Petlas'tan mevsimine uygun lastik kullanimi uyarisiGökhan Yildiz- Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertugrul Boran:- "Sürüs güvenligi, aracin yere temas ettigi nokta olan lastiklerden baslar. Mevsimine uygun lastik kullanimi da araç güvenligini saglayan temel unsurlularin basinda gelir"

Petlas'tan mevsimine uygun lastik kullanimi uyarisiGökhan Yildiz- Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertugrul Boran:- "Sürüs güvenligi, aracin yere temas ettigi nokta olan lastiklerden baslar. Mevsimine uygun lastik kullanimi da araç güvenligini saglayan temel unsurlularin basinda gelir"

ISTANBUL (AA) - Petlas, mevsim geçislerinde meydana gelen ani ve güçlü yagislarda güvenli sürüsün saglanmasi için sürücüleri mevsimine uygun lastik kullanimi konusunda uyardi.

AKO Grup'tan yapilan açiklamaya göre, mevsim geçislerinde meydana gelen ani ve güçlü yagislar nedeniyle yolda biriken yagmur suyu, zemin ile araç lastikleri arasinda bir su katmani olusturarak güvenli sürüs için risk olusturuyor.

Yagmurlu havalarda islanan ve kayganlasan yollarda araçlarin yol tutus özelligini artirmak için özel olarak tasarlanan lastiklerin kullanimi hayati bir rol oynuyor.

Bahar aylariyla birlikte baslayan ani yagmurlarin yollarda neden oldugu su birikintileri, sürüs esnasinda suda kizaklama riskini de beraberinde getiriyor.

Yagis esnasinda lastigin su tahliye kanallari içinde sikismasi ve bu sikisan suyun basincinin araç agirligindan fazla olmasi nedeniyle aracin suda yüzmeye baslamasi olarak nitelendirilen suda kizaklama, daha çok hizli ve hafif olan binek araçlarda görülüyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertugrul Boran, yagmurlu havalarin yol ve sürüs güvenligine yönelik riskleri artirdigini belirtti.

Boran, sunlari kaydetti:

"Sürüs güvenligi, aracin yere temas ettigi nokta olan lastiklerden baslar. Mevsimine uygun lastik kullanimi da araç güvenligini saglayan temel unsurlularin basinda gelir. Bu nedenle güvenli ve konforlu bir sürüs için hava sicakliklari 7 derecenin üstüne çiktiginda yaz lastigi tercih edilmeli. Bununla birlikte yagmurlu havalarda yola çikmadan önce kayma riskini önlemek için lastiklerin hava basinci kontrol edilmeli ve yolda su birikintilerinin oldugu alanlarda düsük hizla sürüs gerçeklestirilmeli.

Siz tüm önemleri aldiktan sonra bile bir sekilde aracinizda suda kizaklama gerçeklesirse yapacaginiz ilk sey hiçbir sey yapmamaktir. Özellikle panikle fren yapmamaya ekstra dikkat edilmelidir. Çünkü ani bir sekilde fren yapmaniz lastiginizin dönme esnasindaki su tahliyesini tamamen durduracagindan araciniz direksiyon hareketine reaksiyon vermez ve yoldan savrulabilir. Bunun yerine sakin kalmaya özen gösterilmeli. Direksiyonu siki ve düz tutarak ayaginizi gazdan yavasça çekmeli, ani direksiyon hareketlerinden kaçinarak aracinizi düz bir hat içinde tutup su birikintisinden çikmayi beklemelisiniz."