve iyi huylu tümörler ameliyatla çikarilarak tedavi edilir. Eger bu sislik dogumsal kistik bir kitle ise tedavisi siklikla cerrahi olarak kitlenin çikarilmasidir. Yapilan incelemeler neticesinde lenf bezi büyümesinin bas boyun bölgesi yerlesimli kötü huylu bir tümör kaynakli oldugu tespit edilmis ise bu bölgeyi ve boyundaki diger lenf bezlerinin de çikarilmasini içerecek cerrahi bir tedavi gerekebilir. Ek olarak, hastanin sonrasinda radyoterapi-kemoterapi almasi gerekebilir." ifadelerini kullandi.