Karanfil Grup Yönetim Kurulu Baskani Karanfil: "Türkiye Libya ve Afrika'da önemli isler almaya basladi"Gökhan Yildiz- "Küresel düzenin getirmis oldugu hakimiyet alanini genisletme politikalari yarisinda geri kalmamak için, dis ticaret reformlarimizi Afrika’ya hitap edecek sekilde tasarlayip gelistirmeliyiz"

Karanfil Grup Yönetim Kurulu Baskani Karanfil: "Türkiye Libya ve Afrika'da önemli isler almaya basladi"Gökhan Yildiz- "Küresel düzenin getirmis oldugu hakimiyet alanini genisletme politikalari yarisinda geri kalmamak için, dis ticaret reformlarimizi Afrika’ya hitap edecek sekilde tasarlayip gelistirmeliyiz"

ISTANBUL (AA) - Karanfil Grup Yönetim Kurulu Baskani Murtaza Karanfil, Türkiye'nin önde gelen sirketlerinin Libya ve Afrika'da önemli isler almaya basladigini kaydetti.

Karanfil Grup'tan yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Karanfil, özellikle Libya'da yatirim yapmak için ciddi bir potansiyel oldugunu, Türk is insanlari olarak Afrika ve yakin bölgelere sattiklari ya da satacaklari ürünleri Libya'da daha uygun fiyata üretebilir, bu sayede hem bölgede hem de dünya genelinde Çin'in liderligini dahi zorlayabilecek bir güce ulasabilecegini belirtti.

Jeopolitik konumunun degeri ve bugünün dünyasinin ihtiyaçlari göz önünde bulunduruldugunda Afrika'nin ne denli önemli oldugunun bir kez daha anlasildigini dile getiren Karanfil, bu kitanin hem küresel güçlerin dis politikalarinda öncelik verdikleri hem de tarih boyunca kontrol etmek istedikleri önemli bir bölge oldugunu açikladi.

Karanfil, gelecek yüzyil boyunca dünyanin neredeyse tamaminin Afrika'ya yönelecegine vurgu yaparak, "Küresel düzenin getirmis oldugu hakimiyet alanini genisletme politikalari yarisinda geri kalmamak için, dis ticaret reformlarimizi Afrika’ya hitap edecek sekilde tasarlayip gelistirmeliyiz." ifadelerini kullandi.

Libya'nin, stratejik konumu itibariyla dünya tarihinde her zaman önem teskil ettigini aktaran Karanfil, bu ülkenin hem devletin hem de özel sektörün yatirim projeleri ile yer alabilecegi dünya üzerindeki en önemli cazibe merkezlerinden oldugunun altini çizdi.

Karanfil, Libya'da 24 Aralik 2021'de yapilmasi planlanan ancak hayata geçirilemeyen seçimler sonrasi yasanan belirsizlige isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Böyle bir ortamda taraflari bir araya getirmek ve diyalog kanallarini genisletmek için çaba gösteren Birlesmis Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily, Libya'da seçim çikmazindaki taraflari bir araya getirilerek diyalog kanallarini genisletme girisimleri oldukça degerlidir. Türkiye ise ilk andan itibaren Libya’nin yeniden insa ve kendi hikâyesini olusturma istegini görmüstür. Bu noktada gerekli hassasiyeti göstermis ve göstermeye de devam etmektedir. Diger taraftan is yapma kabiliyeti yüksek bir ülke olan Türkiye, birçok alanda gelistirdigi projeleriyle de uluslararasi alanda rüstünü defalarca ispatlamistir. Libya Afrika için önemli. Libya'da belirsizligin bitmesi bölgesel huzur demektir."

Karanfil Grup Yönetim Kurulu Baskani Karanfil, Türkiye'nin ilk andan itibaren Libya'nin yeniden insa etme ve kendi hikayesini olusturma istegini gördügünü, bu noktada gerekli hassasiyeti gösterdigini ve göstermeye de devam ettigini belirtti.

Is yapma kabiliyeti yüksek bir ülke olan Türkiye'nin birçok alanda gelistirdigi projeleriyle de uluslararasi alanda rüstünü defalarca ispatladigina deginen Karanfil, "Güncel olarak en son 3 Ekim 2022 tarihinde Türkiye ve Libya arasinda imzalanan stratejik anlasmalar göstermektedir ki, kamu ve özel sektör iliskilerinde genis ve derin ticari is birligi planlarini yapmaya olanak tanimaktadir." açiklamasinda bulundu.

- "Türkiye ile Libya arasinda sayisiz sektörde is birligi firsati var"

Karanfil, Türkiye ile Libya arasinda sanayi, lojistik, petrokimya ve gayrimenkul gibi sayisiz sektörde is birligi firsati oldugunu belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu sektörlerde yapilacak yeni is birlikleri hem Türkiye'nin Afrika'ya ihracatinda hedefledigi 50 milyar dolarlik rakama katki saglayacak hem de iki ülke arasindaki 15 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefine kolayca ulasilmasini saglanacaktir. Öte yandan Libya'dan hareketle 1,5 milyarlik Afrika kitasindaki nüfusun tamamina dogrudan etki edecektir. Türk is insanlari, Afrika ülkelerinde önemli projelerin sorumlulugunu üstlenerek önlerindeki firsatlari degerlendirmeye baslasalar da her alanda çok daha büyük potansiyele sahip oldugumuzun gerçegini unutmamak gerekiyor."

Karanfil, bu potansiyeli yakalamaya gayret etmeleri ve mevcut konjonktüre uygun politikalar gelistirmeleri gerektigine isaret ederek, uluslararasi lojistik aginda Afrika'nin kapisi olarak nitelendirilen Libya ile is birliklerinin gelistirilmesinin büyük önem arz ettigini vurguladi.

Karanfil, son günlerde Türk sirketler açisindan Afrika'da güzel gelismeler yasandigini ifade ederek, "Türkiye'nin önde gelen sirketleri Libya ve Afrika'da önemli isler almaya basladi. Dünyanin birçok cografyasinda çalisan bir Türk sirketi Senegal'de 300 MW'lik santral projesini üstlenmis durumda. Ayni sirket Libya'da önümüzdeki ay büyük bir elektrik santrali projesine basliyor." açiklamasinda bulundu.

Türk sirketlere bölgeye yeni yatirimlar yapma çagrisinda bulunan Karanfil, özellikle lojistik ve enerji sektörlerinde ciddi firsatlar bulundugunun altini çizdi.

Karanfil, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Libya'nin halihazirda günlük 1,2 milyon varile yakin petrol ürettigini ve yillik 30 milyar dolarlik gelir elde ettigini kaydederek, bu ülkenin petrokimya, turizm, saglik, madencilik ve yapi sektörü gibi her alanda yatirima ihtiyacinin bulundugunu belirtti.

Iki ülke arasinda yaklasik 4 milyar dolarlik ticaret hacminin bulundugunu dile getiren Karanfil, sözlerini söyle tamamladi:

"Libya'daki tüm istikrarsizlik durumuna ragmen ulasmis oldugumuz ticaret hacmimizi önünde bulundurdugumuzda Afrika'nin adeta giris ve çikis kapisi olarak adlandirdigimiz Libya ile küresel politikalar karsisinda son derece güçlü baglar kurabiliriz. Libya, bugün hayatin devamliligi için tekstilden mermere, gidadan mobilyaya kadar birçok ürünü ithal ediyor. Bu durum ülkede yatirim yapmak için ciddi bir potansiyel oldugunu da gösteriyor.

Türk is insanlari olarak Afrika ve yakin bölgelere sattigimiz ya da satacagimiz ürünleri Libya'da daha uygun fiyata üretebilir, bu sayede hem bölgede hem de dünya genelinde Çin'in liderligini dahi zorlayabilecek bir güce ulasabiliriz. Bu durum sadece üretimde degil sagliktan turizme kadar birçok alanda geçerlidir. Yapilacak olan lojistik isbirligi ile iki ülke arasindaki iliskilerin derinligi, uluslararasi konjonktürde diger ülkelere de örnek teskil edecegi gibi adeta oyun degistirici, dengeleri sarsici ve önemli bir etkiyi de ortaya çikaracaktir."