Kadinlarda polistik over sendromuna dikkat edilmesi gerekiyorGökhan Yildiz

Kadinlarda polistik over sendromuna dikkat edilmesi gerekiyorGökhan Yildiz

ISTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzm. Dr. Ümit Çinkir, polikistik over sendromunun (PKOS) kadinlarin dogurganlik çaginda sikça karsilastigi bir rahatsizlik oldugunu belirterek, "Bu rahatsizlik, hastalarda uzun dönemde diger saglik problemlerine neden olabildigi için bu hastaligin yakindan takibi ve tedavisi planlanmalidir." ifadesini kullandi.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Çinkir, polikistik over sendromunun ortaya çikmasinda etkili olan unsurlarin; genellikle overlerin fonksiyonlarini düzenleyen hormonlarin (gonadotropin) dinamigindeki degisiklikler, steroidogenez eksiklikleri, insülin salinimi ve etki bozukluklari ile birlikte genetik faktörler olarak ön plana çiktigini kaydetti.

Çinkir, "Polikistik over sendromunun nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte hastalik genetik ve çevresel faktörlerin etkilesimiyle ortaya çikabilmektedir." ifadesini kullandi.

Polikistik over sendromunun kadinlarin dogurganlik çaginda sikça karsilastigi bir rahatsizlik oldugunu belirten Çinkir, polikistik over sendromu hastalarinda genellikle insulin direncinde artis ve obezitenin sik görülen bulgular olarak öne çiktigini bildirdi.

Çinkir, sunlari kaydetti:

"Bu tabloda insülin direnci ve kandaki insülinin normalden yüksek oldugu (hiperinsülinemi) overde androjen sentezini ve ayrica seks hormonu baglayici globülin düzeyinde azalmayla serbest testesteron düzeyini artirmaktadir. Hastalarda androjen fazlaligi (hiperandrojenizm) biyokimyasal ya da klinik olabilir. Biyokimyasal hiperandrojenizm basta testesteron olmak üzere serum androjenlerindeki artisa bagli olarak hastalarda genellikle tüylenmede (hirsutizm) artis görülmektedir. Akne, ciltte yaglanma ve erkek tipi saç dökülmesi de hiperandrojenizme bagli olarak karsimiza çikabilmektedir.

Polikistik over sendromu olan hastalarimizin menstrual öykülerinde adet araliklarinin 21 günden kisa ya da 35 günden uzun olmasi oldukça öne çikan bir durumdur. Ancak polikistik over sendromu olan kisilerin yüzde 20'lere ulasan oranda adetlerinin düzenli olabilecegi de bildirilmistir. Bu hastalarda uzun dönemde glukoz intoleransi, Tip 2 diyabet, dislipidemi, obezite, hipertansiyon, kardiyovasküler hastaliklar ve depresyon da olusabilmektedir. Bu anlamda, tedavi hedefleri androjen fazlaliginin kontrol edilmesi, adet düzensizliginin düzeltilmesi ve dogurganligin (fertilite) saglanmasi seklinde siralanabilir. Hiperandrojenizm tedavisinde farmakolojik yaklasimlar androjenlerin baskilanmasi ve hedef organ etkilerinin azaltilmasi seklindedir. Tedaviye yanit en erken, 6 ay sonunda ortaya çikmaktadir. Bu süre dahilinde hastalarda motivasyon kaybi olusmamasi ise yerinde bir karar olacaktir. Basarili tedavi için farmakolojik ajanlar, mekanik, kozmetik yöntemler ile birlikte kullanilmalidir. Hastalarda insülin direnci mevcut ise yasam tarzi degisikliklerine ilaveten medikal tedavi seçenegi de hasta bazinda degerlendirilmelidir. Ayrica bu rahatsizlik, hastalarda uzun dönemde diger saglik problemlerine neden olabildigi için bu hastaligin yakindan takibi ve tedavisi planlanmalidir."